Atendis: la discapacitat en 3-D

30 anys del 3-D. Sembla un joc de paraules, però el que significa és que aquest diumenge farà 30 anys de la primera celebració del 3 de desembre com el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

Un 3-D que a Sabadell l’hem rebatejat amb el concepte “Som Capaços”, un conjunt d’actes i activitats que posen al centre les persones amb discapacitat i que té sempre tres dimensions: la celebració, la conscienciació i la reivindicació.

Celebrar, per exemple, el 25è aniversari de l’Escola Bellapart, les tres dècades de Xalest, l’Avan o Ecom, o els 60 anys d’Atendis. Celebrar, també, que el 1992, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar aquest Dia Internacional per promoure els drets i el benestar de les persones amb discapacitat, així com conscienciar sobre la situació del col·lectiu a escala política, social, econòmica o cultural.

Des de llavors, es reclamen mesures polítiques que acompanyin aquestes bones paraules: més oportunitats d’inclusió social, nivells d’ocupació més alts, més accessibilitat a l’espai públic, acabar amb els prejudicis, garanties de participació activa en la societat, acompanyaments i atencions personalitzades, més condicions d’igualtat… Accions i mesures que dilueixin les discriminacions que patim les persones amb discapacitat i que es veuen agreujades en el cas de les nenes i dones amb discapacitat.

S’ha fet camí, però encara queda molt per recórrer… I aquí ens posem en to reivindicatiu, concretament en el concepte de les “capacitats” que representa que ens manquen.

Ningú és capaç de fer-ho tot; en canvi, tothom sí que és capaç de fer coses diferents i de fer-les de forma diferent. Tothom aporta valor i talent. I això ens fa ser persones diferents i en la diferència trobem la riquesa. Cal posar el focus en valorar les capacitats de tothom, perquè totes les persones i totes les capacitats aporten.

Ara bé, en funció d’aquestes capacitats es necessita un suport o un altre. I hi ha persones que en necessiten més que d’altres, tot i que no hi ha ningú que sigui 100 per cent autònom. És aquí on tornem a insistir i aprofitar aquest 3-D per demanar canvis legislatius, polítics, econòmics i socials que millorin la vida de les persones amb discapacitat. Que canviï la mirada sobre el col·lectiu, que sigui més atenta, més amable, més integradora, més conscient del nostre dia a dia.

Només d’aquesta manera no caldria dedicar el 3-D a les persones amb discapacitat. O sí, però només centrant-nos en la dimensió de la celebració.

Bon 3-D a tothom, de part de les entitats de l’àmbit de la discapacitat de Sabadell!

Comunicació Fundació Atendis

Comments are closed.