Foto portada: el Passeig de la plaça Major, aquest dijous. Autor: J.d.A.

Sant Jordi mirant al cel: “el temps serà un factor determinant”

Expectació per la Diada de Sant Jordi: enguany serà el primer 23 d’abril sense restriccions des que hi ha pandèmia, però, per contra, cau en dissabte (un dia poc favorable per als llibreters) i sembla que plourà. Els paradistes que exposaran, recomanaran i vendran llibres en un dels punts habilitats per fer-ho miren de reüll les previsions meteorològiques, ja que asseguren que el temps és un factor determinant per aconseguir uns bons resultats comercials i generar un ambient òptim als carrers.

Les llibreries de Sabadell preparen la Diada de Sant Jordi amb il·lusió: aquest any poden tornar a sortir als carrers amb les mateixes condicions que abans de la pandèmia i, per tant, esperen que els principals carrers del centre es tornin a convertir en riuades de gent. El bullici que acostuma a haver-hi a les ciutats catalanes el 23 d’abril dificulta el tracte entre el lector i el llibreter i, per això, molts establiments coincideixen a assenyalar que “els clients que llegeixen de manera habitual, acostumen a fer la compra al llarg de la setmana i no tant el mateix dia de la Diada”. Un dels riscos de jugar-s’ho tot a una carta és el temps:

“Està demostrat que quan el Sant Jordi cau en dissabte, per als llibreters no és tan bo. A més, el pronòstic per aquest dissabte és que plogui… estem una mica ‘acollonits’, però suposem que en general serà bo”, augura la propietària de la llibreria Macondo, Estefania Abasolo.

De manera similar, Jordi Seguí, de la llibreria Tècnica, també coincideix a dir que quan la Diada cau entre setmana, acostuma a funcionar millor; enguany, però, intentaran contrarestar aquest hàndicap muntant les paradetes el dia abans: el divendres. Seguí espera que aquest format, sumat a les ganes de reviure un Sant Jordi pre Covid, els deixi un bon sabor de boca.

“L’agafem amb ganes. És una festa molt de carrer i últimament la gent té moltes ganes de fer activitats. Per tant, la previsió (si el temps ho respecta) és bona”, valora Jordi Seguí, de la Tècnica.

La propietària de la també llibreria de segona mà Re-Read, Montse Ezquerra, assenyala una de les novetats respecte al Sant Jordi tradicional: cada vegada es busca més el regal ideal entre les prestatgeries d’històries ja llegides per un altre lector. Aquesta llibreria va obrir fa set anys i, segons la seva gerent, la popularitat i vendes d’articles utilitzats va a l’alça.

“Jo crec que cada cop hi ha més consciència del consum responsable i del reciclatge i, per això, cada cop són més les persones que compren llibres de segona mà. Aquí també notem molt l’efecte Sant Jordi: les vendes del mes d’abril són superiors a les de la resta de l’any”, exposa Ezquerra.

Com passa cada any, els volums més venuts acostumen a ser els més mediàtics o els guardonats durant el darrer any. És així com La vall de la llum, de Toni Cruanyes i Premi Josep Pla 2022, Rússia, l’escenari més gran del món, del corresponsal a Ucraïna de TV3, Manel Elías, o Benvolguda, d’Empar Moliner i Premi Ramon Llull 2022, són els títols més mencionats en les principals llibreries de Sabadell. Però els llibreters sempre tenen un as sota la màniga per sorprendre els seus clients amb propostes alternatives i totalment adequades al seu gust literari, sobretot pels més petits:

“Cal pensar molt bé quin serà el llibre que anirà millor a aquell nen perquè així optimitzem que es converteixi en un lector. No hem de tenir por a regalar llibres que no tinguin text perquè la imatge també té el seu llenguatge i és possible llegir a través de la imatge”, anima la propietària del Librerío de la Plata, Cecilia Picún.

Alguns exemples d’aquest tipus d’obres que, segons Picún, tenen molt bon resultat són En el silencio del bosque, La ola, El último verano o El petit globus vermell. Aquesta llibreria tindrà una punt de venda dedicat als públic infantil davant l’establiment tant el divendres com el dissabte. De manera similar, la llibreria Yoli, també posarà una caseta a la plaça de la Creu de Barberà. En el seu cas, l’impacte d’un Sant Jordi passat per aigua podria ser molt més notable:

“Nosaltres som una llibreria de barri i si plou perdrem tota l’activitat de carrer, que per Sant Jordi és molta perquè la gent surt a passejar. Si plou ens quedarem limitats a la botiga i això podria fer bastant mal”, avança la propietària, Yolanda Carrasco.

El propietari de la llibreria PAES, Mario Prieto, xifra l’impacte de la pluja en una caiguda del 60 per cent de les vendes a les parades d’aquest divendres i dissabte. Per contra, creu que la inestabilitat meteorològica afavorirà que els sabadellencs es quedin a la ciutat i evitar així que els potencials clients i lectors marxin a municipis veïns i a segones residències el cap de setmana.

“Si no plou molt, jo crec que la gent sortirà igualment. El temps és un factor determinant; és el que té jugar-s’ho tot a una carta”, reconeix Prieto.

L’expectativa dels llibreters en general, però, és bona i la majoria de llibreries ja han començat a notar activitat entre els clients més aficionats a la lectura que ja han aprofitat els descomptes de la Diada de Sant Jordi. Una de les que “no ha parat de despatxar” en tota la setmana és la Llar del Llibre, tal com exposa un dels seus propietaris, Carles Fàbregues. En el seu cas, la seva principal preocupació de cara a aquest Sant Jordi és que el 23 d’abril es quedi en paper mullat: “Si ets llibreter, estimes els llibres i et preocupa que es facin malbé. Per tant, si es mullen, ja pràcticament els pots llençar; i això sí que faria mal”, avança Fàbregues.

Més informació:

Foto portada: el Passeig de la plaça Major, aquest dijous. Autor: J.d.A.