Xalest

Xalest: educació davant dels reptes ambientals

El compromís amb l’educació i el respecte cap a l’alumnat és el que ens mou cada dia a millorar. La qualitat de l’educació és el principal ODS (objectiu de desenvolupament sostenible) que té qualsevol institució educativa i no és més que garantir l’accés al sistema educatiu de forma equitativa i de qualitat, així com promoure activitats d’educació permanent durant tota la vida.  Però, què és oferir una educació de qualitat?, a Xalest tenim molt clar que  el nostre alumnat ha de conèixer els esdeveniments de la societat dels nostres dies, d’on ells formen part activa  i per això els apropem de forma significativa i experièncial.  

Els actuals reptes mediambientals representen una oportunitat per treballar amb els i les nostres joves. L’adolescència potser no és el moment més idoni per preocupar-se per la protecció del nostre entorn, hi ha assumptes hormonals molt més urgents que resoldre, però a la vegada, és el moment en què despertem a la vida. Passem  de l’aixopluc absolut de la família, a haver-nos d’enfrontar a tot tipus de contradiccions. És per tant, el millor moment per fer-nos coneixedors que no estem sols al món i que les nostres actuacions també tindran unes conseqüències cap a la resta i cap al medi ambient.

Cal que prenem plegats mesures urgents per abordar l’emergència climàtica i els joves representen el futur del planeta, sens dubte, una gran responsabilitat!. Des de les aules es dona la situació perfecta per abordar molts d’aquests temes, fent-los parlar, reivindicar-se i, sobre tot, fent-los partícips a l’hora de generar aquests canvis que el nostre planeta necessita.

El projecte de l’hort a Xalest té una importància crucial, no només pel fet de propiciar un coneixement directe dels productes que tenim a taula cada dia, sinó pel rerefons que això comporta, com són el consum sostenible, la cura i protecció del medi ambient, la importància d’una agricultura ecològica, tots ells recollits també com a grans propòsits per al desenvolupament sostenible del nostre planeta.

Amb aquest treball, aprenem a cuidar la terra, a controlar la despesa de l’aigua, a protegir les espècies que ens donen de menjar o simplement la seva ombra, a respectar el procés natural de creixement de les plantes i a agrair la pluja i el Sol com les altres dues parts d’aquest triangle perfecte.  I tot això ho fem “tocant de peus a terra”, en contacte directe amb la natura i les tasques d’un hort ecològic. Els alumnes se senten part del procés d’un projecte interdisciplinari d’escola des de la llavor fins que es recullen les hortalisses.

Aquest és un projecte extens que contempla l’agricultura de proximitat, els agricultors del nostre entorn, les iniciatives ecològiques, les personals, les socials, les comunitàries que ofereix la nostra ciutat i la nostra comarca principalment.

En aquest sentit també  participem en altres propostes locals com construir nius pels ocells conjuntament amb l’associació Adenc, recollim brossa a diferents espais naturals per dos projectes diferents com són “Plogga week”, i “Ecoembes”, en definitiva, promovem un aprenentatge que faciliti a l’alumne el coneixement de l’entorn i d’una realitat,  provoqui a l’alumnat, que l’ajudi a posicionar-se davant l’actualitat que l’envolta i no el deixi indiferent.

Francisco Muñoz, Coordinador Escola Xalest

Comments are closed.