Totes fem girar la Baldufa

De petita em feia preguntes sobre com ha de ser arribar a un altre país i haver de reconstruir la teva vida. La sensació que et parlessin sense entendre res, de no poder comunicar-te. D’haver d’aprendre la llengua, els costums i la cultura pas a pas. I trobar una font d’ingressos? I l’enyorança del teu origen? I el sentiment de solitud? I patir racisme? I obtenir els papers? O pel contrari, tenir la sort de fer amics i família, d’adaptar-se a la societat i tirar endavant. Sentir-se acompanyada i acceptada… Suposo que hi he pensat molt a conseqüència de tenir un pare que és immigrant.

D’aquest interès em va néixer el desig de col·laborar amb aquest col·lectiu i com que m’encanten els infants, he acabat formant part de l’equip de monitores de l’esplai La Baldufa a Can Puiggener, Sabadell. És un esplai que destaca per tenir una identitat pròpia que el fa molt especial i acollidor. Segueix sent l’única entitat voluntària d’activitats en el lleure que existeix al barri. Tot i ser infants amb grans dificultats o en risc d’exclusió social, no manca l’amor, la diversió i la proximitat. La majoria d’ells provenen de famílies subsaharianes, també hi ha infants d’origen magrebí i actualment s’estan incorporant famílies gitanes i llatinoamericanes, fet que tot i a vegades ser conflictiu, aporta riquesa i genera un intercanvi cultural dins l’entitat molt afavoridor per la comprensió i el respecte a la diversitat.

Monitores, infants i famílies són els pilars que fan girar La Baldufa. Ens ajuntem els dissabtes a la tarda per realitzar activitats i projectes. A més a més fem casals, colònies, campaments, sortides i excursions que són alternatives que oferim per tal que els infants tinguin l’oportunitat d’explorar i sortir del barri.

L’entitat té un pes contundent dins de Can Puiggener i crec que és important lluitar per aconseguir el que molts altres barris tenen: una Festa Major, una rua de Carnestoltes, una celebració de Nadal, etc. Amb el suport de l’Associació Esportiva de Can Deu i l’Associació de Veïns, aconseguirem promoure les festes populars al barri per tal d’afavorir la cohesió veïnal i fer créixer la identitat social.

L’ecologisme, el feminisme i l’assemblearisme són actualment tres dels valors en els quals l’entitat està centrada per estudiar amb profunditat mitjançant formacions autogestionades. Aquestes es duen a terme per a poder fer una intervenció educativa real i assolible, partint del coneixement de l’equip de monitores i les necessitats del barri amb la finalitat d’assolir l’objectiu principal de l’entitat: la transformació social.

A causa de les dificultats amb què sovint ens trobem, faig una crida per a generar un protocol concret en contextos de vulnerabilitat i risc social com el que viu el barri de Can Puiggener. Ajudes, facilitats, subvencions o suport per donar suport a projectes més elaborats, i així garantir i acompanyar el desenvolupament del Dret al joc i el Dret a la participació en el Lleure Educatiu.
Totes fem girar la Baldufa