5 llibres per llegir aquest estiu, segons La llar del llibre

En un estiu sense festes majors, on els concerts van escassos i amb constants alteracions de la mobilitat així com de les normes per reunir-se amb la família i els amics, una de les opcions que no fallarà mai és la lectura. Obrir un llibre i endinsar-se en una realitat paral·lela no només ajudarà a fer córrer el rellotge, sinó que també oferirà una reflexió sobre la situació que ara ens toca viure i la que hem viscut durant tants anys: hi ha res pitjor que una pandèmia? Valoràvem suficient les activitats que podíem fer sense qüestionar-ho?

El propietari de la Llar del Llibre, Joan Fàbregues, recomana cinc històries per llegir aquest estiu; totes elles tenen una interessant relació amb els principals moviments socials de l’actualitat, com el feminisme, el classisme o la xenofòbia.

  1. Els nois de la Nickel, de Colson Whitehead
els nois de la nickel-colson whitehead-9788417339463
Portada Els nois de la Nickel
  • Editorial: Edicions del Periscopi
  • Pàgines:
  • 18,90 euros (en paper), 8,54 euros (ebook)

És el Premi Pulitzer de l’any passat. L’autor ja va aconseguir aquest guardó amb El ferrocarril subterráneo (2017). La història, a banda de ser força intensa, està basada en fets reals: el protagonista, un noi negre, amb estudis i amb un expedient impol·lut, ingressa a un reformatori per un descuit desafortunat. A l’Acadèmia Nikel referma els seus valors i la seva voluntat per lluitar a favor dels drets civils als Estats Units dels anys 60. L’autor, professor universitari, recrea els casos d’assassinats i abusos que van patir desenes d’afroamericans, separats sempre dels blancs.

Els nois de la Nikel ofereix una reflexió entorn el sistema educatiu, la violència racial, els crims d’odi i la deshumanització, en general, de sistema. Les escenes descrites estan contextualitzades a l’Amèrica dels anys 60, però el lector en pot fer la comparació amb l’època actual.

2. El país dels altres, de Leila Slimani

el país dels altres-leila slimani-9788418197529
Portada El país dels altres
  • Editorial: Angle
  • Pàgines: 368
  • Preu: 20, 80 euros (en paper), 12,34 euros (ebook)

Una novel·la escrita per una autora marroquina, Leila Slimani. El país dels altres narra la història de la seva àvia, una francesa, que l’any 1944 (en plena Segona Guerra Mundial) es va enamorar d’un oficial marroquí que lluitava contra els nazis amb l’exèrcit francès. Per tant, també basada en fets reals. El punt fort de la trama és el xoc cultural entre una noia europea i un noi marroquí. Aquesta obra ha guanyat el Premi Llibreter d’enguany, entregat a ara fa un mes.

Les contradiccions entre les dues cultures, les vicissituds de l’època i l’amor que uneix a aquesta parella fan d’aquesta lectura un passatemps d’allò més enriquidor.

3. Jo, que no he conegut els homes, de Jacqueline Harpman

jo, que no he conegut els homes-jacqueline harpman-9788417339593
Portada Jo, que no he conegut els homes
  • Editorial: Edicions del Periscopi
  • Pàgines: 232
  • Preu: 17,10 euros (en paper), 8,54 euros (ebook)

“M’ha sorprès moltíssim. És una distopia” assegura Joan Fàbregues. És una història de ciència-ficció que ofereix una reflexió entorn l’alliberament de les dones, una de les realitats més palpables. Un grup de 40 noies engabiades enmig del no-res, en un país imaginari, aconsegueixen escapar-se dels vigilants gràcies a una forta explosió. A partir d’aquí, els personatges comencen a caminar i només fan que trobar-se més grups de dones tancades; algunes d’elles, mortes. No hi ha res més en tot el territori. D’aquí el títol Jo que no he conegut els homes.

Jacqueline Harpman és escriptora, però també psicoanalista, fet que potencia encara més el missatge que vol transmetre amb aquesta novel·la. Una de les característiques més significatives de la història és que la protagonista no té nom i, evidentment, no sap què és l’amor, ni el sexe ni una família. Ha viscut aïllada del món exterior des que era petita.

4. La noia salvatge, de Delia Owens

la noia salvatge-delia owens-9788417743390
Portada La noia salvatge
  • Editorial: Atico de los libros
  • Pàgines: 384
  • Preu: 17,00 euros (en paper), 8,54 euros (ebook)

Una història molt americana. La protagonista es converteix en una noia salvatge que viu en uns aiguamolls de Carolina de Nord després de ser abandonada pels seus pares. Tot i estar ben sola, viu experiències de tot tipus: l’acusen d’un assassinat, s’enamora, estableix una relació especial amb la naturalesa i mil aventures més. Al seu país, Estats Units, aquest llibre ha tingut una forta repercussió en el públic i Joan Fàbregues considera que aquí també pot tenir molt bona acollida per part del públic aficionat a les novel·les de misteri.

A través de La noia salvatge, el lector també pot contemplar la soledat des d’un punt de vista diferent del que ens ha ensenyat la pandèmia.

4. Les donzelles, de Alex Michaelides

Les Donzelles
Portada Les donzelles
  • Editorial: Amsterdam Llibres
  • Pàgines: 384
  • Preu: 18,90 euros (en paper), 9,49 euros (ebook)

Un thriller dels típics. Les Donzelles són un grup d’estudiants privilegiades que pateixen un assassinat. Una d’elles té clar qui és el culpable, però el seu sospitós és un professor intocable. Com acostuma a fer aquest gènere literari, enmig de la història hi ha un gir de guió important. Un dels personatges que enreda la trama és la madrastra d’aquesta noia.

Alex Michaelides ha publicat dues novel·les (La pacient silenciosa i Les donzelles) i ambdues s’han convertit en un best-seller. Un dels trets que caracteritza aquest autor és la capacitat per esfereir al lector i sorprendre’l en el moment menys esperat.

Foto portada: Joan Fàbregues, de la Llar del Llibre. Autora: J. Ramon

Comments are closed.