Manuel Oltra: el valor de la naturalitat

  • La Cobla Mediterrània recorda el músic nascut a València
  • La Pepita, la seva dona, present en l’esdeveniment

Humil homenatge al compositor i músic Manuel Oltra, dijous al Casal Pere Quart, en el quart concert programat per Joventuts Musicals de Sabadell dins el XXIII Festival Internacional de Música de Sabadell. Un recordatori ple d’anècdotes que el Josep Maria Serracant, destacat membre de la junta de l’entitat, va anar explicant al llarg del concert.

No era un concert qualsevol. La relació personal que Josep Maria Serracant havia tingut amb el compositor Manuel Oltra els últims vint anys de la seva vida, era cabdal per tal d’entendre el significat d’allò que estava a punt de succeir. I és que aquesta biografia, malauradament força desconeguda, té un valor immens, no només per les més de mil sis-centes obres catalogades pels membres de Músics per la cobla, entitat que té com a finalitat preservar i difondre la música catalana i, molt especialment, la música per al conjunt cobla. Serracant ha destacat especialment el vessant més humà de Manuel Oltra, el seu pas per formacions musicals, per un servei militar a Tetuan on va ser professor en el Conservatori Hispano-Marroquí. I tot plegat, un músic complet, un mestre de mestres, amb un bagatge importantíssim, amb una tasca pedagògica també molt destacada i amb una característica molt particular, una grandíssima activitat i d’estils que comprèn música de cambra, simfònica, sardanes, ballets i cançons. També ha volgut recordar els més de trenta actes que han tingut lloc amb motiu del centenari del seu naixement i que han comprès conferències, concerts, enregistraments, exposicions i taules rodones. De fet, el concert de dijous significava el punt final a aquesta commemoració.

El concert de la Cobla Mediterrània ha fet palesa aquesta varietat estilística i melòdica de Manuel Oltra. Per a aquells que no coneixen la seva obra, és indispensable treure’s del cap els prejudicis que es puguin tenir sobre la música de cobla, lligant-la únicament a la sardana. Precisament Oltra va ser un dels impulsors de la música simfònica per a cobla perquè estava convençut de la seva capacitat i de les seves combinacions amb instruments solistes.

Bernat Castillejo, dirigint. Autor: J.A.

Amb un compositor tan prolífic com Manuel Oltra, era força difícil fer una tria que servís per a fer-se una idea de la seva obra. Malgrat tot, els organitzadors han encertat el programa homenatge a Oltra, escollint petits temes ballables, sardanes, cançons per a veu i cobla i obres simfòniques. Entre totes elles cal destacar la masurca Pepita, escrita l’any 2000 i dedicada a la seva dona, present entre el públic que omplia el pati del Casal Pere Quart. També les tres obres simfòniques, Montmagastre, La filadora i Rondino, on s’ha evidenciat el potencial orquestral de la cobla. No podien faltar les sardanes. En aquest cas han estat Infantament i La ben plantada. La primera, composta el 1950, manté una estructura molt clàssica, mentre que la segona, del 1982, ja conté elements melòdics i harmònics més moderns, amb una configuració sincopada bellíssima. Serracant ha reivindicat Oltra en diverses ocasions, lamentant que la seva obra sigui poc interpretada; ni tan sols les seves sardanes, les més de trenta que va escriure, són habituals en les ballades i concerts.

Cal destacar les cançons per a veu i cobla que Oltra va escriure. Aquí, la cobla té el paper d’acompanyant, essencial també, és clar. La mezzosoprano Marta Valero ha posat la veu als poemes Niño, de Gerardo Diego, Danza, de Federico García Lorca i La Amante de Rafael Alberti. Marta Valero ha estat sublim, amb aquella expressivitat única. D’una gran versatilitat, la cantant catalana s’ha atrevit també amb el jazz i el folk en la seva carrera plena d’èxits. La seva col·laboració amb la Cobla Mediterrània i amb el seu director, Bernat Castillejo, no ha estat únicament en aquest concert. De fet, ha intervingut en altres concerts d’homenatge a Manuel Oltra, enregistrant també un disc amb part del seu repertori.

El vincle de Manuel Oltra amb Sabadell ha estat present durant tot el concert, no només per la relació personal que mantenia amb Josep Maria Serracant i altres membres de JJMM, sinó perquè en un moment de la seva abundant i productiva carrera professional, va dirigir l’Esbart Sabadell Dansaire. Però hi havia una sorpresa final, la interpretació d’una sardana cantada. Josep Maria Serracant ha explicat l’anècdota que envolta aquesta idea. Ell mateix li va preguntar al mestre Oltra si hi havia alguna sardana que es pogués cantar. La resposta del compositor valencià va ser taxativa, un no contundent. Passats uns dies va reflexionar i va confessar que podria ser que Ara bufa el vent sonor, amb lletra del poeta sabadellenc Joaquim Folguera, tingués l’honor de ser cantada. Va ser el mateix Serracant qui, agafant la versió original per a veu i piano escrita el 1953, va fer la instrumentació per a veu, cobla i percussió, estrenant-la el 2013. Oltra va poder escoltar-la dues vegades en vida. La primera li va posar com a nota un nou. Serracant ha rigut preguntant-se perquè no va ser un deu. Deu anys després, els tres protagonistes, la mezzosoprano Marta Valero, la Cobla Mediterrània i el seu director, Bernat Castillejo, han repetit aquesta sardana, que ha provocat els aplaudiments del públic assistent.

Marta Valero, en un moment de l’actuació. Autor: J.A.

En definitiva, un tast de bona música, un acostament a un gran músic que cal descobrir i una vetllada plena d’emocions. En acabar, el públic felicitava un Josep Maria Serracant emocionat en recordar al final del concert la pèrdua el 2022 de dues figures lligades al món de la cultura, a Sabadell, en Jordi Roca i en Jesús Ventura. Els assistents també volien saber qui era la Pepita, la dona de Manel Oltra, que havia assistit, també emocionada, al concert homenatge que ha posat la guinda final als actes del centenari del “mestre de mestres”, aquell que afirmava que els temes havien de ser curts per no cansar l’oient, que era molt millor que la pregunta del que assisteix a un concert fos “ja s’ha acabat?” i no “quan quedar per acabar”.

La setmana que ve, dos concerts dins el programa d’aquest interessant Festival Internacional de Música de Sabadell. El primer, dilluns, dia 3 de juliol, amb l’Orquestra d’acordions de Sabadell, dirigida per Miquel Àngel Maestro que, sota el títol “De Hollywood a Broadway”!, ha preparat temes de bandes sonores de pel·lícules i de diversos musicals de prestigi. El segon, dijous, dia 6 de juliol, amb el grup a cappella barceloní The Hanfris Quartet, amb un programa que barreja des d’havaneres, a estàndards de jazz, musicals, bandes sonores i fins i tot cançons d’Elvis Presley, els Beatles o Eric Clapton. Tots dos, al pati del Casal Pere Quart a les vuit del vespre.

Foto de portada: un moment del concert homenatge a Oltra. Autor: J. Asensio.

Comments are closed.