Foto portada: quatre dels cinc participants al pregó, Marta Farrés i el regidor de Cultura, Carles de la Rosa. Autor: David B.

Presentat el programa d’una Festa Major “de mínims”

SMATSA patrocina aquesta informació
  • “Tindrem una Festa Major on la prudència serà protagonista”, assegura l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.
  • L’Ajuntament limita horaris i aforaments, esponja les activitats i preveu tres castells de focs per reduir moviments i aglomeracions.

Tres professionals del Parc Taulí, un pacient de Covid i el seu fill protagonitzaran el pregó de la Festa Major de Sabadell aquest any. L’Ajuntament ha presentat aquest dilluns el programa d’actes, molt prudent i sense activitats massives ni nocturnes, per tant, sense grans concerts. La Festa se celebrarà entre els dies 3 i 6 de setembre i a causa de la varietat d’espais i de la pandèmia escapa del seu format habitual.

Sense grans concerts, sempre el primer que es mira del programa, ni cap de cartell (havia de ser Mishima, que van tocar ahir diumenge a Granollers però no ho faran a Sabadell), la principal incògnita que quedava pendent era el nom del pregoner. La festa és de “mínims”, convenen a reconèixer totes les parts implicades. Però hi haurà festa, a diferència de l’any passat.

La resposta a la pregunta del pregó arriba aquest dilluns al vespre en un acte celebrat per la previsió de pluja a l’Auditori del carrer Lacy. Serà un pregó col·lectiu, protagonitzat per tres professionals de l’hospital Parc Taulí i dos pacients. Un pregó amb la pandèmia i la tràgica primera onada en el record però present també en tot el programa d’actes, per evitar brots. El tret d’inici a la festa el faran cinc persones. En primer lloc, el cap de Malalties Infeccioses del Parc Taulí, Manuel Cervantes, de ben segur la persona més mediàtica de l’hospital de Sabadell però també una de les que més i millor han explicat totes les vicissituds de la pandèmia. Amb Cervantes, Francesc Luque, director d’Economia i Serveis de l’hospital, i també la infermera de l’àrea quirúrgica Isabel Munill. A més, un pacient, Eduard Riba, ingressat a l’UCI durant els primers mesos de confinament, i el seu fill, Aniol Riba, per cert, el cantant del grup Ovella Xao. Tant un com l’altre van aparèixer al documental d’HBO Vitals.

El pregó donarà el tret de sortida a la Festa Major, divendres a les 9 del vespre, al balcó de l’edifici consistorial. Només hi haurà espai per a 300 persones. La resta l’hauran de seguir per internet.

Farrés: “per davant de tot cal preservar la salut”

Serà la xifra màxima que tindran tots els espectacles de la Festa Major: 300 persones en viu; la resta per internet (es retransmetran per Youtube bona part dels espectacles). Una altra novetat és el toc de queda festiu. A partir de les 11 de la nit no hi haurà cap activitat. Els concerts massius de l’Eix Macià, però també la música a les Barraques, queden per una altra ocasió. La decisió presa pel govern municipal va més enllà de les directrius del Procicat, i ha irritat l’organització de les Barraques, que ha anunciat la cancel·lació de totes les Barraques excepte dos concerts mentre el govern presentava el programa d’actes. Però l’alcaldessa, Marta Farrés, defensa fer una festa tan continguda.

“Tindrem una Festa Major on la prudència serà protagonista perquè, per davant de tot, cal preservar la salut de les persones”, ha assegurat. “Evitarem les aglomeracions però mantindrem el suport al teixit associatiu i cultural amb propostes de quilòmetre zero i dins la contenció una certa percepció i sentiment de festa, que és molt necessari”.

L’Ajuntament es mostra preocupat davant els possibles rebrots, a pocs dies de l’inici del curs escolar. Fa un parell de setmanes els tribunals van tombar el toc de queda nocturn i en pocs dies l’Ajuntament va anunciar que no hi hauria activitats a la nit. Les imatges de botellots multitudinaris a les festes de Gràcia o Sants també preocupen l’administració, que insisteix amb el caràcter “contingut” de la celebració sabadellenca, amb punt i final a les 11 de la nit. “Amb això esperem evitar, tot i que hi ha risc i no podem dir que ho evitarem del tot, imatges com les que hem vist els darrers dies”, assegura Farrés.

El Pot Petit i Dàmaris Gelabert, atractius familiars

Sense concerts ni programa d’actes a la nit, Farrés defensa que es potencien les activitats familiars i infantils. En aquest sentit, hi ha dos plats forts: El Pot Petit, dissabte a les 12 i de nou a les 18 hores amb l’espectacle Vull cantar i vull ballar, i Dàmaris Gelabert, diumenge presentant Mou el cos també a les 12 i a les sis de la tarda. Actuaran a la Font de Can Rull, al parc de Catalunya, on es centralitzaran part de les activitats familiars. Un bus llançadora comunicarà durant la festa major la plaça de Catalunya amb la font de Can Rull pels qui es vulguin estalviar la pujada a peu.

