El món de l’esport plora la mort de Carme Valero

El món de l’esport plora la pèrdua de Carme Valero, la llegenda de l’atletisme que ens ha deixat als 68 anys d’edat. Amb un extens palmarès a les seves cames, Valero ha tingut una gran influència com a referència de les posteriors generacions de corredores, especialment de la JAS, on va construir la seva brillant carrera amb Josep Molins com a mentor. Amb motiu del seu traspàs, les xarxes s’han omplert de missatges de record i anècdotes de la campiona.

Valero va ser dues vegades campiona del món de cross i la primera atleta de la història d’Espanya en participar en uns Jocs Olímpics. La grandesa de la seva figura es veu reflectida en la quantitat de reconeixements que ha rebut aquest trist dimarts de gener. World Athletics, màxim organisme internacional de l’atletisme, o el Consejo Superior de Deportes (CSD) són dos exemples de les institucions que han recordat la sabadellenca als seus perfils oficials.

Nascuda a Terol l’any 1955, la família de Valero es va traslladar a Catalunya quan ella era molt jove. A Sabadell va començar a entrenar i a competir. La Joventut Atlètica Sabadell va ser casa seva i Josep Molins el seu ‘pare’ esportiu durant molts anys. El seu club l’ha recordat amb una bonica publicació a Instagram.

“Més enllà dels seus èxits esportius que la situen com l’atleta més important de l’atletisme espanyol, ens queda el seu exemple com a pionera en el creixement de l’esport femení. La JAS va gaudir del seu creixement com a persona i com a atleta de la mà del nostre enyorat Pep Molins”, destaca l’entitat.

Fora de l’atletisme, entitats de la ciutat com el Centre d’Esports Sabadell o el Club Natació -Valero havia estat membre de la seva Junta Directiva- també s’han sumat als missatges de condol. “Avui ens ha deixat la Carme Valero, una de les millors esportistes de tots els temps i sobretot la millor persona que podies tenir com amiga quan realment necessites els amics”, escriu Claudi Martí, president del CNS.

Les mostres d’afecte han superat l’esfera esportiva, on atletes com Miguel Quesada o mandataris com Alejandro Blanco (president del Comitè Olímpic) han lloat la seva trajectòria. En la vessant institucional, diversos responsables polítics han destacat el seu paper de pionera. Ha estat el cas, per exemple, de la nova ministra d’Igualtat, Ana Redondo, que ha reconegut el seu llegat a travès del seu perfil de X (abans Twitter)

“Gràcies a la seva tenacitat i valentia va aconseguir destacar en un món d’homes. Va obrir portes per a les següents generacions de dones atletes i per a tot l’esport espanyol”, diu Redondo

En la mateixa línia, la directora de l’Institut Català de les Dones, Èlia Soriano, ha destacat que Valero va ser una “figura cabdal de la història esportiva del país” i “una referent dins i fora de les pistes per a tantes altres”. A escala local, l’alcaldessa Marta Farrés ha piulat un tuit de comiat, així com ho han fet diferents representants de les formacions del consistori.

Pel que fa a la premsa esportiva, els tributs han arribat més aviat en format digital, amb nombrosos reportatges sobre les seves fites. Entre les principals capçaleres especialitzades, només el diari Marca ha decidit dedicar la seva portada en paper a la millor atleta espanyola del segle XX. Els lectors que s’apropin al quiosc aquest dimecres podran comprar el diari amb una gran fotografia de Valero i un titular per al record: ‘Adiós a la primera grande‘.

Més informació:

Foto de portada: arxiu de la Real Federación Española de Atletismo.