L’augment de l’SMI als Centres Especials de Treball

El Salari Mínim Interprofessional ha augmentat un 22 per cent: de 735 a 900 euros. Els Centres Especials de Treball (CET) que no tenen ànim de lucre ho veuen com una bona notícia i s’alegren de la mesura perquè pot augmentar el nivell de vida de les seves treballadores que formen part d’un col·lectiu especialment vulnerable. Però reclamen que l’Estat i el Govern han de cobrir gran part o la totalitat d’aquests augments perquè els centres no tinguin problemes significatius i puguin haver d’arribar a tancar.

Parlem amb el director-gerent de CIPO, Xavier Martínez, per veure quina valoració de l’increment del salari mínim fan des del CET sabadellenc: “L’increment és un avenç social que felicitem, però la seva aplicació no va acompanyada dels recursos de subvenció suficients pels CET amb treballadors amb especials dificultats”. Aquest increment del salari mínim, segons càlculs de les entitats de tot Catalunya, suposa una inversió extra de 69 milions d’euros. I en el cas de la cooperativa sabadellenca, afecta a 74 persones que cobren l’SMI i des de Gener és la tresoreria de l’entitat que assumeix aquest increment.

CIPO demana en un vídeo explicatiu a Twitter un increment del finançament de fins el 75 per cent de l’SMI d’ajut, fins que hi hagi un nou model per aquestes persones. De la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, anunciava als Matins de TV3 del 23 de gener que la Generalitat destinarà 7,5 milions d’euros extres per subvencionar els centres especials de treball. Valorava que és la seva part corresponent i que és la Conferència Sectorial Estatal qui hauria d’aportar la part restant.

Una situació que ve de lluny

El director de CIPO explica que l’increment de l’SMI ha estat “la gota que ha fet vessar el got” i ha portat a la mobilització. Però que la situació delicada dels CET ve de lluny. Explica que en l’última dècada “hem hagut d’assumir l’impacte de retallades i s’han congelat els mòduls dedicats a 100 usuaris del centre ocupacional i una vintena de llars-residència”, a més d’un increment significatiu d’algunes taxes. Martínez destaca que en el cas de la cooperativa que forma part, algunes persones tècniques s’han hagut de retallar el salari per la sostenibilitat del projecte.

El 31 de gener a Lleida es van concentrar al voltant de 1000 persones d’11 Centres de Treball de la província, segons informava TV3. Poc després, a Mataró, eren 300 les manifestants. D’altres Centres de Treball catalans han optat per fer les reclamacions fent aturades als mateixos llocs de feina. Martínez explica que també hi haurà mobilitzacions a Sabadell i que estan parlant de la situació tant amb l’Ajuntament de Sabadell com amb representants de la Generalitat.

Canvi de model

El model actual, explica Martínez, “posa en risc els CETS d’iniciativa social i sense afany de lucre”. Proposa definir un nou model que s’enfoqui a tractar diferents problemàtiques com l’envelliment prematur, la flexibilitat de fer compatibles feina i servei assistencial o la competència dels CETS que tenen un ànim de lucre.

Comments are closed.