Marcet, al mig. Arxiu Pere Ribalta / Fons Llàcer

[Vota] Aproveu el canvi de nom de la plaça i de l’escola Alcalde Marcet?

Qui va ser un dels principals dirigents polítics del segle XX a la ciutat, Josep Maria Marcet, ha desaparegut aquesta setmana de la vida pública de Sabadell. En una sola setmana s’han canviat les plaques de la plaça que se li va dedicar, ara plaça de les Dones del Textil, i més discretament a la fins ara escola de l’Alcalde Marcet, a Can Puiggener, a partir d’ara escola Tarlatana. 

Josep Maria Marcet és una de les personalitats que van fer època a Sabadell. Va ser alcalde durant les dècades dels 40 i 50 del segle passat. El principal dirigent franquista a Sabadell, orgullós excombatent, però a la vegada més tolerant que alguns dels seus homòlegs, destacat defensor dels interessos locals, empresari paternalista i fins dels pocs dirigents que plantava cara al règim, que el va acabar defenestrant. El seu nom més de mitja centúria després de la seva mort encara desperta fílies i fòbies. Mostra d’elles és l’encès debat al voltant de la reforma del nomenclàtor que inevitablement ha acabat protagonitzant.
Finalment, però, aquesta setmana Marcet ha desaparegut de la vida pública de la ciutat. Tant la plaça com l’escola a les que no donava nom han canviat de denominació. Els dos canvis coincideixen en el temps però provenen de fronts diferents.

El canvi de nom de la plaça

El canvi de la plaça de l’Alcalde Marcet a la plaça de les Dones del Tèxtil deriva del compliment (parcial) d’una moció aprovada amb l’única oposició del PP el passat mandat. El text sol·licitava al govern suprimir dotze noms de carrers vinculats a dirigents de les dictadures del segle XX (Primo de Rivera i Francisco Franco) i també al passat esclavista (per exemple, el carrer del Marqués de Comillas). Entre els noms a canviar, el de la plaça de l’Alcalde Marcet o el de la plaça d’Antoni Llonch, també alcalde durant la dècada dels 60 del segle passat (més info: ‘Ara sí que la plaça Marcet ja no és la plaça Marcet‘).

El canvi de nom de l’escola

Per altra banda, canviar el nom de l’escola de l’Alcalde Marcet, al barri de Can Puiggener, surt del claustre i del Consell Escolar del centre i discretament ha anat passant fases (Consell Escolar Municipal, per exemple) fins que el departament d’Educació l’ha aprovat. Aquesta mateixa setmana s’ha procedit també al canvi de nom (més info: ‘Més Marcet: l’escola també canvia de nom‘).

Què en penseu? Aproveu aquests canvis de nom o creieu que Josep Maria Marcet hauria de ser tenint presència pública a la ciutat? Podeu votar a l’enquesta que encapçala aquesta informació.

Al setembre del 2018 ja vam fer una enquesta similar. Podeu consultar aquí els resultats: ‘Vota: cal retirar el nom de la plaça i l’escola Marcet?

Foto portada: Josep Maria Marcet, en una imatge d’arxiu, al centre de la fotografia. Font: Arxiu Pere Ribalta / Fons Llàcer