José Luís Castet a l'amfiteatre del Parc de Catalunya. Autor: David B.

José Luis Castet (Festival Observa): “ens hem bolcat a fer un projecte engrescador per Sabadell”

El Festival Observa recuperarà l’amfiteatre del parc de Catalunya com a gran espai cultural de Sabadell. Ho farà entre el 26 de maig i el 19 de juny en una ambiciosa iniciativa que vol atraure 30.000 persones en la seva primera edició, que tindrà noms com Rosario Flores, M-Clan, The Tyets, La Casa Azul, Don Patricio o SFDK, més diversos tributs i espectacles familiars.

Una proposta la llavor de la qual es va plantar a l’Embassa’t 2021 quan es va veure que recuperar l’icònic amfiteatre era possible per tenir una oferta cultural transversal durant quatre caps de setmana (cinc sumant l’Embassa’t, que es farà el 20 i 21 de maig).

José Luis Castet és el director del Festival Observa, José Luis Castet, i el president de l’entitat Sabadell Sona Jove, que organitza l’Embassa’t i assessora al Festival Observa, Arnau Solsona, expliquen en aquesta entrevista els orígens, línies i objectius d’aquesta proposta.

Com neix la idea del Festival Observa?
Arnau Solsona (A.S): Després de 14 anys d’Embassa’t i d’haver tingut una experiència canviant d’escenari fins a vuit vegades, al 2021 per adaptar-nos a la normativa Covid vam anar a un espai gran i obert. Un espai exagerat per posar el topall de persones que es marcava, que era de 1.000 persones com a màxim. I vam recuperar l’espai per antonomàsia de Sabadell des de finals del segle passat, l’amfiteatre del parc de Catalunya. Feia molts anys que no es feia gairebé res. Va ser tot un repte però la proposta va funcionar molt bé. Tot eren comentaris positius, públics, artistes, gent d’entitats com la Simfònica… tothom estava molt content. Els mateixos sponsors ens deien que ‘això s’ha d’aprofitar’. Vam parlar amb l’Ajuntament i allà mateix va néixer, els mateixos tècnics ens ho deien. L’Observa el que vol ser és un cosí germà gran que acaba amortitzant i aprofitant aquella llavor en benefici de tota la ciutat.

El cert però és que l’estat logístic de tot plegat va suposar una inversió econòmica molt grossa i un vaixell massa arriscat i potent per donar-li viabilitat a l’Embassa’t. L’amfiteatre és l’espai però no estava prou cuidat i no acabava de ser l’espai. El que s’ha fet és un nou format que intenta aprofitar la despesa i la infraestructura de fer un gran format a l’amfiteatre. Després de l’Embassa’t el 20 i 22 de maig vindrà l’Observa quatre caps de setmana.

Amb tot plegat s’ha aconseguit un mes llarg de programació molt transversal, que l’Embassa’t no toca i l’Ajuntament no té. És un salt engrescador i molt ambiciós.

Què és l’Observa? Un Festival de Pedralbes? Un Primavera Sound de Sabadell? Un 30 Nits al 2022?
José Luis Castet (J.L.C). Si volguéssim fer un símil, seria un Festival de Pedralbes. Un cicle multidisciplinar a nivell musical, amb música de molts estils diferents i amb artistes de primer nivell amb un concert cada dia.

A.S. Amb un matís. Pedralbes té una connotació classista que Sabadell, perquè estem al Vallès, no tindrà. És un cicle de primavera. No és un festival de la Costa Brava perquè no la tenim. Tenim el Vallès. És un cicle de concerts que acaba sent un festival per a tots els públics.

J.L.C. I oferim un plus: foodtrucks, espai village… La gent podrà passar la tarda a l’espai abans del concert i després gaudir del concert.

Quina és la línia del festival?
A.S: Quan parles de Don Patricio fins la Rosario Flores o la Lali Begood veus que toquem ràpidament públics des dels 60 i pocs fins els quatre anys. Aquí s’hi encabeix molta programació. Estils i pals molt variats. De Queen a Abba… coses molt populars i consolidades. Estils que volen tocar un gran públic. La Dàmaris [Gelabert] té el rècord de reproduccions de Youtube com artista catalana fins que va aparèixer la Rosalia. En l’àmbit infantil és un fenomen. La Casa Azul és més alternatiu però molt popular en grans festivals. I molts altres noms van amb aquesta voluntat. Noms consolidats. No és un cicle de grups emergents sinó més aviat de gent contrastada i d’assegurar que s’arribi a un públic molt general.

És un festival dirigit a sabadellencs i vallesans o un festival de país?
J.L.C. Som molt patriotes de Sabadell i apostem pel quilòmetre zero en proveïdors, per exemple. Però amb el cartell que tenim comptem que vindrà públic de tota la comarca i de l’àrea metropolitana. És un festival fet per gent de Sabadell per a la ciutat però amb la programació vindrà gent de tota la comarca i del país.

