Mercat Ambulant Creu Alta. Autor: David B.

Una iniciativa que dona suport a  la venda ambulant després de la crisis del Covid-19

La crisi del Covid-19 ha tingut un terrible efecte en les persones dedicades a la venda ambulant en tancar-se els mercats ambulants i començar a reprendre’s ara de manera desigual. Per això, la Fundació Secretariado Gitano ha llançat la iniciativa #YoSoyDelMercadillo per a sensibilitzar sobre la importància de la venda ambulant com a manteniment de moltes famílies, moltes d’elles gitanes. Amb #YoSoyDelMercadillo vol animar a tornar a comprar als mercats ambulants, fer costat als venedors i visibilitzar la seva importància en el comerç local.

Aquesta iniciativa s’ha difós a les xarxes socials amb l’etiqueta #YoSoyDelMercadillo per a fer una crida a la ciutadania perquè s’animi a comprar-hi de nou. Cerca la col·laboració de famosos i públic en general, que poden participar compartint la seva imatge amb foto o un vídeo-selfie que arrenca amb la frase: “Jo sóc del mercat ambulant perquè…” i on es diguin alguns dels motius que els porten a comprar en els mercats ambulants o a secundar-los. En definitiva, generar un corrent de suport que impulsi de nou la compra en els mercats ambulants amb la confiança que es mantenen en espais a l’aire lliure i amb les mesures de seguretat pertinents.

La venda ambulant ha demostrat ser una activitat econòmica rendible i sostenible, que contribueix al desenvolupament econòmic de les ciutats i els pobles però que, en aquests moments, ha estat també un dels sectors més durament colpejats. La venda ambulant suposa el 8% del comerç minorista, amb més de 3.500 mercats ambulants en tot l’àmbit estatal i al voltant de 40.000 titulars de llocs censats. Genera un volum d’activitat de 2.100 milions d’euros, el 62 per cent en règim d’autònoms i el 35 per cent en règim de cooperativa. A més, suposa el principal nínxol d’ús de la població gitana; una població en la qual el treball autònom representa el 47 per cent de la població ocupada (unes 30.504 persones), en la seva majoria dins de la venda ambulant.

La venda ambulant es troba immersa des de fa anys en un progressiu procés de precarització i destrucció d’ocupació que està acabant amb el mitjà de vida de moltes famílies. En aquest marc, la declaració de l’estat d’alarma i l’emergència sanitària pel Covid-19 ha portat a conseqüències desastroses per a tot el sector, afectant la ja precària economia de moltes famílies gitanes. Per tot això, es fa imprescindible que la venda ambulant sigui present en els plans de reconstrucció després de la pandèmia del Covid-19.