Dia de la Síndrome de Down: trencant barreres, tòpics i estereotips

El dia 21 de març (21/3) és el dia internacional de la síndrome de Down, perquè les persones amb la síndrome de Down tenen 3 cromosomes 21. La celebració d’aquest dia encara és necessària perquè calen molts canvis a la societat.

Cal  trencar barreres. Barreres de tot tipus que es troben aquestes persones en el seu dia a dia. Barreres físiques (dificultats per accedir a indrets, prestatgeries…), barreres comunicatives (llenguatge complicat, manca de gràfics…) i sobretot barreres culturals i socials, que cadascú de nosaltres hem interioritzat (donar per suposat que no saben llegir, que no poden anar sols, que no són capaços de tantes i tantes coses). Cal trencar tòpics, La síndrome de Down no és una malaltia, és una condició genètica, i poden estar malalts o no, com cadascú de nosaltres. I  la síndrome de Down es té, no es pateix.

Cal trencar també els estereotips.  Són persones tan carinyoses (n’hi ha que si i altres que no), els agrada molt la música, són infantils tota la vida (ho són si no se’ls dóna la oportunitat de créixer) i tants altres tòpics que no afavoreixen en res el seu dia a dia.

Debat sobre ´El nostre projecte de vida´

 El 18 de març, a Andi Sabadell vam commemorar aquesta tradicional jornada uns dies abans amb un acte online que va incloure la projecció del cèlebre documental ´Down n´hi do´ , un film que demostra que les persones amb la síndrome de Down tenen les mateixes inquietuds i somnis que la resta. L’esdeveniment va continuar amb un debat sota el títol ´El nostre projecte de vida´, que buscava reflexionar sobre el projecte de vida de les persones amb síndrome de Down i les barreres socials que es troben a l’hora de treballar en una empresa, d’autogestionar-se econòmicament, d’independitzar-se dels seus pares,  de tenir fills, etc. Els mateixos membres dels grups d’autogestors d’Andi es van encarregar de dissenyar, organitzar i presentar aquesta tertúlia en la que va participar la directora del documental, Mireia Ros, i que va tenir lloc emprant l’aplicació “Zoom” a causa de les mesures de prevenció per la Covid19.

En la imatge superior us presentem alguns membres dels autogestors d’Andi. La majoria treballen o tenen contractes en pràctiques en empreses que col·laboren amb la nostra entitat, i d’altres s’estan formant per aconseguir aquest objectiu amb els nostres programes d’inserció laboral.  La Laia, l’Arnau i la Sònia ja han fet realitat el seu somni de viure sols, en parella o amb amics, i gairebé tota la resta està a l’espera de seguir les seves passes. Perquè ho desitgen. Perquè poden fer-ho. Perquè són singulars, com tothom.

Foto portada: alguns dels integrants de les colles d’autogestors d’Andi en un viatge de vacances  l’any 2020.

Comments are closed.