Foto portada: el director del Museu d'Història i de l'Arxiu Històric, Joan Comasólivas, i el regidor de Cultura, Carles de la Rosa. Autor: David Chao.

El llegat de Benaul, a la revista ‘Arraona’

El número 39 de la revista Arraona, editada per l’Arxiu Històric, el Museu d’Història i el Museu d’Art de Sabadell, dedica bona part dels seus continguts al llegat de l’historiador sabadellenc Josep Maria Benaul, mort a finals de setembre de l’any 2020. La publicació s’ha presentat aquest vespre en un acte al Teatre Principal.

El volum ha estat presentat pel regidor de Cultura, Carles de la Rosa, la professora de la Unitat d’Història Econòmica de la UAB Montserrat Llonch Casanovas, el professor d’Història Econòmica de la UB Álex Sánchez i la subdirectora de la Fundació Bosch i Cardellach, Glòria Dalmau.

La revista dedica el seu dossier temàtic a Josep M.Benaul. Benaul va ser referent de la generació dels 1970 a Sabadell com a historiador, docent i ciutadà amb un fort compromís polític i cultural. Entre 1985 i 19991 va ser director de l’Arxiu Històric de Sabadell, després d’Andreu Castells. Des de 2019 fins la seva mort, va ser director de la Fundació Bosch i Cardellach. Durant la seva trajectòria professional, va ser docent a la Universitat de Barcelona.

El dossier aplega articles d’Esteve Deu, Cesc Prat, Joan B. Culla, Gervasio Sánchez, Manel Larrosa, Mercè Renom, Genís Ribé o l’actual director del Museu d’Història i de l’Arxiu Històric, Joan Comasòlivas. El recull es completa amb la reimpressió de tres textos originals de Benaul publicat anteriorment. També dues transcripcions de la conferència que va pronunciar l’any 2003 amb motiu dels 30 anys de l’Arxiu Històric i una entrevista que li va fer Genís Ribé l’any 2014.

Portada de la revista ‘Arraona’.

Fora del dossier central, hi ha un article sobre la figura de Francesc Layret a càrrec de l’historiador Jordi Serrano, comissari de l’exposició dedicada a Layret al Museu d’Història, o sobre el disseny d’avantguarda de l’empresa sabadellenca Succesors de Llonch & Sala. També hi ha textos sobre Maria Codina Duran, considerada com a primera fotògrafa de Sabadell, la recerca de l’institut Agustí Serra al voltant de les llambordes stolpersteine, o sobre la col·lecció de vitralls de Joan Serra Renom.

Arraona

La revista Arraona es publica des de l’any 1950 i actualment es publica en format digital a través del portal de revistes catalanes RACO. Als lectors que la vulguin consultar en paper poden demanar un exemplar a l’Arxiu Històric o el Museu d’Història.

Comments are closed.