Gaudir del Museu d’Art amb una mirada ‘queer’

  • Com podem fer un patrimoni inclusiu?
  • Tenen les obres clàssiques possibles lectures LGTBI+?

Coindint amb el Dia Internacional de l’Orgull, una vintena llarga de persones han assistit aquest dimecres 28 de juny a una visita guiada per l’exposició del Museu d’Art de Sabadell. De la mà de la historiadora de l’art Mireia Sánchez i Xavier Núñez, autor de (re)visibles, els assistents han gaudit d’una perspectiva diferent de la col·lecció artística, alhora que han conegut diferents testimonis del col·lectiu LGTBI+ de la ciutat.

Memòria i vivències Queer: una relectura en clau LGTBI ha estat una de les cites destacades de ‘Ventilem els armaris‘, el programa que des de finals de maig ha acollit una vintena d’activitats sabadellenques sobre la diversitat sexual i de gènere amb la col·laboració d’entitats com Ca l’Enredus i l’Espai Àgora. “Es tracta de fer nous relats amb les iconografies i els artistes de sempre”, ha comentat Sánchez a l’inici de l’exposició.

Ambient al Museu. Autor: Jordi M.

La iniciativa permet reinterpretar la col·lecció permanent del Museu d’Art, donant-li així una mirada més inclusiva. “Es tracta d’oferir una visió més diversa i avançar cap a un model de museu més integrador”, diu Carles de la Rosa, regidor de Cultura. En la mateixa línia, Rosa Pareja, nova regidora d’Igualtat i LGTBI, ha destacat que “Sabadell és una ciutat capdavantera” en la reivindicació dels drets del col·lectiu i que és important que l’exposició “quedi a disposició de tothom per fer posteriors consultes”.

De l’Estruch a Vila Arrufat, una altra mirada als grans pintors sabadellencs

Una vegada presentat el projecte, l’exposició ha començat amb el Sant Sopar d’Antoni Estruch. Una peça significativa, marcada en la memòria col·lectiva, que ha servit per fer ressonar les vivències d’algunes de les participants del projecte (Re)visibles, els arxius sonors recollits per Xavi Núñez sobre les vides, els espais i les preocupacions de les persones del col·lectiu LGTBI+ de Sabadell.

Xavier Núñez, al costat del ‘Sant Sopar’, durant la visita. Autor: Jordi M.

Durant més d’una hora, la visita ha resseguit els quadres de Vila Arrufat i Estruch, entre altres, alhora que s’han llegit referències a activistes com Cindy Sherman o Mer Gómez. Un còctel per fer reflexionar sobre el present i el futur del moviment LGTBI+ a les portes de la IV manifestació de l’Orgull a la ciutat, que tindrà lloc el proper dissabte.

Foto de portada: Mireia Sánchez, durant la visita. Autor: Jordi M.

Comments are closed.