Secretariado Gitano

Fundació Secretariado Gitano: un programa per canviar la realitat

El meu nom és Aida Doya Esteban, soc educadora social i treballo en la Fundació Secretariado Gitano, actualment estic treballant al programa “Next Diversitat i Empresa” del Servei d’Ocupació de Catalunya. Aquest programa ha estat dirigit principalment a dones gitanes, que ha donat l’oportunitat de poder formar-se  o complementar la formació que ja tenien i d’aquesta manera poder augmentar la seva mirada al gran ventall d’opcions que poden tenir i que hi ha dins del programa.

És important reflectir que des del programa s’ha aconseguit crear un grup de dones, gitanes i joves molt ambiciós, amb unes ganes d’aprendre descomunals i canviar una “realitat imposada”.

“Realitat imposada” perquè no donem espai a pensar que tots els prejudicis per ser dona i gitana s’han de complir, perquè les joves gitanes volen estar preparades professionalment i treballar, i que majorment ens hem trobat amb un percentatge alt d’experiència professional al sector del comerç, experiència no reconeguda per la infravaloració i estigma que hi ha socialment en treballar a la venda ambulant.

S’ha treballat amb un total de 71 participants de diferents territoris del Barcelonès, amb diferents franges d’edat, però amb un major numero de persones de mes de 45 anys.

Però si fem incidència a Sabadell, s’ha de recalcar que ha sigut un grup que el major numero de persones han sigut de franges d’edat de 16 a 20 anys i de 21 a 30 anys, i amb un 90 per cent de dones gitanes.

Amb aquestes dades donem a reflexionar la necessitat de les persones joves que necessiten accedir al mercat laboral, en especial parlem de dones gitanes. Dones gitanes, que moltes tenen fills i que se’ls dificulta la conciliació familiar.

L’apoderament femení dins de la comunitat gitana existeix i és un dels objectius que com a professional penso que és indispensable treballar-lo dins de les aules i de les formacions, perquè hi ha interès per part de la comunitat gitana en formar-se i preparar-se per al mercat laboral, encara que existeixin dificultats en l’accés laboral.

Després de la meva trajectòria professional, sent dona, gitana i educadora social, puc dir fermament que han d’haver-hi més referents positius dirigint les aules, les formacions i creure en la importància del fet que amb això s’eliminen les suposicions i dona lloc a creure en un altra realitat.

Realitat de cada una de les persones gitanes, que es pot resumir en que treballem per formar, preparar i donar eines a les persones que volen millorar i aprendre, que amb això, el que fem és acompanyar en el procés i que en el cas del Next Diversitat i Empresa, només podem afegir que es treballa dia a dia perquè la comunitat gitana puguin tenir millor accés laboral i puguem trencar els prejudicis.

Per finalitzar, m’encantaria que es pogués reflexionar sobre una frase que sempre ronda el meu cap cada vegada que penso en la lluita del Poble Gitano:

La formació té el poder de crear coneixement i en conseqüència menys estereotips”.
Penso que el desconeixement i no només formal, es molt perillós en totes les àrees de la vida.
Per aquest motiu agraeixo programes com aquests, que si mes no, dona peu a conèixer i canviar “realitats
”.

Aida Doya, Sabadell.

Comments are closed.