José Luís Castet. Autor: David B.
José Luís Castet, a les escales de l’amfiteatre. Autor: David B.

A.S. No oblidem que la població del Vallès, del Vallès Occidental en particular, ja és molt àmplia. Si busquem un grup molt ampli de població i no un cicle molt especialitzat, anem al públic general i entre Sabadell i Terrassa hi ha mig milió de persones i sumant tot el Vallès (Rubí, Sant Cugat, Mollet, Granollers) més d’un milió d’habitants potencialment interessats en una activitat lúdico-cultural fantàstica.

Com s’organitzarà la programació?
J.L.C. Hem volgut separar-la i que cada dia tingui una línia i un perfil propi. No és el mateix programar un dijous que divendres o diumenge.

Dijous programarem petit format o una oferta més tranquil·la, en platea. I divendres i dissabte programarem artistes de grans públics i més rock and rolers on esperem aforaments més grans. Diumenge farem infantil per les famílies.

Els horaris seran dijous obrir portes al vespre fins les 11 de la nit. Divendres i dissabte de vespre fins la mitjanit. I diumenge fins les 8 del vespre. En paral·lel farem vermuts musicals els diumenges de 12 a 3 de la tarda els dissabtes i diumenges, que seran gratuïts.

A.S. El concert de la Dàmaris Gelabert i el que clausura el cicle, la Laly Begood, seran gratuïts. Caldrà fer un registre previ. En el cas de la Dàmaris ja hi ha molts registrats perquè el concert ve d’una antiga programació.

Hi haurà abonaments o les entrades es vendran independents?
A.S. La programació és massa eclèctica per englobar-la en un abonament. Les entrades seran individuals. Però segurament hi hagi algun sabadellenc que faci més d’un dia.

J.L.C. Segurament hi haurà gent que hi anirà a més d’un concert. Hem mirat que el mateix cap de setmana no hi hagi dos concerts del mateix estil o del mateix públic.

Recupereu l’amfiteatre, que és un dels punts d’atracció del festival.  És un avantatge l’amfiteatre per arribar amb calma. També per reduir les possibles molèsties de soroll?
A.S. Amb l’Embassa’t hem voltat molt i ens hem adaptat a molts espais. La música en directe mai és silenciosa però sent raonables el parc de Catalunya és l’espai amb majúscules que té Sabadell. Filant prim, l’amfiteatre hauria de tenir una llicència d’espai cultural que no té perquè és l’espai millor preparat, més obert per gaudir i no molestar.

J.L.C. Jo estic de gira molt sovint i no trobes espais així. Ha estat molt fàcil vendre l’espai als artistes. El parc de Catalunya es ven sol. Un bosc amb una platea natural, un escenari gran, un espai d’ombra, la posta de sol… ho té tot. És un espai molt màgic per consumir cultura.

L’amfiteatre ha estat molt anys sense ús i fins ara no havia sorgit o no havia estat possible un cicle com el de l’Observa. Per què ha estat ara possible el que abans havia estat impossible?
A.S. A l’Embassa’t el salt sempre ens ha costat molt de fer. L’Observa és un pas que traspassa les fronteres de l’Embassa’t que no hauríem tingut la convicció de fer sense la complicitat d’empreses amb les que fa temps que treballem. Una sèrie de gent que ha estat treballant per separat en coses molt comunes. I ara vam dir: ‘ho veiem’. És un salt però no és un salt al buit. El fem conscients. També San Miguel va ser el primer patrocinador qui ens va suggerir que calia fer això. El Carles [De la Rosa]. Visit Sabadell. Tota una sèrie de gent que ha anat dient ‘sí sí sí ara és el moment’.

J.L.C. Ens hem ajuntat gent del sector privat, associatiu i polític per dir que calia anar cap aquí. Més enllà de la feina que porta fer-ho, ha estat un camí fàcil perquè tots ens hem bolcat a fer un projecte engrescador que Sabadell ha de tenir. Ha estat relativament fàcil i hi ha hagut molt gent implicada per tirar-ho endavant. No sabem ben bé perquè ha passat ara però ha estat relativament fàcil en aquesta ocasió.

Val a dir que la programació no s’ha presentat encara al complet. Què falta?
A.S. En realitat està tancada però no ho podem dir encara per problemes de contractes. Ho direm tan aviat com sigui possible.

Aquest festival serà una cosa d’un any o és una iniciativa a llarg termini?
J.L.C. D’aquí a 30 anys espero seguir fent l’Observa. Per tant, espero que duri molt.

A.S. A mi no m’hi veuràs tan de temps jaja.

Més informació:

Foto portada: Castet, a l’amfiteatre del parc de Catalunya, aquest dijous. Autor: David B.

Comments are closed.