Música made in Sabadell

El consistori assegura que les activitats es repartiran per tota la ciutat, en una vintena d’espais, tant per acostar la festa als barris com per evitar aglomeracions. Es mantenen el Casal Pere Quart, l’Estruch, el Museu d’Art i el Museu d’Història com a espais d’activitats amb exposicions, recitals de contes, música, teatre o circ. Però s’hi afegeixen les escoles Calvet d’Estrella (Ca n’Oriac), La Romànica (Creu de Barberà), Font Rosella (Concòrdia), Nostra Llar pel ball regional, jazz i soul, i Joanot Alisanda, on hi haurà els concerts de la Coordinadora de Músics de Sabadell. Alguns d’aquests espais aplegaran grups que havien de tocar a la nit i ara ho faran en un altre horari i espai com Nel·lo (diumenge; 19.30 hores; escola Font Rosella) o Roger Padrós, que havien de protagonitzar els concerts de la nit de divendres.

L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, durant la presentació del programa d'actes. Autor: David B.

La plaça Sant Roc, tot sovint un bullidor d’activitats durant la Festa Major, quedarà pel pregó, l’espectacle inaugural, i propostes musicals. Entre les més destacades, el concert de la sabadellenca Lu Rois, dissabte a les 20 hores, i el tradicional de la Banda de Música. D’altra banda, la plaça de l’Argub acollirà un escenari de cultura urbana dissabte i els jardins de la Fundació 1859 Caixa Sabadell un de dansa urbana contemporània divendres.

La cultura popular i tradicional, a Fira Sabadell

Hi haurà esponjament però també punts neuràlgics. Com ja s’ha dit, a la Font de Can Rull hi haurà les principals activitats familiars. Al recinte firal, a Fira Sabadell, es faran les propostes de cultura popular i tradicional, així com exposicions. És a dir, serà l’espai de gegants, diables, bastoners, cercaviles, capgrossos…

Es recupera la plaça de Frederic Mompou, al Centre, on es faran activitats de teatre, poesia, música i algunes activitats infantils. I a la plaça del Treball, a Gràcia, s’havien de fer les activitats diürnes de la Comissió de Festes Populars de Sabadell, les Barraques. Però mentre se celebrava l’acte la CFPS ha fet públic que només manté dos concerts (dissabte i diumenge a les 9 de la nit) a causa de les restriccions imposades per l’executiu municipal.

I l’esport? La fideuà? La fira d’atraccions?

Com s’ha dit, s’han suprimit les activitats massives. No només els concerts. També la bicicletada de dilluns al matí, la fideuà popular de dissabte al migdia i la fira d’atraccions a l’Eix Macià. Es manté la cursa popular de Festa Major, ara de cinc quilòmetres a Can Gambús, per un màxim de 800 persones més grans de 10 anys i amb sortida esglaonada. Però no la mitja marató. La inscripció cal fer-la a la web Sportmaniacs.

Tres castells de focs

En aquesta ocasió, l’Ajuntament organitza tres castells de focs diferents. La idea és evitar desplaçaments de nou. Així al tradicional castell de focs del parc Catalunya se n’afegirà un altre des del pati de l’escola la Romànica, al sud, i un tercer al pati de l’escola Calvet d’Estrella, al nord. Els tres començaran a les 10 de la nit com és habitual.

Reserva d’entrades

Si es vol assistir a algun espectacle, caldrà reservar entrada, cosa que es podrà fer a partir del proper dimecres (1 de setembre) a través de la web de l’Ajuntament o de l’aplicació mòbil Sincronitzats. L’aforament està limitat a un màxim de 300 persones per acte. Però només es podran reservar els actes dos dies abans. És a dir, dimecres per les de divendres, dijous per les de dissabte, divendres per les de diumenge i dissabte pels espectacles de dilluns.

Mocadors i polseres

L’Ajuntament distribuirà un any més mocadors de Festa Major. Una proposta iniciada fa uns anys i que s’ha consolidat per anar donant caliu a la festa. En aquest cas caldrà també reservar-los per cita prèvia per evitar aglomeracions. També es repartiran polseres infantils per anotar el nom i un telèfon de l’infant. Es donaran a l’entrada dels espais on hi haurà activitats familiars, bàsicament la Font de Can Rull i la plaça de Frederic Mompou, al Centre.

Acte de dol interreligiós

En resum, una Festa Major reduïda gairebé a la mínima expressió amb toc de queda amb ull i mig posat a l’evolució de la pandèmia. Tan pendents del coronavirus que el programa incorpora fins i tot, vist que encara no s’ha celebrat l’acte en record de les víctimes de la pandèmia, un acte de dol intereligiós, diumenge a les 6 de la tarda, on està previst que hi hagi presència d’una dotzena de confessions religioses presents a Sabadell.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: quatre dels cinc participants al pregó, Marta Farrés i el regidor de Cultura, Carles de la Rosa. Autor: David B.