TDAH Vallès s’adscriu a la Plataforma Vàlua: entrevista a la presidenta Anna López i Campoy

L’associació de pares i mares d’afectats pel Trastorn per Dèficit d’Atenció amb/sense Hiperactivitat, TDAH VALLÈS, dedicada donar a conèixer el Trastorn per Dèficit d’Atenció, TDAH, promoure la investigació científica, i,  a formar professionals especialitzats passa a formar part del col·lectiu d’entitats que conformen Vàlua. Parlem amb la presidenta de l’Associació, Anna López i Campoy.

Què és TDAH VALLÈS?
TDAH VALLÈS neix fruit de la desesperació i impulsivitat d’uns pares i mares amb fills afectats del TDAH en una època, per allà el 2002 en que l’administració no tenia resposta per aquests nens. I fracassaven a l’escola. El TDAH, malgrat que se’n parla des de fa dos segles, era totalment desconegut. Els professors sentenciaven aquells nens que no podien parar atenció: “ el seu fill no farà mai res de bo”, ens deien als pares. Després de 18 anys i formar a més de 2000 professionals, hem creat un Centre de dia de Salut mental, amb un equip de professionals especialitzats en el qual es realitza avaluació, diagnòstic i tractament, no sols per al TDAH sinó també per a totes les seves cormobilitat.

A quins col·lectius ateneu especialment?
La nostra Associació/Centre de dia ofereix atenció als nens i adolescents afectats de qualsevol Trastorn del neurodesenvolupament i adults afectats de TDAH i les seves cormobilitat. El nostre equip està preparat per donar a resposta des de nens de 3 anys fins adults.

Creieu que l’estigma cap a les persones amb TDAH ha anat a la baixa amb la tasca d’entitats com la vostra?
En aquests 18 anys hem aconseguit que tothom parli del TDAH. Ara la nostra tasca està centrada en dues vessants, les dues igual d’importants. Una que el diagnòstic de TDAH sigui el diagnòstic real, és a dir que realitzi un estudi de profunditat, un diagnòstic diferencial que descarti altres patologies i confirmi que en realitat es tracta d’un TDAH. I l’altre fer entendre a tothom que TDAH no és sinònim de fracàs. Aquells nens amb qui vàrem començar fa 18 anys, no només han arribat a la universitat, sinó que a més estan treballant i s’han convertit en professionals d’èxit. Amb la nostra ajuda han sabut transformar la dificultat en avantatge, i el possible fracàs en èxit.

En els últims anys la vostra entitat no ha deixat de créixer. A què es deu aquest fet?
Nosaltres vàrem néixer amb l’objectiu clar de desaparèixer, com tota associació que lluita per una causa, esperàvem que l’administració donés solució als nostres afectats. Tanmateix, ens hem vist en la tessitura de créixer per evitar que els nostres nens deixessin de tenir una oportunitat, els nostres adolescents no es perdessin i descobrissin el seu talent i els adults poguessin tenir l’èxit merescut.

Amb quin propòsit heu decidit d’enxarxar-vos a la Plataforma Vàlua?
El propòsit és compartir experiències i objectius amb el teixit associatiu de la ciutat que sabem està agrupat sota el paraigua de Vàlua. Per què ara?, perquè la nostra Associació segueix funcionant amb una estructura de junta executiva de famílies afectades i fins al 2008 quan vam començar amb el centre no hem pogut professionalitzar certs càrrecs tècnics que poden assistir a reunions i representar l’entitat sense que aquells que no som professionals atès que els nostres càrrecs són altruistes hàgim de deixar els nostres treballs per poder cooperar en plataformes com Vàlua.

Foto portada: Anna López i Campoy, presidenta TDAH VALLÊS.

Comments are closed.