Foto portada: un moment del concert. Autor: David B.

Sabadell canta Àfrica

  • El Teatre Principal s’omple per donar suport al projecte solidari.

  • Gran espectacle musical i visual ple d’emocions.

Mitja hora abans del concert les cares eren de satisfacció. Els organitzadors del concert Cantem Àfrica havien venut totes les entrades i rebien els espectadors amb un petit obsequi com a agraïment: una bosseta amb un conte africà. Cares conegudes i representants d’entitats es van aplegar per escoltar les veus de la Coral Belles Arts i del Cor Infantil de l’Escola de Música de Manlleu.

La introducció la van fer els músics Sam Soussoh i El Hadji Massaly amb els seus instruments kora i jembé respectivament, amb la veu de Touty Mane. Seguidament, els representants de l’Associació Afrocatalana d’Acció Solidària, Mariona Mas i de la Fundació Main, David Rodríguez van fer un resum de l’activitat desenvolupada per les entitats de cara a preservar el llegat cultural de Moçambic i del Senegal amb les cançons d’aquests països. Alguns dels col·laboradors i col·laboradores en aquesta tasca de recopilació del material i de l’adaptació a les armonies occidentals van explicar en un vídeo les seves impressions, destacant-ne el que feia referència a la necessitat d’acostament entre les cultures i el d’ajuda als infants orfes d’aquests països, en un centre on uns 300 intenten sortir de la misèria, oferint-los tot allò que mereixen com a persones. Josep Lluís Badal va destacar que la música és l’instrument més potent per les emocions i que serveix per a entendre la cultura i les diverses situacions que s’hi troben pel món. Malauradament, la situació del milions de nens i nenes a l’Àfrica en general és força esfereïdora i els presentadors de l’acte van recordar-nos l’esclavatge sexual, la misèria, les malalties i el futur negre que s’hi acosta si no posem les bases per canviar-lo.

Un moment del concert. Autor: David B.
Un moment del concert. Autor: David B.

L’espectacle pròpiament dit va començar amb el Cor de Belles Arts sortint de darrera de platea cantant Hoyo, Hoyo un veritable himne alegre i festiu. La narradora, la Clara del Ruste, va presentar l’Àfrica, una nena que neix i que creix durant la representació i que canta, riu, treballa i vol endinsar-se en la vida de tots. Tot plegat amb la col·laboració dels dos cors i la visió d’il·lustracions i d’imatges amb una gran pantalla situada darrera l’escenari. Cançons de diversos estils i melodies que acompanyen la història i que ha tingut els seus punts àlgids en Miniyamba i Tatana Wanga. També Rulo, un cant a la pau. Un any de preparació que ha valgut la pena.

Acabada la representació, els representants de l’Associació Hlayiseka, Vicente Santos i de La joie des orphelins, Lamine Souane, han agraït a tots el seu suport a aquest projecte, reforçant la idea d’ajuda als nens necessitats. Souane ha posat la nota anecdòtica a l’acte recordant que la seva mare havia interpretat cançons al telèfon per tal que la Magalí Sala pogués fer la feina de transcripció a les partitures. Alguns representants polítics, entre ells l’Alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, han fet arribar el seu recolzament al concert i a totes les activitats relacionades amb Cantem Àfrica. Novament la cançó Hoyo, Hoyo ha posat el punt i final a un espectacle ple d’autenticitat, solidaritat i vivències vàries.

Foto portada: un moment del concert. Autor: David B. 

Comments are closed.