Membres del col·lectiu que va impulsar el Manifest per al Museu d'Art. Autora: J. Ramon

Tornen a denunciar l’estat del Museu d’Art i la “manca d’inversió” de l’Ajuntament

Continua la preocupació del sector artístic sabadellenc per l’estat de deixadesa del Museu d’Art municipal. Després de diverses reunions amb el consistori, l’Associació d’Artistes Plàstics i Visuals de Sabadell ha denunciat que “no hi ha voluntat política” per aplicar les millores que porten reclamant des de l’abril de l’any passat. A pocs mesos que Sabadell es converteixi en la capital de la cultura catalana de 2024, consideren que la inversió en els museus de la ciutat és insuficient.

Malestar per la situació del Museu d’Art. Els artistes que ho denuncien, representats per l’Associació d’Artistes Plàstics i Visuals de Sabadell, expliquen que s’han produït quatre reunions per abordar el tema amb l’equip de Cultura de l’Ajuntament, encapçalat pel regidor Carles de la Rosa. Tot i això, declaren que “el que havien entès que eren compromisos s’ha quedat només en bones intencions”. La situació no hauria variat respecte a les anteriors reclamacions, que es basaven principalment en augmentar el pressupost pels museus i millorar els equipaments.

Les millores, a l’espera de les eleccions

Segons expliquen els denunciants, l’administració emplaça les millores del Museu d’Art a després de les eleccions i s’excusa en la falta de recursos disponibles i la lentitud dels mecanismes legals. Una explicació que Assumpció Oristrell, portaveu del col·lectiu, veu insuficient: “nosaltres vam començar a fer les reclamacions al mes d’abril per donar temps al govern d’ampliar el pressupost de cultura, però no ho han fet”, insisteix.

“Vam sortir de la reunió amb la impressió que l’equip de Cultura, tot i compartir les nostres mateixes preocupacions, té les mans lligades per les instàncies superiors, que no hi veuen cap necessitat de prioritzar la cultura crítica, unes activitats que ells sembla que consideren minoritàries i elitistes, i, per tant, poc rendibles en vots”, conclou el comunicat de l’associació.

Segons expressa Oristrell, l’agrupació d’artistes va fer set propostes a la regidoria de Cultura, de les quals quatre es podien dur a terme a curt termini. Entre les diferents reivindicacions, l’associació demanava un concurs públic per a la direcció curatorial del Museu d’Art, que hauria de portar sota el braç un nou projecte per a l’equipament i una programació renovada. En aquest sentit, la portaveu recorda que volen “vetllar perquè els espais d’art contemporani estiguin gestionats per professionals especialitzats”.

El canvi d’instal·lacions, aturat

Per altra banda, també han denunciat que tampoc serà possible alliberar cap nau -demanaven la del carrer Cellers, a Gràcia- per posar-hi la seu del futur centre d’art contemporani; una demanda que consideren necessària per les característiques de la casa Turull, l’edifici actual del Museu d’Art. Tampoc s’hauria avançat en la creació d’una nova web del museu, que hauria de fer més accessible la informació de la programació.

Les perspectives de l’agrupació de cara a la capitalitat de la cultura catalana de 2024 no són gaire optimistes, tot i que destaquen la feina dels treballadors. Oristrell diu que “els curadors estan fent un bon treball amb molt poc pressupost, però l’estat del museu no canvia, fa vint anys que no es canvia l’exposició permanent”.

Foto de portada: Membres del col·lectiu que va impulsar el Manifest per al Museu d’Art, en una imatge d’arxiu. Autora: J. Ramon

Comments are closed.