Medievàlia

La fira Medievàlia arriba a la 20ena edició

Aquest cap de setmana, el 13, 14 i 15 de maig, l’entorn del Mercat Central de Sabadell tornarà als seus orígens medievals.

En aquest 20è aniversari de la Fira Medievàlia, els Amics de Medievàlia, organitzadors de l’esdeveniment, han volgut recrear el mercat de Sabadell del segle XII, recreant-se en l’aspecte de l’època quan Sabadell va passar de ser un domini senyorial del Vescompte de Castellbó a una vila reial, al ser comprada per la reina Elionor de Sicília, muller de Pere III. Una de les novetats d’enguany serà l’escenificació, amb una certa llicència històrica, de la vinguda de la reina Elionor a la vila –ja que aquest fet no va ocórrer mai- i l’interès que els vilatans tenien de passar d’un domini senyorial  a ser vila reial.

La fira Medievàlia, que s’instal·larà als voltants del Mercat Central, s’inaugurarà divendres a la tarda amb les passejades amb ruc, el tir amb arc medieval, les lluites de la companyia Els mal nascuts, i l’espectacle de malabars de la companyia malaboig.

Durant tot el dissabte s’aniran realitzant les activitats iniciades divendres i en les que s’hi sumaran tallers infantils i visites a l’Art del vitrall. Una altre de les novetats serà la visita guiada a l’exposició Sabadello, el naixement d’una vila, al Museu d’Història, i la teatralització de l’arribada de la reina Elionor, dissabte al vespre. Després es realitzaran les danses de l’Índia, amb el centre Asana i l’actuació de les Bruixes del Nord.

Diumenge continuaran les activitats amb demostracions d’oficis de forjador, de filat de llana, de cisteller, espardenyer, picapedrer o de puntaires, juntament amb tallers, el lliurament de premis del concurs de cuina medieval i el concurs de disfresses medievals. Durant els tres dies es podrà visitar també l’exposició de clics medievals al Museu del Gas. Els tallers i demostracions d’oficis donaran pas a l’escenificació de la compra de la vila de Sabadell, que posarà el punt i final a la vintena edició de la Fira Medievàlia.

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha manifestat “que cal posar en valor aquesta festa ha anat en augment i que es sumen molts esforços del teixit associatiu de la ciutat”.

La Fira Medievàlia fa que Sabadell durant aquests dies sigui un punt atractiu per l’entorn de la nostra ciutat i al mateix temps permet donar-li el valor històric que té la nostra ciutat a través d’una festa popular, i aquest és un fet que cal remarcar”.

En aquesta edició el Teatre El Ciervo ha agafat per primer cop la direcció artística de Medièvalia, coordinant les diverses actuacions, tant del membres del Ciervo, com de les lluites o malabars, creant una recreació més unitària de l’època.

Foto portada: presentació de la Fira Medievàlia, aquest dimecres. Autor: David B.

One Comment

  1. MEDIEVÀLIA-SABADELL (una opinió personal)

    Han passat vint anys…vint!

    Em venen a la memòria infinitat de records i moments inoblidables. Uns de divertits i d’altres engoixants però sempre records. M’agrada aprofitar aquest espai per recordar als veins del barri de Covadonga que van il.lusionar-se i esforçar-se perquè Medievàlia fos un acte de barri obert a la ciutat. Un acte on el visitant aprofités per conèixer la zona, la seva gent i gaudir de la nostra iniciativa, ple d’un bon pòsit d’imaginació i empenta. També recordo i ho tinc molt present, el dia que vaig presentar la idea de crear Medievàlia a la Junta de l’Associació de VeÏns. Aquell dia duía al damunt una informació ben complerta que deixàva ben clar que recrear un mercat medieval seria una excusa perfecta per divulgar la nostra història local. Vaig presentar el projecte amb convicció i de forma decidida, atrevint-me a dir als meus companys que l’éxit estàva garantit si fossim capaços de posar-hi els cinc sentits i sobretot, il.lusió. Molta il.lusió i ganes de fer-ho bé. Si us soc franc (que ho soc) la majoria dels membres de l’Associació (alguns encara vinculats a Medievàlia) s’ho van prendre amb mofa i amb gran desconfiança.

    Curiós, que avui dia, alguns d’aquells membres visquin amb tanta energia i devoció aquest “mercat”.

    Perdoneu-me la nostàlgia, però crec sincerament, que Medievàlia mai hauria hagut de sortir de Covadonga perquè sens dubte, va ser un llegat del barri pel barri i del barri a la ciutat sencera.

    Tot el que pugui opinar ara de com veig la festa o la manera de fer dels seus organitzadors (del que mai n’he dubtat l’esforç) seria en va. No val la pena remoure ni proposar res si mai ha existit cap predisposició a la consciència bàsica d’exercir un coneixement adecuat del que ha de ser un mercat de recreació històrica.

    Malauradament els interessos comercials han prevalgut per damunt de l’enginy i la creativitat.

