Foto portada: part de l’alumnat dels 5 grups de castellà/català que actualment s’estan realitzant a l’SCAI. Font: elaboració pròpia.

L’SCAI reprèn el projecte Amistats lingüístiques

Des de l’SCAI, el Servei Municipal d’Atenció i Orientació a Persones Migrades i Refugiades de Sabadell, acollim, donem suport i acompanyem a les persones que procedeixen d’altres països i que viuen al territori, tant en tràmits d’estrangeria i d’asil com en l’acollida lingüística.

Actualment, tenim en marxa cursos de castellà i català impartits per professorat que ho fa de forma voluntària, amb un doble objectiu: que els i les alumnes aprenguin o millorin les seves competències lingüístiques en un d’aquests dos idiomes cooficials a Catalunya i que, d’altra banda, sigui un espai socialitzador on es relacionen persones nouvingudes amb diferents procedències i situacions similars de vulnerabilitat juntament amb persones autòctones, per part del voluntariat, de manera que es fomenta la cohesió social.

Cada dia, a l’SCAI, rebem a persones nouvingudes i/o familiars que desitgen que aquestes puguin beneficiar-se d’assistir a classes a l’SCAI, per la qual cosa tenim molta demanda i no hi ha suficients places per tothom. Tot i això, els anotem en llista d’espera prioritzant aquelles persones que puguin tenir més necessitat per la seva situació personal.

Ara que la situació per la pandèmia del Coronavirus sembla que ha millorat, tornem a iniciar aquest projecte Amistats lingüístiques per a donar sortida a les persones que tenim a la llista d’espera per fer cursos de castellà o català. En aquesta activitat participa, d’una banda, el voluntari/ària que té un coneixement suficient de l’idioma castellà i/o català i que vol destinar com a mínim una hora setmanal per practicar l’idioma amb l’alumne, el qual vol millorar l’aprenentatge de l’idioma. Com a mínim està pensat que s’estengui deu dies, però es pot allargar si ambdues parts estan interessades a seguir amb les trobades. Des de l’SCAI acompanyem en aquest procés tant a la persona voluntària com a l’alumnat des del principi, com és: recollir les dades, les afinitats que tenen, horaris de cada persona interessada a participar en el projecte… i, d’aquesta manera, poder quadrar amb la persona que tingui la mateixa disponibilitat, etc. Prèviament, se’ls explica normes bàsiques per tal que ambdues parts els resulti satisfactòria aquesta activitat. Així, vetllem pel seu correcte funcionament i estem disponibles per qualsevol incidència que pogués sorgir. A més d’aprendre la llengua, d’una manera relaxada, informal, facilitant perdre la vergonya per practicar la llengua, el voluntariat fa de guia per facilitar el coneixement de l’entorn com pot ser anar a la biblioteca, a llocs d’interès social, cultural…

Aquesta forma de relacionar-se una persona autòctona amb una persona d’origen estranger permet millorar la convivència, treballar els rumors que poden haver-hi per pertànyer a un col·lectiu determinat i contribueix a l’enriquiment personal, cultural, per ambdues bandes, els quals es beneficien del projecte.

A la foto que acompanya l’article es mostra la participació de part de  l’alumnat dels 5 grups de castellà/català que actualment s’estan realitzant a l’SCAI, el dia que vam participar a l’acte central de l’Ajuntament del 8 de març. Vam llegir un fragment d’un text escrit per una autora en relació a un tema feminista. D’aquesta manera, apropem a les persones nouvingudes a la vida social i cultural de la ciutat tot desmuntant a la mateixa vegada cert estereotips, prejudicis i rumors que puguin existir.

A la foto que acompanya l’article es mostra la participació de part de l’alumnat dels 5 grups de castellà/català que actualment s’estan realitzant a l’SCAI, el dia que vam participar en l’acte central de l’Ajuntament del 8 de març. Vam llegir un fragment d’un text escrit per una autora amb relació a un tema feminista. D’aquesta manera, apropem a les persones nouvingudes a la vida social i cultural de la ciutat tot desmuntant a la mateixa vegada certs estereotips, prejudicis i rumors que puguin existir.

Sempre treballem en col·laboració amb altres serveis i entitats, tots amb l’objectiu de millorar les condicions i oportunitats d’aquestes persones, lluitant contra el racisme, la xenofòbia i la intolerància, cercant la igualtat i, d’aquesta manera, contribuint en conjunt a millorar la convivència.

Raquel Carrera, Tècnica SCAI (Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants).

Foto portada: part de  l’alumnat dels 5 grups de castellà/català que actualment s’estan realitzant a l’SCAI. Font: elaboració pròpia.

Comments are closed.