Atendis i la crisi del Covid-19

La Fundació Atendis és una entitat de referència a la ciutat de Sabadell pel que es refereix a serveis residencials especialitzats pel col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual.

Disposem de tres serveis residencials (Aral, Bauma i Casal) en situació de confinament i exposició a la crisi sanitària, la Llar Residència Jacquard que per decret de les autoritats, al tancar-se els centres ocupacionals diürns, s’ha reconvertit també amb residència 24 hores. S’ha pogut continuar a través dels mitjans telemàtics la tasca del Servei d’Inserció Laboral, amb especial atenció i suport en els casos d’afectació d’Expedients de Regulació d’Ocupació (ERTO) així com d’altres adaptacions relatives a la mobilitat, la gestió emocional, incerteses, etc.

En el cas del CAE (Centre d’Atenció diürna Especialitzada) per decret de les autoritats, el servei roman tancat des del posposat 12 de març. Al llarg dels més de dos mesos que fa que dura aquesta situació, hem passat per moltes situacions i moments, però aquestes han estan les principals dificultats:

  • Mancança dels elements de protecció, que des de la Generalitat es va comunicar que aprovisionaria centralitzadament. Aquest material no arribava i es va haver de fer front a l’inici de la crisis sanitària sense material. Ha estat una lluita important per aconseguir-ne, ja fos comprant-ne, a través de donatius, etc. En aquest sentit, aprofitem per fer un agraïment immens a tanta i tanta gent que ens ha donat cop de mà.
  • El propi Virus, bàsicament en la seva fase inicial, amb força incerteses i procediments poc clars,en el moment de brot i màxima tensió i col·lapse del sistema sanitari. En dos dels centres quan vam  “confinar-nos”, tot i que en aquell moment sense símptomes i no ho sabíem, el virus ja era dins. Són cases grans, no són espais sanitaris i les persones que hi viuen, en la majoria de casos per les seves limitacions cognitives, funcionals, de comunicació, no poden seguir les mesures de protecció-preventives, ni fer autovigilància i comunicació de símptomes. A tot s’hi suma la dificultat per a realitzar els aïllaments degut a les característiques de la persona així com en per la configuració dels espais. Sumant tots aquests factors i tenint en compte que en molts casos existien patologies prèvies i per tant, una alta vulnerabilitat, la probabilitat de transmissió, en el nostre cas, era encara més elevat. Ha estat molt dur i lamentablement, hem tingut pèrdues.
  • Contagi de l’equip de professionals: la transmissió del virus a l’equip ha fet necessària la incorporació de personal en un moment tant complicat. Hem de destacar l’extraordinària implicació dels equips que ho han donat tot, fins que el virus els ha fet quedar a casa. Un altre immens agraïment a entitats com GrandallaCentre Formatiu Jaume Viladoms, Ex-professionals, ex-personal de pràctiques i nous professionals que ens han donat suport en una situació tan complicada.

Saber com estan vivint les persones usuàries aquestes últimes setmanes és comprensible. Si és ja una situació complexa per a tothom, doncs per a les persones usuàries encara ho és més… entendre perquè no es pot sortir, perquè no es poden rebre visites, perquè no es pot veure els companys i companyes i inclús en alguns casos, havent de dur mascaretes.

Val a dir però que ens han sorprès i ens segueix sorprenent cada dia. La seva capacitat d’adaptació davant un dia a dia amb molts canvis ha estat increïble i des d’aquí els hem de fer un fort aplaudiment, ja que ens meravellen cada dia  amb les seves capacitats.

Destacar el sobreesforç i compromís màxim de tot l’equip de professionals per fer-ho possible i que està per sobre de 10.

Emocionants imatges dels centres on hi ha hagut persones amb Covid-19 i com les i els professionals se les han enginyades per a desprendre alegria, energia positiva i molt més.

Fa una mica més d’un mes vam engegar una campanya de micromecenatge a través de la plataforma MiGranodeArena per poder fer front a les despeses ja assumides en compra de material de protecció i de contractació de persona, així com fer-ne una previsió de cara el futur.

A banda, hem de tenir present les necessitats que tenim ja habitualment de renovació d’equipament tècnic (grues, cadires de bany, llits elèctrics, etc.) i que no s’aturen i continuen.

Finalment, i fet que encara reforça més la campanya, destacar que no hem pogut realitzar els esdeveniments propis com l’Obra de Teatre Solidària, l’Atendis Gresca o la participació a la Diada de Sant Jordi i que ens ajuden sempre a finançar els nostres projectes i activitats.

Comments are closed.