El videojoc per la rehabilitació Neuropsicològica de l’Atenció i la Impulsivitat

Entrevista a la neuropsicòloga de TDAH Vallès Maria Carme Echeverría sobre el projecte que utilitza un vídeojoc per la rehabilitació de l’atenció i reducció de la impulsivitat.

Un videojoc com una eina terapèutica?
Sí es tracta d’un videojoc dels anomenats “serious games” que vol dir que tenen un propòsit, en aquest cas terapèutic, i no està pensat per ser jugat únicament per diversió. Es tracta d’un joc que es controla amb el ulls. A l’enfocar, seguir o evitar mirar els objectes que apareixen en la pantalla es guanyen punts al mateix temps que s’entrena la xarxa atencional del cervell.  Estàs obligat a mantenir l’atenció i com que hi ha una calibratge abans de començar el joc has de controlar molt els moviments fruit de la impulsivitat per què sinó es perd el control i comences a fallar.

Com treballeu amb l’eina?
L’eina es programa per limitar el temps que es pot jugar, tot i que després del temps mínim per assolir els objectius terapèutics es pot jugar una estona més. El participants juguen còmodament des de casa i a mesura que superen nivells anem programant el temps de la sessió.

No us preocupa que pugui generar addicció?
Pel que fa a l’addicció, en principi estar controlat el temps de duració de les sessions i no tenir un accés totalment lliure a poder avançar nivells sense control, aspecte també terapèutic per què es reforça el temps d’espera, limita bastant el poder generar una addicció.

Per què és important entrenar el control de la impulsivitat i desenvolupar l’autocontrol?
Hi ha molts motius per els qual cal treballar l’atenció i el control de la impulsivitat però potser el més important és el benestar psicològic i mental i la qualitat de vida, possiblement sense problemes d’atenció siguis més feliç. Pensa que l’atenció és necessària en totes les facetes de la nostra vida, és molt dur estar pendent de tot, és una sobrecàrrega brutal que satura el cervell. L’atenció permet seleccionar la informació realment important en aquell moment que ens permetrà realitzar un aprenentatge, prendre una decisió, resoldre un problema… Igual d’important és el control de la impulsivitat, quant no tens aquest control moltes vegades dius coses que poden ferir als altres o et precipites en una resposta que et pot suposar suspendre un examen. En resum és qualitat de vida.

En què consisteix el projecte Bgaze Therapy?
BGaze Therapy està pensat com un entrenament intensiu dels processos atencionals i control de la impulsivitat. És la combinació gairebé perfecte de joc i teràpia. Es tracta de jugar un mínim de dos-tres dies a la setmana amb un mínim de temps. A l’inici amb 10 minuts és suficient, per un període  de dos mesos per aconseguir efectes duradors. Evidentment si es perllonga en el temps hi ha més possibilitat hi ha de provocar canvis estructurals en el cervell. Els psicòlegs fan servir el joc per treballar diferents aspectes en les seves consultes. Aquest projecte pretén entrenar l’atenció i la impulsivitat d’una manera divertida i a la vegada intensiva.

A qui va dirigit aquest projecte?
En un principi BGaze Therapy es va crear especialment per nens amb perfils cognitius atípics com TDAH, TEA, DISLÈXIA donat que els nens diagnosticats amb aquest trastorn tenen un control oculomotor inferior al de la mitjana. Tanmateix estem convençuts de que pot ser una eina molt potent en la rehabilitació de l’atenció en d’altres trastorns per què aquesta teràpia actua sobre els mecanismes dels processos cognitius localitzats en els sistemes més profunds del cervell.

Anteriorment heu participat en estudis similars. Quines conclusions se n’han tret?
Sí, vàrem participar en un estudi que va realitzar l’empresa Braingaze, que és una spinoff de la Universitat de Barcelona, UB, creadora del BGaze Teraphy amb el qual es va obtenir la validació científica. En l’estudi van participar famílies associades a TDAH VALLÈS, alguns afectats de TDAH i d’altres no i les conclusions varen mostrar una millora significativa de la capacitat atencional i una millora en les àrees de control de la impulsivitat. De fet s’està posant en marxa un nou estudi, en el qual també col·laborarem per comprovar si té la mateixa efectivitat en adolescents i en adults que en nens.

Comments are closed.