Martí Gironell, escriptor: “El repte és explicar unes imatges amb paraules”

L’escriptor Martí Gironell ha plasmat la vida i els treballs més icònics del fotògraf ambulant Valentí Fargnoli en una novel·la. El fabricant de records (Editorial Columna, 2022) converteix les imatges en paraules i la història en literatura, fet que ha estat altament valorat pel jurat que enguany li ha atorgat el Premi Prudenci Bertrana al seu autor, i aquest divendres Gironell l’ha presentat al Museu d’Història de Sabadell dins el marc de la campanya per esdevenir la Capital de la Cultura Catalana l’any 2024.

El fabricant de records és la desena novel·la històrica de Martí Gironell i aquest divendres l’ha presentat davant prop de 40 persones al Museu d’Història. La responsable de la campanya Sabadell Capital de la Cultura Catalana, Montse Barderi, ha destacat el valor literari d’aquest exemplar i el seu autor ha explicat com ha viscut aquesta darrera experiència a cavall entre el periodisme, per la recerca i la investigació, i la literatura, pel repte de convertir una vida basada en imatges amb una obra escrita sense cap mena de suport gràfic.

“El repte aquí ha estat el de poder posar paraules a unes imatges (tot i que el tòpic és al revés) i poder explicar unes fotografies amb la força de la paraula. Aquest llibre vol reivindicar el poder de la fotografia com a creadora de records. Quan volem recordar algú o algun lloc, on anem? A les fotografies”, ha defensat l’autor i guanyador del Premi Prudenci Bertrana 2022.

Fargnoli construeix a través de fotografies una memòria personal i col·lectiva que estava destinada a desaparèixer. A Gironell, la documentació bibliogràfica li ha resultat força fàcil gràcies a l’Arxiu i la Diputació de Girona i les connexions que ha establert entre la vida d’aquest fotògraf ambulant i Sabadell és un dels trets que pot resultar més interessant per als lectors sabadellencs.

“La pregunta de dir ‘Què fem? Posem un àlbum de fotos darrere o no?’ hi era, però vaig descartar-ho. No fa falta posar imatges perquè ja he procurat que el llenguatge fos molt visual i molt gràfic. He treballat molt l’exercici de reivindicar a través de la paraula la força de la imatge. A més, en l’època que estem, ràpidament les podem aconseguir aquestes imatges dels llocs on estava”, justifica.

En aquest sentit, Montse Barderi també ha destacat que la novel·la històrica és un dels gèneres més complexos i que requereixen un major esforç pel fet d’haver de relligar la novel·la amb la realitat. Martí Gironell és de Besalú i crec que això és un dels principals factors que el va impulsar a emprendre aquest camí.

Presentació del llibre al Museu d'Història. Autora: J. Ramon
Presentació del llibre al Museu d’Història. Autora: J. Ramon

A diferència d’altres vegades que Gironell ha presentat un llibre a Sabadell, en aquesta ocasió l’acte s’ha fet al Museu d’Història, on hi ha assistit prop de 40 persones. L’escriptor ja té un altre llibre entre mans i aquest divendres ha aprofitat per fer un petit espòiler: també té connexions amb Sabadell.

Foto portada: l’escriptor Martí Gironell i la responsable de Sabadell Capital de la Cultura Catalana 2024, aquest divendres en la presentació del llibre. Autora: J. Ramon

Comments are closed.