Foto portada: un moment del concert. Autor: J.Asensio.

La Jove Orquestra Simfònica de Göppingen, de concert a la Puríssima

  • Gairebé 100 joves instrumentistes s’apleguen a l’església de la Puríssima.
  • La proposta musical és fruit de 29 anys d’intercanvis.

Uns 90 músics entre 12 i 20 anys components de la Jove Orquestra Simfònica de Göppingen han visitat la nostra ciutat per oferir un concert que ha tingut lloc a l’església de la Puríssima. Amb un programa força variat, han demostrat una gran professionalitat i una gran empatia amb el públic assistent. La proposta forma part d’un intercanvi que dura ja 29 anys i que es comparteix amb Premià de Mar.

Molt poques vegades Sabadell té l’oportunitat d’escoltar en directe orquestres de fora. I quan dic de fora, em refereixo de Catalunya o d’Espanya. El pitjor de tot plegat és que, quan aquestes arriben en comptagotes, la publicitat que se’n fa és mínima. És el que ha passat amb la presència a la nostra ciutat de la Jove Orquestra Simfònica de Göppingen, una ciutat alemanya d’uns 60.000 habitants que pertany a l’estat de Baden-Württemberg, formant part de la regió de Stuttgart. L’esdeveniment no constava en l’agenda de l’Ajuntament i només la parròquia de la Puríssima i Joventuts Musicals van poder anunciar el concert entre els seus assidus uns dies abans. Una autèntica pena, perquè els joves instrumentistes han ofert un concert de qualitat en un espai no massa adient per a la música, però que, malgrat tot, ha sonat molt bé.

De fet, fa 29 anys que la col·laboració entre l’Escola de Música i Dansa Estudi Teresa Maria i Cisell Estudi porten a terme aquest intercanvi que suposa moure més de 100 persones, entre músics i familiars vinguts des d’Alemanya. Fa dos anys també van actuar a l’església de Sant Fèlix, amb un concert que, malauradament, també va passar força desapercebut.

La Jove Orquestra Simfònica de Göppingen va ser fundada el 1968. Des d’aquell any, han passat centenars de joves músics que han interpretat un repertori molt exigent i de qualitat, com s’ha pogut veure a la Puríssima. Premiada en nombroses ocasions, cal destacar la medalla d’or en el quart Festival Internacional de Música de Nova York celebrat al Carnegie Hall el 2015. L’orquestra forma part de l’Escola de Música de Göppingen i ha fet gires per tot Europa, destacant els seus concerts a Itàlia, Espanya, Hongria, Noruega i Letònia. Dirigida per un enèrgic i impetuós Martin Gunkel, instrumentista de violí, l’orquestra de joves ha ofert un repertori on s’han barrejat diversos estils, des del romanticisme de Txaikovski a l’avantguardisme de Frank Lehár.

El concert ha començat amb l’obertura de l’òpera Norma, del compositor italià Vicenzo Bellini, la seva obra mestra per excel·lència, una peça senzilla, però molt potent, una carta de presentació de la Jove Orquestra Simfònica de Göppingen molt efectiva i on ja s’ha pogut esbrinar la categoria d’aquests nois i noies. Mozart ha estat present, en segon lloc, amb el segon moviment del seu Concert per a clarinet en La Major. El jove clarinetista de 17 anys Konstantin Wacker, ha estat el solista destacat en aquest adagio tan solemne. Wacker, tot i la seva edat, ja ha guanyat diversos concursos d’interpretació amb el clarinet, però també amb la guitarra. Una de les sorpreses del recital ha estat el Moderato del Concert per a flauta i orquestra en Re major de la compositora francesa Cécile Chaminade, una de les obres essencials en el repertori de flauta travessera. La jove solista Greta Mandler, de només 15 anys, ha sabut transmetre el lirisme d’aquesta peça postromàntica, plena de tonalitats i ritmes emotius.

Cal destacar també la gran interpretació de dos dels moviments de la Simfonia núm. 5 de Txaikovski amb aquella barreja de grandesa i de melodia tan característica del compositor rus. I no es pot obviar una petita obra d’estudi, Perspektiven, composta en aquest mateix any 2023 fruit del treball d’un jove estudiant de la classe de composició a la Universitat de Música de Stuttgart, Jajob Riecke, i que forma part de la Jove Orquestra Simfònica de Göppingen com a violoncel·lista.

El concert ha acabat amb un vals de Franz Lehár, amb aires espanyols que eren definits per la presència de les castanyoles dins la seva melodia ballable. Abans, però, un altre adagio bellíssim, pertanyent a les conegudes Variacions Enigma, una de les obres més conegudes del compositor anglès Edward Elgar. Escrites el 1899, es tracta de catorze petites peces dedicades a amics seus i on es mostren algunes de les seves característiques personals. A Sabadell, l’orquestra de joves ha interpretat Nimrod.

El públic assistent, entre els quals es trobaven familiars dels joves intèrprets, ha aplaudit dret l’esforç i la feina dels músics. El director ha tingut unes paraules d’agraïment vers tots els que han fet possible l’espectacle, especialment a la Dolors Casajuana, a la qual li ha fet entrega d’un quadre amb fotos de l’orquestra. D’altra banda, la Joana Soler, presidenta de Joventuts Musicals de Sabadell, entitat organitzadora del concert juntament amb Cisell Estudi, ha obsequiat el director amb el llibre que van editar el 2006 amb motiu del 50è aniversari. Després de tants anys d’esforç, les organitzadores busquen entre les entitats musicals de Sabadell alguna que pugui continuar aquest intercanvi tan important pel desenvolupament personal i professional dels joves músics. Els sabadellencs també agrairem que això esdevingui possible.

Foto portada: un moment del concert. Autor: J.Asensio.

Comments are closed.