5 llibres per llegir aquest estiu, segons el Librerío de la Plata

En un estiu sense festes majors, on els concerts van escassos i amb constants alteracions de la mobilitat així com de les normes per reunir-se amb la família i els amics, una de les opcions que no fallarà mai és la lectura. Obrir un llibre i endinsar-se en una realitat paral·lela no només ajudarà a fer córrer el rellotge, sinó que també oferirà una reflexió sobre la situació que ara ens toca viure i la que hem viscut durant tants anys: hi ha res pitjor que una pandèmia? Valoràvem suficient les activitats que podíem fer sense qüestionar-ho?

La propietària del Librerío de la Plata, Cecília Picún, recomana cinc històries per llegir aquest estiu, totes elles d’autors estrangers i publicades recentment:

  1. El vincle més fort, de Kent Haruf
el vincle mes fort-kent haruf-9788417339678
Portada El vincle més fort
  • Editorial: Edicions del Periscopi
  • Pàgines: 296
  • Preu: 18,90 euros (en paper)

Picún posa d’especial valor aquesta novel·la perquè és la primera obra de Kent Haruf, però alhora, una de les millors (per no dir la millor). La trama està altament treballada i els personatges són entranyables, segons el criteri de la llibretera. Característiques similars a la de la triologia que aquest autor va començar amb Cançó de la Plana. La història, però, transcorre en un poble imaginari: Holt. En un context pandèmic, on pràcticament tothom a viscut una davallada econòmica, social i emocional, el lector pot trobar l’energia i la motivació que va perdre amb els estralls de la Covid-19.

2. Moon Tiger, de Penelope Lively (traduït per Josefina Caball)

Portada Moon Tiger
  • Editorial: L’altra Editorial
  • Pàgines: 248
  • Preu: 18,90 euros (en paper)

L’autora és una de les escriptores més destacades de la literatura britànica: va guanyar el Premi Man Booker l’any 1987 i  el Whitbread Award. Enguany ha sortit la traducció al català (al castellà ja hi era) del llibre que narra la mort d’una historiadora, la protagonista. Durant aquest transcurs, el narrador reflexiona entorn la relació mare-filla així com de la relació amb els seus amants. “Està escrit amb una prosa, amb una agudesa i una ironia que fan dels diàlegs un encant. Les traduccions, tant al català com al castellà, estan summament bé” exposa Picún. És una història que pot fer caure la llagrimeta.

3. Nuestra piel muerta, de Natalia García

Portada Nuestra piel muerta
  • Editorial: La Navaja Suiza
  • Pàgines: 156
  • Preu: 15’90 euros (en paper)

Per llegir aquesta novel·la, s’ha de tenir estómac. El protagonista torna a la seva casa natal, on el seu pare està enterrat al jardí. Per poder establir una relació amb ell, l’únic nexe possible són els insectes. La seva mare, que també està morta, era una apassionada de les flors i dels insectes que sempre les voltegen. A això se li suma que en aquesta casa hi viu una altra família i, per tant, ell actua com un treballador per poder-hi estar present. Picún destaca l’estil literari amb què està escrit aquest viatge personal.

4. La reina de las lentejas, de Victor García

la reina de las lentejas-victor garcia anton-9788494990557
Portada La reina de las lentejas
  • Editorial: Gato Sueco
  • Pàgines: 40
  • Preu: 15,20 euros (en paper)

A diferència dels anteriors, que són novel·les obertes a tot el públic, aquest és un conte infantil que ensenya a menjar (o a fer, si es va més enllà de la història) coses que no ens vénen de gust, com poden ser les llenties. La protagonista enginya una faula per acabar-se un plat de llenties de la manera més agradable possible. La reina de las lentejas no només acabarà amb les marranades a taula, sinó que també entretindrà una estona als més petits de casa.

5. Los grandes espacios, de Catherine Meurisse (traducció de Rubén Martín)

Portada Los grandes espacios
  • Editorial: Impedimenta
  • Pàgines: 96
  • Preu: 21 euros (en paper)

L’escriptora és una de les periodistes que treballava en el setmanari francès Charlie Hebdo, atacat i altament malmès l’any 2011 després de publicar la victòria dels islamistes a les eleccions de Turquia. Igual que el diari, Meurisse desprèn cert humor en la seva història de quan era una nena: la protagonista de còmic travessa una porta que condueix al món dels infants. Allí, els personatges paren el rellotge i juguen a moltes activitats sense cap tipus de preocupació. Cecília Picún recomana llegir aquest còmic en família, ja que així pares i fills trobaran moltes idees per fer aquest estiu.

Foto portada: la propietària del Librerío de la Plata, Cecília Picún. Autora: J. Ramon

Comments are closed.