Una voluntària de Creu Roja. Autor: cedida.

Creu Roja: Dia mundial de la salut, un dret fonamental en risc per a moltes persones

Montse Font
Presidenta de Creu Roja Sabadell

Que la salut és un dels aspectes més importants de la vida humana, és una evidència. Tampoc descobriré la sopa d’all. I és que el terme salut condiciona el nostre benestar físic, emocional i social. En aquest sentit, no totes les persones tenen les mateixes oportunitats pel que fa a l’assoliment d’aquesta condició. Uns recursos econòmics escassos comporten desavantatges com un accés limitat a serveis mèdics, una alimentació deficient, manca d’educació en salut o estrès financer, entre d’altres. Per tot plegat, cal garantir que aquestes persones també tinguin accés a un dret fonamental com és la dret a la salut.

Entenent la situació i la problemàtica exposades amb anterioritat, la salut s’ha convertit en un factor clau en tots els projectes que desenvolupem a la Creu Roja. En aquest sentit, la nostra organització busca promoure el benestar i la qualitat de vida de les persones vulnerables que atenem. Tot plegat, posant l’individu al centre de la nostra intervenció per tal de detectar els ajuts i suports que pugui necessitar. Tota intervenció que fem, pretén vetllar perquè les persones beneficiàries dels nostres projectes rebin un bon assessorament i acompanyament sanitari que els permeti tenir accés a medicació receptada i altres serveis bàsics de salut. També promovem la prevenció i sensibilització de riscos per a la salut a peu de carrer i en xerrades. La compra de medicaments, l’elaboració de targetes sanitàries bàsiques, l’adquisició d’ulleres o les visites al dentista són alguns dels serveis que oferim a la població vulnerable, sempre sota criteri de valoració social. Així, la salut esdevé una dimensió transversal en tots els projectes socials de la Creu Roja. De fet, les línies estratègiques de la Creu Roja pel període 2023-2027 preveuen millorar la gestió de la salut de les persones de manera integral; és a dir, millorar el benestar físic, psíquic, social i la capacitat de funcionament, a través d’accions de sensibilització i prevenció, promovent un estil de vida més saludable millorant la gestió de la seva malaltia.

Salut mental i canvi climàtic

La incidència del canvi climàtic en la salut de les persones ens ha obligat com a institució a implementar cada vegada més accions per a protegir la població en general i, especialment, els col·lectius més vulnerables dels efectes que tenen les altes i baixes temperatures en el nostre organisme. Així, l’objectiu és seguir intensificant les campanyes relacionades amb el fred i la calor, tal com ja venim implementant darrerament.

L’altre focus de preocupació és el de la salut mental. I és que ens els darrers anys hem constatat un augment considerable dels trastorns mentals entre la població, molta d’ella jove. La pandèmia de la Covid19, l’anomenada soledat no volguda, les dificultats econòmiques per les quals travessen moltes persones o la pressió desmesurada de les xarxes socials sobre els joves han comportat un empitjorament de les condicions de salut mental entre la població. És aquest context el que ens obliga a reforçar i impulsar projectes que incideixin en la cura de la salut mental i en oferir a la població serveis d’acompanyament en aquesta matèria. Com sabeu, la Creu Roja és una organització humanitària en constant evolució i que adequa els seus projectes a les necessitats que puguin sorgir. Un compromís que mantindrem i reforçarem per assolir el major índex de benestar físic i mental possible per a la gent.

Foto portada: una voluntària de Creu Roja. Autor: cedida.

Comments are closed.