100 empreses mantenen la col·laboració amb les entitats socials Vàlua tot i la crisi sanitària

“La crisi generada arrel de la pandèmia ha tret el millor i el pitjor de les persones”, hem sentit dir en tertúlies i llegit en tuits. Avui al Racó de Vàlua volem parlar d’una iniciativa que s’emmarca en “el millor”.

Com és habitual, cada any les entitats de la Plataforma Vàlua treballen en xarxa per fer el reconeixement conjunt d’Empresa amb Vàlua. Enguany la iniciativa va tirar endavant sense l’expectativa d’arribar a superar el centenar d’empreses reconegudes el 2019. Però acabada la campanya, que s’ha fet en línia des del compte de la Plataforma i les mateixes entitats, el recompte arriba precisament a 100 empreses.

Les 14 entitats impulsores agraeixen que les empreses col·laboradores hagin seguit col·laborant tot i les complicacions logístiques, laborals i sanitàries que s’han viscut al llarg de 2020 i que continuen. Que aquestes sinergies hagin tingut continuïtat, posa de manifest no només la solidaritat de les empreses en pro de la igualtat d’oportunitats, sinó el retorn positiu que reben de treballar amb les entitats socials. Sigui en forma de programes de responsabilitat social, bonificacions fiscals, o per establir vincles al barri o ciutat on desenvolupen la seva activitat.

Moltes maneres de col·laborar

Les formes de col·laboració de les empreses amb les entitats del tercer sector són ben diverses. Tot i que la via més comuna són les insercions laborals i les pràctiques a l’empresa, també hi ha empreses que patrocinen projectes, que fan donacions de material o aliments o que enguany han contribuït a la provisió de materials de protecció. Queda doncs palès que les empreses tenen multitud de vies per col·laborar amb les entitats del Tercer Sector local i ser socialment responsables, especialment en moments de crisi com l’actual. Al vídeo s’il·lustren alguns exemples d’aquesta varietat:

Font: Agents de Xarxes del Vapor Llonch

I entre les empreses reconegudes també hi podem trobar aquest diari. L’iSabadell col·labora amb la Plataforma Vàlua des de 2018, publicant un article setmanal a l’espai del Racó de Vàlua. D’aquesta manera, les entitats tenen un canal estable per a comunicar, difondre i sensibilitzar sobre les desigualtats socials que atenen. A Ràdio Sabadell, també reconeguda, es fa la secció quinzenal Un altre món és possible en que hi participen dues entitats per apropar temes socials a la ciutadania.

Reconeixement en línia

L’acte d’Empresa amb Vàlua se celebra de manera bianual i el 2020 no ha estat possible, així que les entitats Vàlua han optat per fer una campanya de reconeixement en línia. La campanya s’ha pogut seguir amb l’etiqueta #EmpresaAmbVàlua2020 a Twitter i Facebook. Els diplomes impresos s’estan entregant a les empreses en funció de les polítiques d’empresa i entitat, sempre respectant les mesures sanitàries. Podeu trobar les fotografies en aquesta galeria.

Des de les entitats de Vàlua, que lluiten per pal·liar les desigualtats socials a la ciutat, es fa una crida constant a noves empreses i comerços per col·laborar, explorant les diverses vies esmentades, i amb l’objectiu final de millorar el nivell de vida de les persones en situació de vulnerabilitat de la ciutat.

Membres de Vàlua

Actualment integren Vàlua les següents entitats: ActuaVallès, Andi Down Sabadell, Associació de Persones Sordes de Sabadell, Associació Ethos, Associació Juvenil Esquitx, Càritas Sabadell, Centre Sara, CIPO, Creu Roja Sabadell, Drapaires d’Emaús, Fundació AVAN, Fundació CERMA Acoge, Fundació Ecom, Fundació Main, Fundació Privada Atendis, Fundación Secretariado Gitano, Grandalla, Salut Mental Sabadell, SCAI (Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants), Escola Xalest, Prolaboral Xalest, Grup d’Esplai La Baldufa, Fundació Tutelar Família i Societat i TDAH Vallès.

L’Ajuntament de Sabadell, mitjançant el Programa d’Economia Social i Solidària de Promoció Econòmica, acompanya, dinamitza i dóna suport a la Plataforma. Contacte: valua@ajsabadell.cat