Foto portada: mostra a l'Espai Cultura. Autor: David B.

La maleta britànica d’Alec Wainman, a l’Espai Cultura

L’Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell inaugura aquest divendres una mostra de 150 fotografies inèdites d’Alec Wainman, britànic que va estar a Catalunya durant la Guerra Civil com a conductor d’ambulàncies, intèrpret i oficial de premsa i que va retratar amb la seva Leica el dia a dia de la rereguarda republicana. Fotografies de la quotidianitat darrera del front inèdites fins ara i amb una llarguíssima història al darrera.

La mostra està produïda pel Museu d’Història de Catalunya, únic espai on s’han exposat fins ara a Catalunya, i comissariada per Serge Alternês (pseudònim de John Wainman, fill d’Alec). Té una llarga història al darrera. Wainman va fer les fotos entre 1936 i 1939, uns 1.600 negatius, i les va guardar en el seu arxiu personal. L’any 1975 (un cop mort Franco) les va enviar a un editor anglès interessat en publicar-les, que va adquirir els drets de publicació. Però llavors l’editorial va fer fallida i el material va quedar sense veure la llum, agreujat per l’Alzheimer del fotògraf aficionat, que va morir l’any 1989. Les fotos es van donar per perdudes per sempre més.

Una de les imatges de l’exposició.

Només 30 anys després, l’any 2005, amb la mort de l’editor que tenia els drets sobre els negatius es reprèn la iniciativa. El fill d’Alec Wainman contacta amb Time Life, qui s’havia quedat els drets i tenia les imatges guardades en un petit maletí de cuir. Time Life li retorna el material al fill i el material reviu. L’any 2013 es recupera la col·lecció de fotos i també el diari del pare i es publica una selecció del material a través d’una editorial canadenca, país de naixement del fill del fotògraf, que després arriba a Espanya en el llibre Almas vivas.

Ara, una compilació de tot plegat arriba a Sabadell, a través de 150 fotografies que va prendre Wainman amb la seva Leica, una càmera instantània que va revolucionar la fotografia documental, creant el gènere del fotoperiodisme, als anys 30 del segle passat i va permetre emergir una generació d’or formada per, entre altres, Robert Capa, Gerda Taro, David Seymour o a escala catalana Agustí Centelles.

Què mostra l’exposició?

La mostra, de nom Més enllà de les trinxeres (1936-1939), mostra la vida quotidiana de Catalunya durant la Guerra Civil. Una visió amateur, allunyada de l’èpica bèl·lica, però que mostra el dia a dia de les trinxeres, els brigadistes internacionals o els paisatges i pobles de Catalunya.

Fira del llibre republicà l’any 1937. Autor: A.Wainman.

El jove Wainman va arribar a Catalunya amb 23 anys per ajudar la República en guerra com a conductor d’ambulàncies a la Unitat Mèdica Britànica. Era aficionat a la fotografia i es va dedicar a documentar els civils de la rereguarda republicana: camperols, dones o nens, gairebé sempre somrient. Va marxar de Catalunya, amb tots els negatius amagats entre material mèdic per burlar la censura republicana, l’agost de 1938 malalt d’hepatitis. Wainman va ser oficial de l’exèrcit britànic durant la Segona Guerra Mundial.

Foto portada: mostra a l’Espai Cultura. Autor: David B.