Foto portada: monitors de l'Esquitx, al Tibidabo. Autor: cedida.

Associació juvenil Esquitx: el desprestigi dels joves

Sergi Asensio, Director de l’Associació Juvenil Esquitx

Potser no recordem com ha tractat en ocasions la pandèmia als nostres joves. En molts moments amb titular culpabilitzant als joves de tenir actituds irresponsables. Però això abans de la pandèmia ja passava. L’opinió publica molts cops s’apunta aquesta carro de criminalitzar als nostres joves.

Molts mitjans han assenyalat i continuen assenyalant al jovent, com els principals responsables d’actituds incíviques i irresponsables.

Els de les aglomeracions, fent “botellons”, baralles, etc.

El desprestigi constant és preocupant i tant sols condemna la nostra societat a relacionar-se amb els prejudicis constants de la por, la desconfiança i l’odi.

Amb aquestes actituds generalistes, que simplifiquen problemàtiques complexes, estem construint una societat que va cap a l’abisme, construint murs insuperables que dificulten la bona convivència i la cohesió social.

La punta del iceberg és sempre la portada i el titular.

Però existeix una altra notícia, que no ocupa portades i tampoc esta en les prioritats de la política.

Com per exemple:

  • Els molts joves que aquest any s’han quedat sense poder accedir a la formació professional per una manca de planificació de la demanda formativa.
  • Els preus dels estudis universitaris.
  • La dificultat d’accés al món laboral, malgrat tenir una formació superior i qualificada.
  • Un sistema educatiu, que continua abocant al fracàs, a l’estigma, a molts adolescents i que no trobaran més oportunitat que el carrer.
  • Impossibilitat per l’emancipació amb preus impossible dels lloguers.
  • Un futur pessimista degut a que les anteriors generacions han fet del nostre planeta, un món ple de contaminació per un consum i estil de vida irresponsable.
  • Joves, que han nascut aquí Catalunya, amb origen a d’altres llocs del món, que es senten desarrelats i que no pertanyen ni aquí, ni allà. Que pateixen rebuig d’una part de la societat.
  • Joves i infants que pateixin dins les seves llars, masclisme, maltractament, opressió i que aquests i aquestes desafien aquest monstres, per construir un futur més lliure.
  • Un món bèl·lic amb doble moral, dirigit amb adults que ens expliquen com s’han de comportar els joves, però instrumentalitzats per ser soldats obedients. I malgrat l’estat espanyol ara esta lluny de la guerra, veurem com la despesa militar augmenta en retiment de polítiques socials i drets fonamentals.

I els responsables de totes aquestes devastadores dades tenen responsables, adults que s’han oblidat  de totes aquestes situacions injustes que els toca viure als joves.

Però m’agradaria posar en valor que malgrat tot el que he esmentat, els joves continuen sent un motiu d’esperança.

El voluntariat mou als joves, un esperit de servei, a l’esplai, al cau, als ateneus, casals, a les associacions dels barris, a les ONGs de cooperació, als moviments socials, son un motor imparable de transformació social.

Joves emprenedors que estan aprofitant les seves competències i capacitats, capaços de veure les oportunitats que ofereix un món més digital i tecnològic. I molt presents en aquesta economia més social i solidaria.

L’Esquitx no seria possible sense el talent de joves transformant la realitat d’infants i joves amb la seva acció educativa i malauradament aquestes joves, majoritàriament dones, amb formacions superiors, tenen salaris encara precaris, jornades partides i que injustament no és reconeix la feina que fan a favor dels drets dels infants per part de l’administració.

Per tant reivindico que els adults comencem a estar al costat dels joves, que els escoltem, que parlem amb ells i elles, que els tinguem en compte i no els tractem amb els prejudicis que ens projecten perquè ells son el present i futur de la nostra societat.

Foto portada: monitors de l’Esquitx, al Tibidabo. Autor: cedida.

Comments are closed.