    Vull deixar constància,i de fet, de forma reivindicativa, que Medievàlia necessitaría urgentment un canvi pel que fa la seva infraestructura organitzativa. No vull ser critic als actuals organitzadors, però es que la seva gran majoria son els mateixos membres que ja participaven en la organització del segle passat.

    Manca sàvia nova i seria d’agrair la creació d’una comissió ciutadana on els membres fossin provinents d’entitats culturals i associatives locals. Una comissió que no es perpetués en el temps perquè fer-ho provocaría com provoca ara, una perillosa manca de idees i de saturació creativa. I això si. On es deixèssin les envejes a una banda que no duen enlloc.

    Jo havia cregut amb esperança que enguany, els vint anys serien com un punt d’inflexió a la millora de Medievàlia, però veient el programa, de nou he caigut en la desil.lusió. Podriem comparar la programació d’enguany amb la de fa deu, i gairebé trobaríem les mateixes activitats. Qui millor s’en pot adonar es aquell o aquella qui va nèixer fa vint anys i que d’aleshores ha estat un visitant fidel a l’acte.

    S’em podrá dir que tot costa diners…pero si vam ser capaços l’any 1996 de crear una festa que ha acabat essent un exemple sense precedents i admirada per moltíssima gent amb pocs recursos econòmics, no entenc com ara l’excusa de no millorar es deu tot a un tema purament econòmic. Digueu-me romàntic (que ho soc).

    Sabeu quina seria la clau per assolir l’éxit de Medievàlia?

    Estimar-la i sentir-la nostra. Una festa ben sabadellenca respectant el llegat que ens van deixar els primers pobladors. L’éxit d’un mercat de recreació històrica no esdevé per qui gaudeix d’una participació mes nombrosa de “paradistes”.

    Us ben asseguro que l’exit recauría si trobèssim un espai o on l’atmosfera històrica fos tan ben tractada, i que invités a participar-hi sense cap mena de dubte. No confonguem l’éxit amb la quantitat de visitants. Si fós aixi, l’éxit ja ens ve des de la primera edició l’any 1996. El que calía d’aquell primer any ençà, era la millora d’any amb any amb tots els sentits, però sense oblidar el per què de la seva creació i sobretot que tota la ciutat es fes seva Medievàlia. En vint anys, no he notat per enlloc que la ciutat se la faci seva. I encara cal molt mes esforç!
    He lamentat que l’alcalde de Sabadell , a l’acte de presentació de la vintena edició de Medievàlia, s’hagi deixat enredar per part de l’organització. Dir públicament que “en aquesta festa s’hi sumen molts esforços del teixit associatiu de la ciutat” es una afirmació que no es correspon en absolut amb la realitat.
    Si realment el teixit associatiu hi participés de ple us asseguro que Medievàlia gaudiria d’una gran millora.

    També recordo de fa vint anys, com vaig haver d’organitzar un audiovisual pels membres de l’associació de veins i comerciants de la ciutat, per com haviem de tractar Medievàlia. Els hi vaig passar un parell de videos de mercats medievals. Concretament de Bagà i si no recordo malament, també de Montblanc. Vaig voler fer entendre que haviem de ser exigents amb la coreografia, amb la vestimenta i amb saber triar els artesans i els seus treballs perquè Medievàlia fos una activitat de qualitat. I sobretot que fos un espai on poguèssim vetllar i difondre la nostre historia.

    Em tristesa m’he adonat que aquell intent de reflexió i divulgació no va servir per gran cosa. Alguns dels actuals membres de l’organització de Medievàlia semblen haver-ho oblidat.

    Només cal veure en que s’ha convertit aquell primer esforç i aquella il.lusió. L’essència medieval, l’autèntica essència s’ha perdut. Anar a Medievàlia es veure un munt de paradistes que tot i autodefinir-se artesans, els seus treballs no ténen res a veure en l’época que es vol representar. Ni tan sols s’impliquen plenament en el que hauria de ser un mercat medieval com cal.

    Però es clar, ja m’en faig el càrrec. El que interessa es que quants més paradistes participin i paguin el seu metre lineal mes diners hi haurà per fer front a l’acte. I això, es el que fereix de gravetat Medievàlia. Si al menys s’enfrontés aquest aspecte amb iniciatives i una bona dosi de creativitat amb la participació activa d’una majoria d’entitats locals….I no parlo que una entitat local hi posi la seva parada per omplir espai. Parlo que les entitats haurien de participar molt més que no pas amb ubicar una parada que no té res a veure amb el que es pretén. pero es que ni això! Fins i tot, algú, em digué en el seu moment, que la creativitat val diners. Quina gran hipocresia! Si hi ha ganes, tot es possible i tothom en pot tenir de idees que no valen diners. Nomes cal el propòsit i la bona voluntat de fer-ho.

    Medievàlia, no es Sant Jordi, però es que derrerament em provoca confusió.

    De fet, l’únic consol es que Medievàlia segueix existint al cap de vint anys. Senyal que era una bona idea.

    Atentament,
    Jordi Ferran i Moltó