Foto portada: un voluntari de Creu Roja. Autor: cedida.

La força del voluntariat en la crisi del Covid-19

Un article d’opinió de Montse Font, presidenta de Creu Roja Sabadell

Si us dic que el voluntariat és el motor de les entitats socials, sóc conscient que no estic descobrint la sopa d’all. Una realitat que a Creu Roja Sabadell, com no podia ser d’altra manera, no és diferent. De fet, des de la seva fundació, el voluntariat és peça angular a la nostra institució, sent un dels set principis que regeixen arreu del món el Moviment Internacional de la Creu Roja.

L’Institut d’Estudis Catalans defineix una persona voluntària com la que s’ofereix lliurement a fer una cosa o a col·laborar en alguna tasca sense ésser-hi obligat. L’altruisme sempre ha estat la base i el fonament de tot voluntariat, i d’això en som tots conscients. Però tot i aquesta realitat que és el palpable en el nostre dia a dia, escenaris com el generat per la COVID19 posen en evidència i accentuen el millor de les persones.

A Creu Roja Sabadell ens hem trobat un escenari inusual amb l’arribada de la pandèmia. Som una entitat amb un gruix important de voluntariat format per persones jubilades o prejubilades. Moltes d’ells, per tant, són grup de risc i aquestes setmanes s’han hagut de quedar confinades a casa, tal com marquen els protocols sanitaris i, de fet, tal com els hem insistit des de Creu Roja Sabadell. Per sobre de tot, ens preocupa la seva salut i la dels seus.

Per sort, la situació que us he esmentat anteriorment, no ha suposat un trasbals per a la institució a nivell d’activitat. La resposta de la ciutadania i la seva solidaritat per fer front a les conseqüències de la pandèmia ha estat espectacular. Des des de mitjans de març, hem rebut centenars de peticions de persones disposades a fer voluntariat. Un fet que ens ha permès incorporar un gruix important de persones voluntàries que a hores d’ara treballen incansablement cada dia per ajudar la ciutadania més afectada per la Covid-19.

La crisi social provocada per la pandèmia ha tret el millor de les persones. En aquest sentit, m’agradaria posar en valor l’allau de solidaritat rebuda en les últimes setmanes. Per això, vull tenir unes paraules de reconeixement i escalf pel voluntariat incorporat recentment i que està realitzant una tasca ingent aquests dies. Un voluntariat transversal i disposat a donar una resposta immediata. Tampoc em vull oblidar, però, del voluntariat que és a casa i que em consta que té moltes ganes de reincorporar-se de nou a la institució. Tots i totes són un valor capital per a Creu Roja Sabadell.

Foto portada: un voluntari de Creu Roja. Autor: cedida.