L’historiador Esteve Deu tanca la documentació de la Guerra Civil a Sabadell

L’historiador sabadellenc Esteve Deu ha presentat el cinquè i últim volum sobre la postguerra aquest dimarts a la tarda. Com en les anteriors edicions, ho ha fet a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach i aquesta vegada ha estat acompanyat pel professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Martí Marín. Sabadell en la postguerra. 1939-1945 analitza la formació d’un nou poder local, amb una presència majoritària de militants i adherits al partit únic (la Falange Espanyola i la JONS), que va imposar una ideologia conservadora.

Com van viure els sabadellencs els anys posteriors a la Guerra Civil? On es van exiliar? A quin ritme es va recuperar la ciutat en l’àmbit econòmic i productiu? Aquestes són tres de les moltes preguntes que el conegut historiador local, Esteve Deu, ha respost en cinc llibres (més info: ‘L’historiador Esteve Deu presenta un ambiciós projecte per documentar la Guerra Civil a Sabadell‘). Aquest dimarts ha presentat el cinquè i últim volum a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach, on l’any 2017 ja va presentar el primer (més info: ‘Esteve Deu presenta el primer volum de la seva obra sobre la Guerra Civil‘), i la sala era plena de lectors que han seguit la saga.

——-PUBLICITAT——-

——-PUBLICITAT——-

En els anteriors volums, Deu ha obert carpetes com l’economia de la postguerra, la rereguarda o la repressió republicana, entre altres. En canvi, en aquest explica la transformació que va patir la ciutat, igual que tot el país, després que s’abolissin les institucions democràtiques i s’alcés el franquisme. Tal com ha assenyalat el mateix autor, la pèrdua de llibertats bàsiques es pot llegir pàgina rere pàgina: camps de refugiats, habilitació de presons i nous centres de detenció, servei militar obligatori i un context d’absoluta misèria.

“El final de la guerra no va significar una etapa de prosperitat, sinó que va continuar portant una situació d’absoluta misèria”, ha conclòs Esteve Deu.

En aquest sentit, l’historiador ha matisat que la recuperació econòmica d’Espanya va ser tres vegades més lenta que en la majoria de països europeus sortint d’una guerra i un dels factors que ho va provocar va ser l’autarquia. El volum frega les 300 pàgines i està nodrit d’una llarga bibliografia. L’autor ha tardat 11 anys per recopilar tota la informació necessària per elaborar aquest paquet d’història local.

——-PUBLICITAT——-

——-PUBLICITAT——-

Tot i això, encara li han quedat buits per omplir: “aquest llibre tanca l’obra, però no l’acaba”, ha expressat en la presentació de Sabadell en la postguerra. 1939-1945. El fet que les fitxes als camps de refugiats no es fessin fins força mesos després dels primers exilis va fer perdre la pista de molts sabadellencs; i aquest és un dels pocs camins que se li han escapat a l’historiador sabadellenc Esteve Deu.

Foto portada: l’historiador Esteve Deu i el professor de la UAB Martí Marín. Autora: J. Ramon.

Comments are closed.