‘Mens sana in corpore sano’: els beneficis de l’esport en la salut mental

És ben sabut que la pràctica esportiva aporta molts beneficis en el dia a dia de les persones: per una banda a nivell físic augmenta l’esperança de vida i la salut cardiovascular, ajuda a millorar el ritme intestinal, a perdre pes, a prevenir lumbàlgies i redueix el dolor que provoca l’artrosi a part d’enfortir els músculs i els lligaments.

Per altra banda, fer esport cada dia combat l’insomni, redueix els nivells d’estrès, permet treballar valors com la constància, la superació personal, la disciplina, potencia les emocions positives i contribueix en aquest sentit a desenvolupar una major estabilitat emocional. També permet generar dopamina (la coneguda hormona de la felicitat), fet que beneficia directament la salut mental de les persones, ajudant a combatre les addiccions i altres trastorns mentals com l’ansietat o al depressió.

L’esport acostuma a ser un espai compartit que genera xarxa i vincles. La pràctica esportiva també té un paper important en la socialització de les persones, les que comparteixen activitat sent un grup d’iguals, trencant així estigmes i barreres físiques entre els que la realitzen, per tant, podem afirmar que l’esport conté un factor inclusiu fonamental.

Diversos autors apunten que en els darrers vint anys, les polítiques socials dels països amb sistemes de benestar social més complexes han incorporat l’esport per intervenir sobre àrees tradicionals de l’acció social o sobre manifestacions més recents de l’exclusió social. D’una forma innovadora, l’activitat física i l’esport es complementa, de manera eficaç, amb les eines més clàssiques, utilitzades normalment pels professionals de l’àmbit social.

A Êthos, hem constatat a través de diferents programes aquestes potencialitats i hem implementat activitats d’intervenció de caràcter esportiu per millorar el treball de capacitats, actituds i nous valors de les persones, tant joves com adultes, i per prevenir conductes addictives o de risc. Concretament el nois i noies del Programa Aixeca’t (de prevenció i detecció precoç de conductes de risc entre adolescents), treballen a través de l’esport dificultats del dia a dia que els impedeix créixer i madurar de forma òptima mentre que en els adults la intervenció a través de l’esport va dirigida a l’adquisició d’hàbits de vida saludable per incorporar benestar físic i psicològic, el treball de capacitats i actituds personals que facilitaran la seva rehabilitació i reinserció sociolaboral.

Recollim diverses afirmacions dels participants del programa: (Quins beneficis t’aporta l’esport?)

  • Millora la forma física i m’ajuda a descondicionar.
  • M’ajuda a esforçar-me quan no vull i això m’aporta salut mental.
  • Descarrego l’energia negativa.
  • Em relaciono amb companys de forma sana.
  • Per ser més feliç i deixar el consum de drogues.

Podem concloure finalment que l’esport i la salut formen part d’un binomi que reafirma la cèlebre cita del poeta romà Décimo Junio Juvenal: “Mens sana, in corpore sano”.

Foto de portada: grup de joves en un camp de futbol. Autor: cedida.

Leave a Comment