Gerard Torres obre les portes del seu ‘Espacio Sustrato’ amb satisfacció

El sabadellenc Gerard Torres ha fusionat la seva expressió artística amb la seva tesi doctoral al Museu d’Art i aquesta és la primera mostra que presenta a Sabadell a títol individual. Espacio Sustrato ofereix una visió alternativa dels errors i els concep com oportunitats o llavors per continuar creant contingut. L’exposició es va inaugurar el passat 22 de desembre i es podrà visitar fins a finals de febrer. De moment, l’autor està satisfet amb com ha arrancat la mostra i espera que en les pròximes setmanes agafi volada.

Una tenda de campanya, un llac, un arbre i una muntanya: aquests són els quatre elements que l’artista sabadellenc Gerard Torres ha col·locat sobre un fons quadriculat. Es tracta d’Espacio Sustrato, l’exposició que ha inaugurat a finals d’any gràcies a una beca de la Fundació Guasch Coranty. L’entitat va decidir guardonar-lo amb 10.000 euros perquè pogués realitzar tal producció artística i l’autor assegura que sense aquesta ajuda li hagués resultat impossible materialitzar-la. A la inauguració hi va assistir més de 50 persones i Torres creu que el missatge de la mostra és clar.

Espacio Sustrato té a veure amb la meva tesi doctoral, que parla dels accidents i dels errors, de tot allò que apareix involuntàriament al procés creatiu, però que pot generar més llenguatge de manera poètica”, amplia l’artista.

En aquest sentit, Torres no entén els ‘residus’ com un ‘excedent’ o com ‘resta’, sinó com un “fruit artístic”. Les peces de l’exposició són un recull del treball executat entre el 2021 i el 2022 i justament estan elaborades amb residus generats en altres produccions artístiques. La mostra es podrà visitar fins el 28 de febrer al Museu d’Art, fet que enorgulleix al sabadellenc.

“L’última vegada que vaig exposar aquí a Sabadell va ser l’any 2015 i va ser conjuntament amb altres autors. Aquesta és la primera vegada que inauguro una obra meva, a títol individual, a la ciutat”.

La tesi doctoral de Torres es titula “Residualitat productiva; processos paral·lels en la pràctica artística” i Espacio Sustrato està basat en el llibre Teoria general de la basura (2018), del filòsof Agustín Fernández Mallo. Sense fer espòiler, els fons quadriculat simbolitza l’espai on els artistes plasmen les seves idees i, a partir d’aquí, els elements de la sala convergeixen entre ells així com amb el fil sonor que complementa l’exposició.

L’exposició ‘Espacio Sustrato’, del sabadellenc Gerard Torres. Autora: J. Ramon

L’autor apunta que és una de les obres més diferencials de la seva trajectòria, ja que sempre s’ha decantat més per la pintura i aquí ha potenciat el format escultòric en tres dimensions. Cal tenir en compte, però, que el visitant no pot passar d’una placa de metacrilat.

Foto portada: Gerard Torres i la seva exposició ‘Espacio Sustrato’. Autora: J. Ramon

Comments are closed.