El proper 17 de maig de 2022 es celebra el “Dia internacional contra la LGTBI-fòbia”. Aquest mateix dia de l’any 1990, l’OMS (Organització Mundial de la Salut) va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. Però, no va ser fins al 2014 quan es va aprovar a Catalunya la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia, la transfòbia, instant els ajuntaments a desenvolupar polítiques LGTBI.
Com a projecte Ca l’Enredus (Actuavallès), creat el 2017 i destinat a l’atenció integral de persones LGTBIAQ+, volem aprofitar aquest espai per visibilitzar aquelles violències i discriminacions que com a projecte percebem amb la comunitat. Al mateix temps, ens agradaria celebrar la consolidació del SAI LGBTI de Sabadell, on s’ofereix informació, atenció, assessorament i acompanyament al col·lectiu LGTBI i la recent obertura de la Unitat Trànsit de Sabadell amb l’objectiu d’atendre i promocionar la salut de les persones Trans*, des d’un model d’acompanyament a les necessitats mediques, quirúrgiques, psicològiques i socials.
Tot i les accions realitzades a la ciutat per combatre la LGTBIfòbia, és des dels espais educatius d’on ens arriba la major part de demandes d’acompanyament a situacions de violències i/o discriminacions per part del grup de professionals, famílies i alumnat en vers les experiències negatives de les adolescències LGTBIQ+. A Catalunya, entre 2018 i 2019 els casos de LGTBIfòbia van augmentar un 41,6 per cent. Algunes de les disparitats en vers la salut LGTBIQ+ més evidents són les generades per l’estigmatització, la discriminació o la violència. Per exemple, trobem dades on es confirma que l’esperança de vida pot disminuir fins a 12 anys en comunitats amb alts nivells de prejudicis anti-LGTBIQ+, a més tenim una major tassa de suïcidi tant en persones joves com en adults o grans, i major prevalença a patir depressió.
La recerca de Martxueta i Etxeberria de 2014, llança percentatges d’entre un 51 per cent i 57,38 per cent de victimització en situacions d’assetjament escolar entre persones entrevistades amb orientacions sexuals minoritàries. En l’acció que duem a terme amb els diferents grups de suport intercomunitari de Ca l’Enredus amb famílies, persones joves i adolescents, juntament amb l’assessorament a professionals de l’educació al SAI, ens fa conscients que encara queda molta feina per transformar les aules perquè aquestes siguin un espai segur i que la solució per combatre aquests conflictes no sigui el canvi de centre per la persona LGTBI o l’escolarització a casa, cosa que s’està popularitzant arran d’experimentar l’aprenentatge autònom de les adolescents LGTBI durant les restriccions de la pandèmia de la COVID-19, cosa que ha comportat més aïllament i soledat a moltes d’aquestes persones de la nostra comunitat.
Amb això volem fer un reclam al departament d’Educació per prendre mesures urgents per assegurar espais no violents i segurs dins de tot el sistema educatiu, sobretot en la part obligatòria. Perquè aquestes violències també comporten desigualtat d’oportunitats envers el fracàs escolar o l’elecció de rutes acadèmiques esbiaixades.
Alberto Capitán, Director d’Actuavallès