Punt i final a la Festa de la Diversitat

La Coordinadora de la Festa de la Diversitat ha presentat un document a les entitats que formen part de la coordinadora exposant els motius pels quals no es realitzarà la 14ª edició de la Festa de la Diversitat. La festa posa així, si no hi ha remei, el seu punt i final.

En l’assemblea celebrada el passat 27 de febrer, la Coordinadora de la Festa de la Diversitat va emetre un comunicat amb els motius pels quals no es podrà realitzar la catorzena edició de la Festa. Segons assegura la Coordinadora de la Festa en un comunicat, un dels motius per no poder realitzar la Festa és la falta de recursos humans i d’implicació.

L’equip humà que coordinava la festa de la diversitat s’ha vist afectat per tot un seguit de baixes fins quedar reduït a només quatre o cinc persones actives durant el procés de creació i desenvolupament de la festa i capaces d’assumir responsabilitats fins al final. Aquest procés, sumat a la falta d’implicació de la majoria d’entitats, tant abans com durant la festa, desemboca en un no poder assumir amb garanties properes edicions”.

Asseguren que “els canvis de feina, les malalties greus, la participació en d’altres col·lectius de recent creació i de gran impacte social han deixat els nostres recursos humans sota mínims”.

Poca col·laboració municipal

La Coordinadora, en el mateix comunicat, denuncia la que consideren poca col·laboració de l’ajuntament de Sabadell. Asseguren que eren coorganitzadors de la Festa “segons perquè. Els últims anys hem patit un constant regateig de ‘mercadillo’ en línia amb la seva política de partit”.

La coordinadora afirma que la passada edició de la Festa, per qüestions meteorològiques, van aconseguir acordar amb l’Ajuntament disposar del recinte de Fira Sabadell, cobrant-los finalment 5.300 euros dels 2.500 euros acordats en un primer moment. Aquest fet va “afectar a la resta de subvenció i partides aprovades”.

De la mateixa manera denuncien que l’ajuntament de Sabadell “a la última edició, un cop ja aprovada la subvenció de 3.500 euros i havent tancat els nostres pressupostos i contractacions en funció de les subvencions, rebem només 3.200 euros sense cap explicació, al·ludint a les retallades i a ser sensibles i solidaris”.

Factors econòmics

Tanmateix la Coordinadora ha assegurat que la Generalitat de Catalunya “no ens ha recolzat mai com calia”. De l’any 2007 al 2009 va concedir-los 2.000 euros, a l’any 2010 els va concedir 1.000 euros i a l’any 2011 la Coordinadora va renunciar a 855 euros, ja que havien de justificar-ne 30.000. La Diputació de Barcelona també ha deixat de subvencionar la Coordinadora. “Han passat de subvencionar-nos amb 2.500 euros a zero euros”, diuen en el comunicat. La coordinadora també creu que la Festa de la Diversitat no ha comptat amb un suport suficient per part dels mitjans de comunicació sabadellencs.

Per aquests motius, la coordinadora ha “agraït a totes les persones que han cregut en el projecte” i assegura que “és temps de deixar aparcada la nova edició de la festa i posar la Coordinadora en stand by ara que el balanç és de 0 euros”. El 3 d’abril hi haurà una reunió al local de l’entitat Bruixes del Nord per valorar la situació

Una festa reivindicativa i en positiu que diu adéu

La Festa de la Diversitat va sorgir amb el tomb de segle com un espai on posar en valor la creixent diversitat d’ètnies, creences i colors de la ciutat. Va néixer en un moment de gran preocupació a causa de l’auge de l’extrema dreta a la ciutat, especialment de determinats grups neonazis. Es va crear una coordinadora ciutadana. Primer es va organitzar a la plaça d’Espanya, amb un lema i un programa propi cada any centrat en aspectes diferents. Després, amb l’inici de les obres dels Ferrocarrils, es va fer al parc de Catalunya, en concret, a la plaça de l’Argub. L’any 2013 es va celebrar a Fira Sabadell a causa de la pluja.

Foto portada: Un moment de la XIIIª edició de la Festa de la Diversitat a Fira Sabadell. Autor: David B.

4 Comments