Foto portada: Esquitx. Font: cedida.

L’Esquitx: compromís amb la protecció i el bon tracte a la infància

Sergi Asensio
Director de l’Associació Juvenil Esquitx

És molt important construir entorns protectors cap els infants, amb l’objectiu d’eradicar tots els tipus de violència que poden patir i fomentar el bon tracte. Des de l’Esquitx ens hem compromès a desenvolupar una política de protecció als infants i construir espais segurs de benestar per als infants.

Malauradament, les violències i abusos que poden patir els menors existeixen i s’han de fer tots els esforços possibles per prevenir-los per part dels possibles agressors. En la majoria d’ocasions, els agressors són familiars o iguals. Però també poden ser persones que, aprofitant la seva posició en escoles, lleure, esport, etc., abusen de la seva autoritat. És per aquest motiu que és molt important adoptar totes les mesures de protecció i avaluar tots els riscos per protegir sempre als menors.

Afortunadament l’Estat ha desenvolupat la nova llei LOPIVI (Llei Orgànica de protecció integral a la infància i adolescència front a la violència).Aquesta llei, obliga a tots els organismes que treballen amb la infància a aplicar totes les mesures de protecció necessàries.

Celebrem aquest nou paradigma per generar un entorn més protector cap als infants, tot i que la llei té una carència important en el desplegament dels recursos necessaris per a la seva implementació. Tot i així ho veiem com una oportunitat positiva.

És per això que tant la direcció com les professionals s’han estat formant i treballant per adoptar totes les mesures de la nova llei, desenvolupant una sèrie d’accions, protocols i eines per tal de garantir aquest bon tracte i protecció. Assumint, també, un compromís per sensibilitzar a la societat i els infants que mai poden patir vulneracions i que han de poder identificar quan reben qualsevol tipus de violència o abús. Hem comptat amb el suport i assessorament de l’entitat EDUCO com a experta i el finançament d’aquest assessorament per part de la Fundació “la Caixa”.

Més enllà dels casos greus, també hi ha ocasions en les quals el tracte cap als infants no és respectuós, i simplement pel fet de ser infants, poden rebre crits, poden ser agafats pel braç, o ser obligats a donar petons. Són coses que no faríem normalment amb un adult en condicions similars, però que sovint es normalitzen. Cal prendre consciència que els adults hem de tractar els infants amb respecte.

Segurament tots recordem moments de la nostra infància en els quals no ens sentíem ben tractats per algú que potser no tenia intenció d’agredir-nos, però que ens generaven malestar emocional. A més, en moltes ocasions, els agressors intencionals se n’aprofiten de la passivitat i indiferència de l’entorn quan un menor és víctima d’agressions o abusos. No sempre els adults escolten i actuen quan un menor és víctima d’agressions o abusos.

Per tant és necessari que tots els agents que treballem amb la infància ens comprometem a destinar esforços per erradicar totes les formes de violència que poden patir els infants, tant entre iguals com per part dels adults.

Foto portada: Esquitx. Font: cedida.

Comments are closed.