Werens pintant el grafiti. Autor: David B.

La Festa Major més cultural: exposicions, visites guiades i portes obertes

Feu Publicitat

Durant la Festa Major, coincideixen diverses exposicions temporals a la ciutat. Entre les més destacades, hi ha la retrospectiva a l’art urbà de Ramon Puig, més conegut com a Werens, un ambaixador sabadellenc al món del grafiti, i també la nova mostra sobre Tintin al Tíbet, comissariada pel Moulinsab, a l’Espai Cultura. Podeu trobar el programa complet a l’apartat Agenda del nostre diari digital. Teniu més informació a l’etiqueta ‘Festa Major‘ i a la informació ‘Les claus de la Festa Major 2015‘.

Les mostres es podran veure durant tota la Festa Major i en molts casos durant les setmanes posteriors. La següent informació és un resum de les més destacades però les trobareu totes al programa complet, que tenim penjat a l’agenda de iSabadell.

1. Werens. Art Urbà. Museu d’Art de Sabadell

Dins el cicle ‘Singulars propis. Artistes sabadellencs contemporanis’, el Museu d’Art acollirà una retrospectiva a l’obra pictòrica de Ramon Puig, conegut com a Werens. Werens ha portat el nom de Sabadell al món del graffiti, tota una disciplina que pot tenir diversos objectius: la protesta, l’estètica, l’art o el fet de dibuixar simples missatges sense més pretensions. A la segona dècada del segle XXI ja poca gent discuteix la vessant artística del graffiti, de la qual Werens n’és un gran exemplar. Els carrers de Sabadell tenen una part de la seva obra, amb les seves icòniques flors decorant grises i tristes parets. En definitiva, parlar del graffiti a Sabadell és parlar de Werens, qui fa tres dècades que omple els carrers de color i denúncia. La mostra del Museu d’Art de Sabadell (MAS) i el catàleg corresponent faran un recorregut per la seva trajectòria artística global.

L’exposició s’inaugura aquest dimecres a les 20 hores.

2. L’aventura d’aquell jove reporter belga al Tibet. Espai Cultura

Després de l’esclatant èxit de l’anterior exposició sobre Tintín a l’Espai Cultura, el MoulinSab, el club sabadellenc de fanàtics del periodista belga, hi torna amb L’aventura d’aquell jove reporter belga al Tibet. La mostra commemora el 65è aniversari de la conquesta de l’Annapurna i el 50è aniversari de la publicació en català de l’àlbum Tintin al Tibet i es podrà visitar del 3 de setembre del 2015 al 10 de gener del 2016.

El fil conductor d’aquesta exposició rau precisament en mostrar les semblances entre ambdues aventures, i de quina manera una va influir en l’altra. Ambdues històries, una real i l’altra imaginada, són històries que també palesen l’amistat i la convicció en l’assoliment d’un somni i l’alternança entre l’esperança i la desesperació. Amistat, afany de superació, esforç, lleialtat, solidaritat… són valors que l’exposició posa en relleu. Aquesta combinació de realitat i ficció permet conèixer l’Himàlaia, el Tibet i Hergé i la seva obra més coneguda, traduïda al català pel terrassenc Joaquim Ventalló.

L’exposició s’inaugura aquest dijous 3 de setembre a les 19 hores a l’Espai Cultura.

3. Francesc Casañas Riera. El retrat d’una ciutat (Sabadell, 1909-1936). Museu d’Història.

Tot i no dedicar-se en exclusiva ni de forma prioritària al fotoperiodisme, Francesc Casañas va retrat l’efervescent Sabadell del primer terç del segle passat des de la seva càmera. Ara, el Museu d’Història mostra una selecció d’imatges que permeten rememorar com era la capital vallesana en aquell temps. L’Arxiu Històric té el fons documental de Casañas des de fa uns anys, i ara en mostra el fruit a l’exposició i el catàleg corresponent. Casañas va ser corresponsal de La Vanguardia, ABC, La Il·lustració i altres publicacions. Va fotografiar obres, costums, tradicions, successos, la cultura, les festes i tot el que era al seu abast al Sabadell del segle passat.

La mostra es va inaugurar aquest dimarts a les 20 hores.

4. II Biennal Jove 2015. Belles Arts

L’Acadèmia de Belles Arts celebra des de l’any 2013 la Biennal d’Art Jove, per incentivar la creació artística i la difusió de l’obra cultural entre el sector jove. Segons informa Belles Arts la participació ha estat “alta i de qualitat”. La Biennal està oberta als artistes nascuts entre 1978 i 1989 residents a Catalunya. S’han seleccionat 36 obres que ocuparan tres sales de l’Acadèmia de Belles Arts. S’hi troba fotografia, pintura, escultura, il·lustració i altres disciplines.

La inauguració i l’entrega de premis es faran aquest dimecres a les 19 hores. El primer premi és de 2.000 euros i una exposició individual a la sala 1. El segon premi és de 1.000 euros i una exposició a la sala 2. Els guardons estan patrocinats per Aigües Sabadell (CASSA). L’exposició es pot visitar fins el 3 d’octubre en horaris de tardes.

5. Cent anys de destrucció del Centre. Espai FOC

L’espai cultural de la Via Massagué va inaugurar dimarts una mostra sobre totes les vicissituts del Centre de Sabadell en el darrer segle. Sota el suggerent i a la vegada diàfan títol de Cent anys de destrucció del Centre, s’exposen imatges històriques de la ciutat, algunes inèdites fins ara.

Altres exposicions

Durant la Festa Major hi ha altres exposicions. Per exemple, l’Alliance Française exposa els gravats d’Assumpció Oristrell i la poesia de Michel-George Bernard a Mirades a Kato Zakros. L’artista Antoni Bolívar mostra Figures a la galeria Intel·lecte, i Om Barberà exposa Figures i déus a la Galeria Nova 3. La galeria Genial també mostra una retrospectiva artística dins el seu cicle d’exposicions mensuals.

D’altra banda, a la seu de la UES es poden veure fotos del Sabadell antic. A la sala 1 del casal Pere Quart les Forques de Can Deu dediquen una mostra en motiu del 30è aniversari del Drac Antonot. A la sala 4 del casal es mostren els cartells participants al concurs de cartells de la Festa Major, on han participat alumnes de l’ESDi i l’Escola Illa. Al vestíbul del casal hi haurà una exposició dels gegants de la ciutat, que es podrà visitar diumenge entre les 11 i les 14 i entre les 17 i les 21 hores.

Igualment els museus obren les seves exposicions permanents, tant el Museu d’Art com el Museu d’Història. El Museu del Gas també obre les seves portes, així com l’Espai Cultura.

Visites guiades i portes obertes

D’altra banda, com és habitual, tot un seguit d’edificis i equipaments públics i privats organitzen visites guiades o jornades de portes obertes. En diferents horaris (consultar programa a l’agenda): edifici consistorial, campanar de Sant Fèlix, Casa Duran, Arxiu Històric, Torre de l’aigua, Vapor Buxeda vell, l’arsenal i el polvorí de l’aeroport de Sabadell, l’ermita de Sant Pau de riu-sec (novetat), les instal·lacions de Ràdio Sabadell, del Gremi de Fabricants, la seu del grup CASSA, l’espai FOC, l’arxiu fotogràfic de la UES, l’observatori astronòmic, el Club de tir i l’Aeroport de Sabadell.

Foto portada: Ramon Puig ‘Werens’, pintant un grafiti de Tintín. A la Festa Major es donen de nou la mà, tot i que en dues exposicions diferents. 

Comments are closed.