Dedicar temps a qui ho necessita: voluntàries

El voluntariat és la columna vertebral de les entitats del tercer sector. Són les qui regalen el seu temps per ajudar a les persones de la ciutat en una situació vulnerable. A Sabadell hi ha 1.589 voluntàries que participen a les entitats de la Plataforma Vàlua. Els seus esforços van destinats a les més de 25.000 beneficiàries de les entitats, segons dades de la última Memòria de Vàlua (2017).

Amb el Dia Mundial del Voluntariat encara recent (dimecres passat), és una bona ocasió per fer una pausa i parlar amb algunes voluntàries de la ciutat: l’Antonia Real és voluntària de gent gran a Creu Roja Sabadell. Fa prop de 6 anys que és a la institució. Porta un taller de manualitats i els acompanya en excursions a museus, parcs o al cinema: “Hem tingut avis i àvies que mai havien anat al cinema i el dia que hi van semblen nens petits de la il·lusió que els fa”.

“Per a ells som com la seva família”

Pensa que la relació que té amb la gent gran és molt bonica i estreta: “Em consideren com la seva filla. T’expliquen el que passen a casa i es desfoguen amb tu. I és que la confiança i amor que els dones els compensa la soledat que senten”.

A la pregunta de “Què t’aporta el voluntariat?”, l’Antonia ha de fer una pausa. Li cauen llàgrimes: “M’emociono perquè et poses al seu lloc i veus que estan sols. Pensa que molts del seus fills no els van ni a veure i per a ells som com la seva família. El voluntariat és molt amable amb ells i elles i això ho valoren molt.”

Voluntariat inclusiu al Gran Recapte

El cap de setmana passat va ser el Gran Recapte d’Aliments a Sabadell. El grup de voluntaris amb i sense discapacitat d’Andi Down “VolA” hi va participar. La Laia Piqué, tot i fer un acompanyament a una residència divendres a la tarda i assajar amb els Cracs d’Andi el dissabte al matí, no s’ho va voler perdre: “Em va fer molta il·lusió perquè m’agrada fer de voluntària i ajudar a altres persones i m’hi vaig apuntar”.

Era la primera vegada que hi participava: “Em sap molt greu que hi hagi persones que no tenen prou menjar, sobretot ara per les festes de Nadal. Poder col·laborar amb el gran recapte m’ha fet sentir bé i si puc l’any que ve m’hi tornaré a apuntar”.

Dos de cada tres voluntàries són dones

A Catalunya, segons les dades de l’últim Informe de l’associacionisme i el voluntariat a Catalunya de la Generalitat, hi ha 510.000 voluntàries. Diem voluntàries perquè d’aquestes, un 60 per cent són dones. I en la mateixa clau de gènere, a la Plataforma Vàlua Sabadell el percentatge és encara més elevat: dos de cada tres voluntàries són dones.

El voluntariat és doncs una força inqüestionable que mou i fa que funcionin les més de 24.000 entitats actives de Catalunya, i que canvia cada dia la realitat dels col·lectius vulnerables.

Text: Pere Tres. Foto portada: Xavi Miralles.