Troben un florí d’or del segle XIV en una excavació

La intervenció arqueològica preventiva de 700 metres quadrats que s’ha dut a terme al solar de la via de Massagué, 10-14 i raval de Dins, 15-19, ha descobert les restes de la muralla medieval i d’un gran casal gòtic, un florí d’or de Pere III (del segle XIV), una matriu de segell de bronze personalitzat i diverses peces d’una ballesta, entre d’altres objectes.

“Estem davant d’una troballa excepcional”, assegura l’arqueòleg territorial del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Antoni Mart. Per la seva part, l’arqueòleg i director de la intervenció arqueològica, Jordi Roig, ha explicat que “en aquest solar tenim concentrades totes les seqüències dels darrers 800-900 anys d’història de la ciutat de Sabadell des del segle XIII”. Ha manifestat que aquest dilluns van fer la descoberta del florí d’or de Pere III del segle XIV amagada a l’interior d’un os de costella d’ovella, trobada al casal gòtic, en un espai de rebuig amb diverses deixalles d’ossos.

“Qui va posar la moneda dins de l’os no sabem si era amb la finalitat d’amagar-la, o bé per endur-se-la i que finalment no va poder complir el seu objectiu i va acabar amb les restes de deixalles. Sobta que una moneda d’or no estigués ben guardada i que l’haguem trobat entre les restes de deixalles. És una troballa molt peculiar”, ha apuntat Roig.

“És contradictori que un bé tant preuat estigués ocultat amb la deixalla, per això haurem de buscar per donar-li una explicació lògica. Al principi vam pensar en que seria un amulet però no concorda amb el context d’on es va trobar. Normalment no es troben monedes d’or, no apareixen perquè la gent les guarda ”, assegura Martín.

Matriu de segell de bronze del segle XIV. Autor: David B.

Un altre dels objectes “singulars” que s’han trobat en l’excavació és un sigillum o matriu de segell de bronze personalitzat en forma d’escut del segle XIV, en un excel·lent estat de conservació i amb un alt interès històric i arqueològic. Servia per signar i segellar sobre cera documents i pergamins

“Creiem que pertany a la família Ballester perquè té un motiu heràldic central amb una ballesta i una inscripció que probablement apunti a Arnau Ballester, escrivà de ració de la cort. Fins que no tinguem net i restaurat el segell no podrem saber amb seguretat el nom del seu propietari”, ha explicat Roig.

També s’ha trobat una altre peça singular, que és la nou d’os d’una ballesta, que es va localitzar juntament amb les peces de ferro i bronze del seu mecanisme i fixació a l’estructura de fusta. Es tracta d’unes peces i elements força singulars i escasses, de les quals es coneixen molt pocs exemplars amb una cronologia del segle XIV.

Parts de la muralla, sitges i forns de terrissa

D’altra banda també s’han trobat restes de la muralla i fossat atribuïbles als sistemes defensius de la vila fortificada de Sabadell d’època baixmedieval (segles XIV i XV), que també encerclaven i protegien l’antic barri medieval del Raval. S’han localitzat tres trams de mur de la muralla i tot un llarg tram del fossat (27 metres) amb quasi tres metres de fondària, que presenten diferents nivells i graus de conservació.

També s’han trobat les restes d’un gran casal gòtic (segles XIV-XV) edificat intra murs dins el barri del Raval i recolzat a la muralla, amb una part residencial i un sector de magatzem de productes agrícoles, amb un total de 10 sitges, que es poden datar entre els segles XIII i XIV. També s’ha pogut documentar la instal·lació d’un centre terrisser i taller de ceràmica (segles XVII-XVIII), del qual s’han localitzat dos grans forns de cocció de peces de terrissa amb cambra de foc i cambra de cocció superior.

Més informació:

Foto portada: Florí d’or de Pere III del S.XIV. Autor: David B.