‘Librerío de La Plata’: 10 anys apropant la literatura llatinoamericana a Sabadell

Fa una dècada que Cecilia Picún, nascuda a Uruguai, comparteix amb els lectors de Sabadell el seu amor pels llibres. El 14 de febrer de 2013, un dia tan literari com el dels enamorats, va obrir les portes del ‘Librerío de La Plata’ en plena crisi econòmica. Al rètol del seu negoci, situat a un petit local del carrer Sant Jaume, hi ha dibuixat una barqueta de paper: “La barca que uneix les dues ribes de l’Atlàntic”, explica Picún, que fa 10 anys que nodreix la comunitat lectora de la ciutat amb les obres dels millors autors llatinoamericans (i universals).

Abans de posar en marxa la llibreria, la vida professional de Cecilia Picún era molt diferent. “Volia canviar de vida, havia estat vinculada sempre a la medicina i la indústria farmacèutica, però va arribar un moment que vaig decidir que volia un canvi”, relata Picún, que explica que “com el que més m’agrada és llegir, vaig decidir posar una llibreria”. El lloc on instal·lar-la, el va escollir per un impuls: “Anava caminant pel carrer i quan vaig arribar aquí -el número 8 del carrer Sant Jaume- vaig veure-ho clar: serà aquest local”, recorda.

Cecilia Picún, amb la seva llibreria de fons. Autor: Jordi M.

El començament del projecte no va ser, ni molt menys, senzill. La situació econòmica del país, explica la llibretera, no era la més propícia per iniciar un negoci com aquest. “Els llibres no es consideren un producte de la cistella familiar i en moments difícils tendim a deixar-los de banda”, argumenta Picún. Cecilia agraeix ara la col·laboració d’altres llibreters durant les primeres passes de la botiga. També la del seu marit, al qual el descriu com un “soci emocional de primera”.

Tot i les dificultats, poc a poc la gent es va començar a sumar i va incorporar les activitats del Librerío a les seves vides. “Ens vam anar sentint part de la comunitat de Sabadell, ha estat una relació recíproca”, declara.

Una finestra a la literatura llatinoamericana

Després de 10 anys, l’establiment està consolidat. Actualment hi ha en funcionament una desena de clubs de lectura i organitzen freqüentment trobades amb autors i artistes de tot tipus. “Moltes persones venen un cop al mes a reunir-se sota la llum de les espelmes, a compartir una copa de vi, un pica-pica i a conversar de llibres”, explica emocionada Picún.

Picún, al mostrador de la llibreria. Autor: Izan V.

Amb el pas dels anys, s’han guanyat un nom com la primera llibreria especialitzada en literatura llatinoamericana de la província de Barcelona. No obstant això, Picún explica que a la botiga tenen de tot: “Així com un dia comentem un llibre de Rita Indiana, un altre ho fem de Virginia Wolf”, detalla. Des de llibres infantils fins a obres il·lustrades.

“Nosaltres som com militants de la literatura llatinoamericana i és un plaer obrir-la a la resta de lectors; al final el lector de bona literatura llegeix de tot, vingui d’on vingui l’autor, i nosaltres el convoquem per ensenyar-li alguna cosa de casa nostra”

Consumir literatura llatinoamericana, diu, és una experiència enriquidora que recomana a tothom. “És molt rica en vocabulari. A vegades parlem de literatura llatinoamericana com una cosa homogènia, però no ho és: Mèxic, Equador, Uruguai… cada país té la seva forma d’escriure i pel lector hi ha una certa part de sorpresa de descobrir paraules d’un determinat país i que ells desconeixien”, explica.

Any de celebracions

Aquesta setmana, amb motiu del desè aniversari, la llibreria ha celebrat un acte a la Casa Amèrica de Catalunya, la llar de la cultura iberoamericana a Barcelona. Allà hi van acudir més de cent persones relacionades amb el dia a dia del Librerío de La Plata: des d’escriptors i gent relacionada amb el sector literari fins a lectors que es van desplaçar de Sabadell. “Va ser realment emocionant”, diu Picún.

“Ens agradaria arribar encara a més gent de la ciutat, tant d’origen llatinoamericà com catalans que estiguin interessats en el món literari. Catalunya té una comunitat americana molt important i nosaltres obrim les portes a tothom”

“Aquest dimarts, els lectors van portar a la llibreria menjar que havien preparat i vam omplir la taula de delícies; vam tenir l’oportunitat d’abraçar-nos i celebrar-ho junts”, relata.

De cara al futur, assegura que les activitats de l’aniversari no s’aturaran en tot l’any. “Volem apropar-nos més a la gent, en poc temps inaugurarem un podcast amb Ada Cruz, doctora de Literatura i Literatura Comparada, sobre els 10 llibres dels 10 anys del Librerío”, avança Cecilia. El Librerío, afirma, té molta vida.

Foto de portada: Cecilia Picún a l’interior de la seva llibreria. Autor: Izan V.

Comments are closed.