Mari Carmen Ortega i Laura Crespo d'Andi Down. Cedida.

Reciclar roba de nadons: aprenent a treballar

Mari Carmen Ortega i Laura Crespo són dues participants del projecte Xic x Xics, un programa de reciclatge de roba per a nadons, que alhora serveix de formació prelaboral per les usuàries d’Andi Down. Parlem amb elles per conèixer millor les seves vivències i tasques al projecte.

Des de l’entitat, que aquest any celebra 25 anys, destaquen que el projecte té dues grans vessants: l’aprenentatge de les participants i el servei a la ciutadania.

L’aprenentatge perquè les persones que hi participen es formen en competències transversals (treball en equip, assertivitat, resolució de conflictes…) i també en actituds i habilitats laborals. Xic x Xics és el programa previ a Esqueix, que es centra en la inserció laboral a l’empresa ordinària. I de servei, envers la ciutadania de Sabadell, perquè reciclem roba i complements de bebè i els productes poden ser adquirits per qui ho necessiti.

Mari Carmen Ortega, la petita de tres germans i nascuda a Sabadell, és una de les participants de Xic x Xics.

A quina escola vas anar?
Vaig anar a l’escola Narcisa Freixas, a l’IES Pau Vila i al centre de formació professional Flor de Maig.

Des de quan estàs a Andi?
Em vaig apuntar a Andi fa 20 anys, quan vaig començar a sortir amb els grups de lleure.

Què fas ara a Andi?
A Andi hi tinc molts amics, sortim junts el dissabte a la tarda, també estic en el grup Musical “Els Cracs d’Andi”, en el grup de teatre i en el grup d’autogestors “Carai”.

Explica’m com és un dia de la teva vida?
Visc sola en el meu pis, al matí em llevo, m’arreglo i alguns matins vinc a treballar a Xics, a les tardes a vegades ve una persona d’Andi que em dóna suport per a la vida independent, també faig teatre, vaig a les reunions del grup d’autogestors i alguns dissabtes al matí, assajo amb Els Cracs.

Explica’m que feu a Xic x Xics?
A Xic x Xics reciclem  roba i altres complements de bebé. Primer triem la roba de bebé que ens porten diferents persones. La roba de qualitat la rentem, la planxem, la pleguem, l’etiquetem, i la posem a l’aparador i expositors de gènere per qui la vulgui.

Laura Crespo va néixer a Caracas, Venezuela. Fa tres anys que va venir a viure a Sabadell amb la seva mare i ara participa en activitats d’Andi Down, com Xic x Xics.

Què m’expliques de les escoles de Venezuela?
Primer vaig anar a Kinder Integrado, era l’escola on anaven tots els nens, després des dels 12 als 18 anys, vaig anar a un centre especial.

I quan vas acabar els estudis què vas fer?
Vaig anar a un centre laboral, allà vaig estar treballant un temps en una farmàcia i al mateix centre.

Des de quan estàs a Andi?
Crec que fa un parell d’anys

Què fas a Andi?
Pels matins vinc a Xic x Xics i també faig teatre els dijous per la tarda.

T’agrada viure aquí?
Si que m’agrada perquè a Caracas no podia anar sola pel carrer i des de que estic aquí he millorat molt en la meva autonomia i m’agrada molt viatjar sola, perquè em sento lliure. Una altre cosa que m’agrada molt d’aquí és el menjar, és molt variat i hi ha molts tipus de fruita.

Què t’agrada més del que fas a Xics x Xics?
El que més m’agrada és plegar la roba, he aprés a fer-ho molt bé i a casa meva també la doblego.

Què trobes a faltar de Venezuela?
Trobo a faltar casa meva i els meus amics del centre especial, però aquí ja començo a tenir molts bons amics.

Mari Carmen i Laura, amb dues històries de vida força diverses, ara es formen i fan un servei a la ciutadania juntes. Si veniu un matí a mirar la roba de segona mà elles mateixes us poden atendre. Dues històries d’èxit, sota el paraigua d’Andi Down, que dóna serveis a la ciutat.

Foto portada: Mari Carmen Ortega i Laura Crespo d’Andi Down. Cedida.