Salut Mental Sabadell commemora el Dia Mundial de la Salut Mental

El passat 5 d’octubre l’associació Salut Mental Sabadell va commemorar el dia Mundial de la Salut Mental, amb una jornada festiva a Ikea amb l’objectiu de sensibilitzar la societat, fer visible la salut mental i la lluita per la defensa dels drets de les persones que tenen un trastorn mental i les seves famílies i impulsar iniciatives que millorin la salut mental des de tots els àmbits.

La jornada que, com cada any, ha estat un espai de trobada festiu i participatiu, ha aplegat familiars, usuaris i professionals al vestíbul de l’Ikea. Els assistents, van gaudir de l’actuació del grup de música del club social de l’entitat “Krec’n’tu” i d’una classe oberta de swing on tothom que va voler va poder practicar el jazz.

Representants de l’entitat i familiars demanaven a la  societat “que ens reconegui, que ens ajudi a reduir l’estigma i la discriminació persistents que actuen com a barrera per a les persones”. Des de l‘Associació es va reclamar que les administracions i la societat siguin conscients que es necessita una aposta decidida per ajudar les persones afectades i les seves famílies. “El col·lectiu necessita més professionals, més investigació, més residències i atenció a domicili, més xarxes associatives i laborals, entre d’altres recursos”.

La salut mental no és només l’absència d’un trastorn mental.

L’OMS defineix la salut mental com un estat de benestar en el qual la persona és conscient de les seves pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de forma fructífera i fer una contribució a la seva comunitat.

Els problemes de salut mental són més comuns del que es pensa. La salut mental no és només l’absència d’un trastorn mental. De fet, una de cada quatre persones n’experimentarem algun al llarg de la vida. El tractament i la recuperació són possibles i moltes persones amb un problema de salut mental porten una vida normalitzada.

Salut Mental Sabadell compta amb el Servei d´Atenció Psicològica, acreditat per la Generalitat de Catalunya, per tal de donar suport i acompanyar a totes aquelles persones que necessiten fer front a situacions personals o familiars complicades del dia a dia, esdeveniments delicats als quals cal prestar una atenció especial (mort d’un ésser estimat, divorci, situació d’atur perllongada, malaltia, conflicte familiar o laboral, …) El duu a terme una psicòloga clínica amb llarga experiència en l’àmbit de la salut mental. La durada del procés depèn de l’evolució particular de cada cas.

Un altre dels serveis que gestiona l’entitat és el Club Social LA XAMBA, un recurs per a fomentar la participació i la inclusió social mitjançant el lleure. Quinzenalment els familiars que així ho volen es reuneixen per millorar les experiències i compartir en un espai respectuós les vivències que més poden ajudar als altres.

Foto portada: jornada a l’Ikea. Autor: Cedida.