‘La mort de Guillem Agulló’ es preestrena a la Capella de Can Gambús

  • Carme Salvador, mare d’Agulló: “Nosaltres tenim un fill mort que viurà per sempre”. 
  • Gairebé un centenar de persones segueixen la preestrena del film protagonitzat per Guillem Agulló.  

Les joventuts d’ERC, Jovent Republicà, han organitzat la projecció de la pel·lícula La mort de Guillem Agulló a la Capella de Can Gambús. L’acte s’ha celebrat com a commemoració del tercer aniversari de l’1 d’octubre. Hi han participat gairebé un centenar de persones, la majoria joves. La regidora d’Esquerra, Glòria Llobet, la secretària d’Organització del Jovent Republicà, Kènia Domènech, i la directora general de Joventut de la Generalitat, Laia Girós, han presentat la projecció.

Les ponents han presentat la pel·lícula i han remarcat la importància de difondre el cas d’Agulló ja que, asseguraven, ha de passar a la història. Llobet ha afirmat que el crim no ens queda tan lluny de casa.

“Els pares d’Agulló ho tenen molt clar: dia a dia reivindiquen i ocupen molts espais per no silenciar la seva memòria”. “Cal tenir present que això és una victòria col·lectiva, avui aquí i demà, 2 d’octubre, amb l’estrena del film a totes les televisions catalanes”, ha mantingut Domènech.

Finalment, Girós ha recalcat la gran tasca de les administracions: “són elles qui han de garantir uns espais segurs per no criminalitzar els joves”. Girós afegeix que els joves no s’han de sentir jutjats per la seva manera de pensar.

Missatge d’agraïment de la família

Un cop finalitzada la presentació, s’ha projectat una gravació de la família d’Agulló: Carme Salvador i Guillem Agulló. “La batalla del Guillem ja l’hem guanyat, ara cal guanyar la batalla del país”. La família vol recordar una frase escrita per Martí Estruch a VilaWeb:

“A Guillem el van matar, va ser un crim, un assassinat polític, però viu en la nostra i a la vostra memòria, a les llibreries, al cinema, al cor de molt joves com nosaltres. Hi ha un munt de parets al país que recorden: Guillem Agulló, ni oblit ni perdó”.

La pel·lícula narra l’assassinat d’Agulló, la vivència per a la família, les reaccions de la premsa, l’estratègia de l’advocat i les decisions dels tribunals respecte al cas. Es troben escenes fictícies i escenes reals. El film ha estat acompanyat per la música de Xavi Sarrià qui ha compost per aquesta No s’apaguen les estrelles.

Qui era Guillem Agulló?

Guillem Agulló era un jove valencià antifeixista que va morir l’11 d’abril de 1993 a Montanejos (València) quan tenia 18 anys. Des d’un inici; la família, l’acusació popular, entitats i partits van denunciar els fets com un crim polític. Les vinculacions dels assassins amb l’extrema dreta, i amb grups violents que operaven al País Valencià, van ser una evidència que els tribunals es van negar a considerar. Després del judici, quatre dels acusats van ser absolts, i Cuevas, àlies ‘el Ventosa’, que havia admès ser l’assassí, fou l’únic condemnat a 14 anys de presó. En va complir quatre.

Foto portada: un moment previ a la projecció. Autora: Clàudia Mas.

Comments are closed.