Restauració de les pintures de La Salut. Autor: David B.

Restaurades les pintures de La Salut: “un èxit”

  • Els singulars murals de Vila Arrufat al santuari de la Salut es restauren amb èxit i en el termini previst després de tres mesos de feina.
  • La Fundació Mare de Déu de la Salut, dolguda amb l’Ajuntament, que no ha col·laborat en la restauració després de tres trobades.

El Santuari de La Salut ha recuperat el color i la vivacitat perduda al llarg dels anys. Un equip de restauradors ha retirat les múltiples capes de brutícia i de sals ambientals que ennegrien les pintures de l’església i aquest dimecres ja han començat a desmuntar la bastida: ‘Missió Vila Arrufat’ aconseguida amb èxit. El capità dels restauradors, Aleix Barberà, celebra que l’operació ha anat més bé del previst i assegura que, amb la tècnica utilitzada, els frescos duraran molts anys. Les pintures es podran veure per l’Aplec de La Salut, però no serà l’únic ornament que s’inaugurarà: també han canviat la il·luminació de l’absis.

Els murals que revesteixen l’església de La Salut tornen a tenir el seu aspecte original, amb el traç del pintor sabadellenc Antoni Vila Arrufat inclòs. Al veure els estudis previs, els restauradors tenien dubtes sobre si podrien recuperar l’essència del seu autor i, ara que han acabat, celebren que ho han aconseguit sense cap imprevist ni contratemps. La restauració ha durat tres mesos i el santuari estrenarà vestit nou el 10 de maig, per l’Aplec de La Salut. El capità de l’equip, Aleix Barberà, explica perquè és tan important mantenir l’essència original del santuari:

“Vila Arrufat va dissenyar aquest projecte pictòric per La Salut, no té cabuda enlloc més. Les pintures t’obren l’església i des de dins veus l’exterior; si la busques, trobaràs La Mola i tot! Aquest paisatge només es veu des d’aquí dalt, per això les pintures del santuari són úniques”, explica el restaurador.

Al gener, quan van començar les obres, les pintures ja havien patit micro pèrdues per culpa de les sals ambientals que s’havien enganxat a les parets. A més, els operaris també han trobat moltes capes de brutícia i han hagut de retirar una capa de vernís dels anys 90. Tot plegat va generar “una bomba que comprometia la continuïtat de les pintures”, assenyala Barberà. En determinats moments, els restauradors han hagut d’utilitzar una llum frontal i el fet de treballar a sostre ha sigut una de les complexitats d’aquesta feina.

Per evitar que es repeteixi aquesta situació, els restauradors han decidit no aplicar cap protecció damunt els frescos perquè aquesta és una tècnica estable i persistent per si mateixa. El que sí que han repassat són els nervis daurats, ja que estan fets amb or fals i quan es corroeix, tendeix a ennegrir-se.

El president de consell executiu que vetlla per la recuperació de La Salut, Josep Fort, coincideix en assenyalar que és un projecte de gran valor per Sabadell i, de fet, els operaris creuen que el pintor estava orgullós del projecte que va dissenyar per aquesta església perquè han trobat la seva firma en diferents punts de la superfície on han treballat. Fort també avança que per l’Aplec s’inauguraran 16 focus LED perquè les bombetes que hi havia fins ara podrien erosionar les pintures.

Dolguts amb l’Ajuntament

La restauració va acompanyada d’una factura que ascendeix a 100.000 euros. El consell executiu de la Fundació Mare de Déu de La Salut n’era conscient abans de començar les obres i la seva intenció era cobrir-ho amb les donacions de particulars i del Bisbat així com amb subvencions de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament. Fort es mostra agraït amb tots els col·laboradors, tant amb els particulars que han aportat cinc euros fins als qui n’han donat 2.000, menys amb l’Ajuntament.

“Vam fer tres reunions i cada vegada es feien més enrere. No entenc com un Ajuntament que vol convertir la seva ciutat en la capital de la cultura catalana no té capacitat per restaurar les pintures més importants de la zona” retreu Josep Fort.

En la mateixa línia, la Fundació també està esperant la subvenció de la Diputació de Barcelona, però, en aquest cas, es mostra més optimista. De moment, han aconseguit 75.000 euros i el 60 per cent prové de particulars i entitats, segons les dades del consell executiu.

Més informació:

Foto portada: Restauració de les pintures de La Salut. Autor: David B.