Projecció del documental 'Constante i el Floridita d'Hemingway', aquest dijous a l'auditori de Belles Arts. Autora: Lucia Marin.

La versió en català d’un documental internacional s’estrena a Sabadell

L’auditori de Belles Arts ha projectat per primera vegada en català un documental sobre Constante Ribalaigua, un cocteler que va triomfar a L’Havana (capital de Cuba) a través d’un bar que es diu Floridita, aquest dijous a la tarda. Un dels escriptors més importants del segle XX, Ernest Hemingway, hi anava sovint i aquesta cinta de 55 minuts ho rememora tot plegat. Com? A través de l’experiència del director del projecte, Ramon Vilaró, i d’entrevistes a l’actor cubà Jorge Perugorría. L’acte també ha tingut un vessant benèfic i alguns assistents han portat medicines que l’organització (el Casal Cubà de Sabadell) enviarà a aquest país.

Ramon Vilaró va viatjar a L’Havana per escriure una de les seves novel·les, Tabaco. El imperio de los marqueses de Comillas (2003). Una de les icones amb què es va fixar l’autor va ser el bar Floridita, que es va fer força conegut gràcies a l’escriptor Ernest Hemingway, i d’aquí en va sortir el documental Constante i el Floridita d’Hemingway (Arletfilms, 2020). Aquest treball fet pel català Ramon Vilaró ha participat en festivals internacionals i aquest dijous s’ha estrenat la versió en català a l’auditori de Belles Arts de Sabadell, en un acte benèfic organitzat pel Casal Cubà de Sabadell.

El director del documental, Ramon Vilaró, va decidir fer un documental sobre el triomf d’un veí de Lloret de Mar, Constante Ribalaigua, per recordar tant la trajectòria d’èxit d’aquest cocteler com la relació que mantenia el Premi Nobel de Literatura l’any 1954, Ernest Hemingway, amb aquest local. Constante i el Floridita d’Hemingway ha participat en diferents festivals, com el de Màlaga, però mai abans fins aquest dijous s’havia projectat en català.

“Ell va reformular un còctel que ja existia, que era el ‘Daikiri’ (rom, llimona i gel). Allà als anys 30, quan arriba la batedora, Constante Ribalaigua transforma aquest còctel i fa el ‘Daikiri Frappé’. Té la sort que arriba com a client Ernest Hemingway i fa del Floridita el seu bar de referència. Ell cada dia anava allà, escrivia i es prenia mitja dotzena, o més, de ‘Daikiris’ i, a més a més, se’n feia portar un amb una mena de cantimplora per anar del Floridita fins la seva finca”, explica el director del documental, Ramon Vilaró.

En total són 55 minuts de testimonis, imatges, records i informació que han apropat als espectadors sabadellencs a Amèrica del Sud. Aquest dijous, una quarentena de persones han assistit a l’estrena del documental en català a l’auditori de Belles Arts i alguns han col·laborat amb la campanya benèfica del Casal Cubà de Sabadell per enviar medicaments a Cuba, on encara ara hi ha el famós Floridita.

Foto portada: Projecció del documental ‘Constante i el Floridita d’Hemingway’, aquest dijous a l’auditori de Belles Arts. Autora: Lucia Marin.

Comments are closed.