Cuidar la salut mental en temps de pandèmia

Article de Salut Mental Sabadell

Que la Covid-19 ha transformat, radicalment, la manera en la qual vivim, és una realitat que ens costa assumir. Després del confinament, la forma en què ens relacionem ha canviat també de manera dràstica.

En aquest sentit, ningú dubta de la ‘petjada’ psicològica i social que la pandèmia ens ha deixat a la majoria de la població, la vida dominada per la incertesa, les morts sense dol, les angoixes laborals… fan trontollar el nostre sistema personal de valors, la nostra forma d’enfrontar-nos a les adversitats, les nostres emocions, els nostres sentiments, els nostres pensaments…

Aquesta situació ens fa sentir vulnerables i apareixen en nosaltres pors, angoixes, incerteses, malsons, terrors, preocupacions, alguns de nosaltres aquestes emocions, pensaments, sentiments ja els teníem i convivíem amb ells. Però per a altres persones són nous, mai abans havien conviscut amb aquest sentiment tan profund de vulnerabilitat, amb aquesta sensació de por.

Es tracta d’un dels moments més difícils a nivell emocional als que hem hagut d’enfrontar les persones en l’últim segle. Ha estat tot un repte col·lectiu i personal: moltes persones adapten el seu lloc de feina a un racó domèstic, les escoles s’endinsen a les llars, i les famílies sostenen, malgrat les dificultats i les incerteses, la complexitat de la situació. En definitiva la fragilitat social, viscuda des dels col·lectius de risc, ha fet més palesa que mai i ha fet posat en primera línia la necessitat d’una actitud solidària cooperadora dels agents socials.

En aquests moments és molt important deixar-nos acompanyar emocionalment, buscar suports, recursos que ens facin el procés més lleuger. La psicologia pot fer molt en aquests casos.

Històricament, recórrer a suport professional per temes relacionats per la salut mental ha estat considerat un tabú, un fet mereixedor d’estigma, que afortunadament amb el pas de les dècades s’ha anat normalitzant.

L’Associació Salut Mental Sabadell ofereix acompanyament terapèutic, que amb eines i estratègies ajuden i fomenten la promoció de la salut mental i per tant el benestar personal i col·lectiu.

Tenir cura i ser conscient de la importància de la salut  mental és un acte d’intel·ligència i de valentia, ens pot ajudar a empoderar-nos enfront de les circumstàncies del dia a dia i a millorar la nostra qualitat de vida, ens proporciona eines per reconèixer les emocions i entrenar-nos en el seu abordatge, ens ajuda a canviar les creences que ens limiten, en un entorn de confiança i seguretat.

Comments are closed.