Foto portada: exterior de la botiga dels Drapaires d'Emaús. Autor: S.Alburquerque

Sant Jordi i els llibres de vell

S’acosta la data del llibre i la rosa, i a Sabadell les llibreries en són conscients de l’onada de lectors i persones que busquen el llibre perfecte per regalar amuntegades entre milers de títols literaris. Un motiu de pes per treure la pols d’algunes obres exitoses allotjades a les prestatgeries de les llibreries de vell o de segona mà com Re-Read, la Llibreria Tècnica o a l’Emaús. I és que Sabadell manté un cert ecosistema de llibreries de vell o de segona mà. Com viuen Sant Jordi? S’incrementen les vendes?

Les vendes en aquesta època de l’any es disparen, o no, a la Llibreria Tècnica un llibreter de tota la vida com és Santi Seguí explica que tot depèn de les circumstàncies. “No t’ho sé dir. Per exemple, si durant el dia de Sant Jordi a Palamós fa bon dia, segur que serà el dia de l’any que més facturaran. I si la gent d’aquí va a Palamós nosaltres no vendrem tant. És molt relatiu” ha assegurat Seguí.

El clima, la situació econòmica i el dia poden ser indicadors útils per preveure el comportament del client. Però un dels determinants més intuïtius és el temps dedicat a la festivitat. Com menys dies es dediquen a impulsar el comerç del llibre més irregular és la venda, i així ho explica el llibreter.

“Una temporada bona pel llibre (nous i vells), més que el Sant Jordi, és Nadal. Perquè són molts més dies. La festa del llibre tan sols és un dia, en aquest cas dos, perquè cau un diumenge i el cap de setmana dona marge per un dia més” ha explicat el llibreter de la Tècnica.

A la Llibreria Tècnica els llibres de segona mà representen el 90 per cent de l’estoc. El percentatge restant té un motiu específic, les festivitats. “Normalment, en aquestes dates la gent es regala llibres nous, que siguin novetat. És menys probable que el regal involucri un llibre específic publicat fa anys que estigui a la prestatgeria” ha conclòs Seguí. Per això, tot i que la Tècnica aposta pels llibres de vell, en les dates més destacades pel comerç del llibre és important “tenir els llibres més destacats de l’any per no perdre una part del públic”.

Llibreria Tècnica de Sabadell. Fotografia: Samuel Alburquerque.

Els Drapaires d’Emaús són una botiga i oenegé nascuda a França als anys 50 on comercien sense ànim de lucre amb llibres de segona mà, roba, joguines i regals. De tot n’hi ha molt, de llibres n’hi ha més. Prestatgeries plenes en habitacions contigues a l’apartat de la botiga dedicat pels llibres i, fins i tot, una nau plena. Una de les responsables, Rosa Casamartina, explica que el problema no es troba en la falta de donacions, sinó, més aviat a la demanda. “El problema dels llibres és que hi ha 10.000 vegades més oferta que demanda” ha afegit Casamartina. Aleshores, aquest desequilibri es tradueix en una situació desagradable per un llibreter “a vegades hem de llançar llibres, vulgui o no vulgui” ha reconegut la llibretera mentre sostenia tres llibres que ha tret de l’estanteria per endur-se a casa. De la mateixa manera que el tècnic d’una protectora d’animals, sovint, costa acceptar que el treball i l’amor xoquen amb les decisions.

La Rosa amb el seu pare al davant recorda amb nostàlgia com de jove l’acompanyava a la Plaça Cívica (a la Universitat Autònoma de Barcelona) a vendre llibres per causes solidàries. I és que l’Emaús no tan sols és una botiga, és un corrent on la solidaritat i els llibres de vell s’han creuat per ajudar i reciclar, perquè un llibre té moltes vides i també en pot salvar d’altres.

Casamartina és conscient que l’Emaús no és competència d’altres llibreries, tot i que el preu dels seus llibres sigui inferior als que trobem a les llibreries deslligades de les causes socials, el perfil del comprador de les dates importants pel sector del llibre no és tant la persona que curioseja, sinó el comprador amb les idees clares. “Fem una mica de parada per Sant Jordi aquí dintre mateix? Doncs, a vegades ho fem i a vegades no. Aquesta vegada no ho farem, només posarem una selecció de contes infantils” ha assegurat la responsable de l’Emaús.

Quins llibres ens compren a les llibreries de vell?

Mentre que a l’Emaús tots els llibres són benvinguts (mentre compleixi certs estàndard de manteniment) a Re-Read “la gent que ens porta els llibres” ha de saber que certs llibres no són admesos “no agafem enciclopèdies, ni llibres de text, ni llibres trencats” ha reconegut la propietària, Montse Ezquerra. Quant al nombre de llibres que Re-Read està disposat a comprar al ciutadà no hi ha límit, “en pots portar un o 300, però ha d’estar en bon estat” ha afirmat la llibretera.

Entrada de la llibreria Re-Read. Fotografia: Samuel Alburquerque.

A la Llibreria Tècnica també compten amb uns estàndards a l’hora de comprar llibres de segona mà a particular. Seguí deixa clar que “no qualsevol llibre és vàlid. Han de complir unes normes determinades”.

“Si són llibres de lectura de fa poc temps han d’estar en molt bon estat. I si són més antics els hem d’arreglar i netejar. Els llibres més antics han de passar tot un procés perquè el llibre es pugui vendre”, ha afirmat el llibreter de la Tècnica.

Quins són els compradors de llibres de vell? En realitat depèn de l’intermediari del producte. A l’Emaús, la Rosa considera que existeix una clientela regular en la secció de llibres: “durant l’any sempre són els mateixos” mentre que a festivitats com Sant Jordi el públic de la botiga manté els afiliats de les seves lectures, però se li suma un grup d’interessats en les seves prestatgeries que pot ser tan irregular com la varietat de llibres que trobem a la botiga. D’altra banda, a Re-Read, Ezquerra explica que entre els compradors “hi ha de tota classe de persones”. I pel Sant Jordi? “Doncs, hi ha de tot i més de tot encara”.

Foto portada: exterior de la botiga dels Drapaires d’Emaús. Autor: S.Alburquerque.

Comments are closed.