Els llibreters realcen el seu paper de prescriptors a les portes de Sant Jordi

Tarda de llibres i anècdotes a la Fundació Bosch i Cardellach. Amb la diada de Sant Jordi a l’horitzó, els representants de cinc llibreries sabadellenques s’han reunit aquest dimarts per participar en la primera taula rodona de llibreries de Sabadell, moderada per l’escriptora Montse Barderi. Una trobada que ha servit per intercanviar històries, compartir reflexions sobre el sector i, finalment, recomanar obres literàries als lectors.

“El llibre és imprescindible per créixer com a persones, tots volem fomentar la lectura i un pensament crític, que la gent tingui passió per llegir”. Aquestes paraules de Lourdes Lafuente, representant d’Abacus Cooperativa, sintetitzen la missió compartida dels cinc llibreters i llibreteres que s’han trobat a la primera taula rodona de llibreries. Han participat Joan Fàbregues (La Llar del Llibre), Rafael Sabater (Sabadell Comics), Cecilia Picún (Librerío de la Plata), Lourdes Lafuente (Abacus), Santi Seguí (Llibreria Tècnica). En total, més d’una hora de diàleg sobre el present i el futur dels establiments sabadellencs.

Enganxar els lectors, tot un repte

Segons han coincidit els cinc ponents, incentivar la lectura ha esdevingut un repte pels llibreters de la ciutat. El ritme vertiginós de vida i l’ús constant de les pantalles, expliquen, fan més difícil que les persones mantinguin la concentració en la lectura. “Encara estic intentant descobrir on és el clic que fa que una persona, sobretot els joves, disfruti dels llibres” ha dit Santi Seguí, responsable de la Llibreria Tècnica.

Tot i això, els llibreters confien que les noves tecnologies també estan portant noves oportunitats al sector literari, tal com ha apuntat Rafael Sabater. “No hem de menysprear les xarxes, perquè ens estan ajudant a arribar a molts lectors, a Instagram i a TikTok, per exemple, hi ha molts usuaris que estan recomanant còmics i gràcies a això arribem a molta gent”, ha explicat el propietari de Sabadell Còmics. La seva especialització, a més, té la particularitat que es creen molts continguts al voltant del món literari. “Moltes pel·lícules i sèries estan basades en còmics i molta gent ve a buscar-los directament”, assegura.

El vincle entre el llibreter i el comprador

Un dels factors que afecten més el dia a dia de les llibreries és la gran producció literària. “És molt difícil escollir llibres perquè hi ha una allau de novetats cada dia de l’any, ara encara més perquè és Sant Jordi i les publicacions es multipliquen”, ha explicat Joan Fàbregues, de La Llar del Llibre.

En aquest context, concorden, guanya valor el paper de prescriptors dels llibreters i llibreteres. Els lectors confien en l’opinió dels seus venedors de confiança per gaudir d’una bona lectura en el seu temps lliure. “A mi m’agrada córrer riscos, fer que un lector descobreixi algú, un escriptor, un gènere… i de sobte, amb aquesta complicitat que el lector té amb el seu llibreter, descobreix coses que no hagués provat per si mateix”, reflexiona Cecilia Picún, llibretera del Librerío de la Plata.

Dos llibres per Sant Jordi

Com no podia ser d’una altra manera faltant menys de 20 dies per Sant Jordi, els llibreters han finalitzat la trobada amb dues recomanacions literàries. Una d’elles, centrada en escriptors i escriptores locals. Aquestes han estat les seves opcions, amb algunes coincidències entre llibreries.

  • Joan Fàbregues (La Llar del Llibre): Les nostres mares, de Gemma Ruiz Palà; El retrat de matrimoni de Maggie O’Farrell.
  • Rafael Sabater (Sabadell Còmics): Hierba, de Keum Suk Gendry Kim; Noceà: Atari & Tika, de Ricard Efa.
  • Cecilia Picún (Librerío de la Plata): El retrat de matrimoni de Maggie O’Farrell; El misterio de la caca de perro abandonada i El misteri de la mòmia desapareguda, ambdós llibres d’Anna Cabeza.
  • Lourdes Lafuente (Abacus): La llei de l’hivern, de Gemma Ventura; Excursions per conèixer el rodal de Sabadell, de la UES.
  • Santi Seguí (Llibreria Tècnica): Robatori, d’Ann-Helén Laestadius; Excursions per conèixer el rodal de Sabadell, de la UES.