10 victòries de Primera pels 120 anys del Sabadell

El Centre d’Esports Sabadell celebra el pròxim dimarts 13 de juny l’acte central dels 120 anys. El club les ha viscut de tots els colors. 14 anys a Primera Divisió i 44 a Segona Divisió A. Una participació a Europa (1969) i un subcampionat de la Copa de la República (1935). Moltes històries. Recordem 10 victòries a 10 dels equips més importants: FC Barcelona, Real Madrid, At. Madrid, Sevilla, Betis, Osasuna, València, Espanyol, Deportivo de la Corunya …i el Bruges.

El Sabadell ja va ser gran abans d’arribar a Primera Divisió, que es va fundar la temporada 1928-1929. Un dels anys històrics va ser l’any 1935 amb el subcampionat de la Copa de la República tot i perdre per 3-0 a la final davant el Sevilla. En aquest cas, repassen 10 triomfs de Primera.

1- 1943-1944: Deportivo de la Corunya 0 – CE Sabadell 4

El Sabadell debuta a Primera Divisió la temporada 1943-44. Per a la història queda la golejada més gran feta fora de casa i al camp d’un altre històric. Els arlequinats van guanyar per 0-4 amb quatre gols de Juan del Pino en la més gran exhibició que ha fet un davanter sabadellenc a Primera i la més gran golejada fora del Vallès. El 9 d’abril de 1944 Del Pino va marcar els gols als minuts 37, 39, 54 i 88.

El Sabadell va acabar la temporada en novena posició amb 25 punts, a tres de Barça i Real Madrid (6è i 7è) i per davant d’Athletic de Bilbao i Espanyol, entre altres. Cal recordar que llavors les victòries valien dos punts.

2- 1944-1945: Espanyol 1 – CE Sabadell 3

Contra el RCD Espanyol, el Sabadell ha jugat molts partits. A la dècada dels 40 del segle passat és on va brillar especialment. El 10 de desembre de 1944, el Sabadell guanya per 1-3 amb gols de Telechea de penal, Ara (0-2) i Gonzalvo (1-3). El Sabadell va baixar, però dues temporades després va guanyar a Sabadell (1-0) i al camp de l’Espanyol (3-1).

L’alineació arlequinada de l’Espanyol 1 – Sabadell 3 va ser: Pujol, Jugo, Telechea, Santacatalina, Navarro, Arasa, Pallàs, Vázquez, Ara, García López i Gonzalvo.

3- 1946-1947: FC Barcelona 0 – CE Sabadell 1

El Sabadell ha guanyat sis cops el Barça a Primera Divisió. Cinc a casa i una fora de casa. Aquesta va ser el 13 d’abril de 1947 amb un triomf per 0-1 amb gol de Toni a la mitja hora. El Barça jugava a Les Cortes. Només un equip que acabava de pujar a Primera Divisió ha guanyat al camp del Barça, del Real Madrid i l’Atleti. I aquest va ser el Sabadell. L’alienació d’aquell dia va ser Pujol, Telechea, Bayo, Modol, Navarro, Santacatalina, Cervero, Vazquez, Toni, Pallàs i Mario.

El Sabadell va guanyar en un altre partit històric al Barça l’estadi, l’1 de febrer de 1970. Alfonseda i Reixach van posar el 0-2 i la remuntada va ser obra de Marañón amb 2 gols i Palau al final pel 3-2.

El Sabadell de 1970 va guanyar 3-2 al Barça a l’Estadi

Aquestes van ser les alineacions aquell dia de febrer de 1970.

• CE Sabadell: Martínez; Isidro, Pini, Arnal; Marañón, Montesinos; Ortuño, Romero, Palau (Zaballa), Garzón, Cristo,
  • FC Barcelona: Miguel Reina; Rifé, Gallego, Eladio; Torres, Zabalza (Romea); Pujol, Castro (Sanjuan), Alfonseda, Juan Carlos,Reixach.

4- 1967-1968: CE Sabadell 2 – Valencia 0

La Nova Creu Alta s’estrena el 17 de setembre de 1967 amb un triomf per 2-0 davant el Valencia. Palau va marcar l’històric primer gol a l’Estadi i a la segona part, Seminario va fer el segon. Mesos abans, el Sabadell va vèncer per 0-3 a València.

Així estava la Nova Creu Alta en el primer partit de lliga, l’any 1967

L’últim triomf del CE Sabadell a Primera Divisió va ser precisament contra el València, el 15 de maig de 1988 amb 1-0 gol de Villarroya sota la pluja. En total han estat 10 victòries arlequinades contra els ‘ché’.

5- 1969-1970: CE Sabadell 2 – Bruges 0

El 17 de setembre de 1969, el Sabadell va debutar a Europa jugant contra el Bruges belga el partit d’anada de la Copa de Fires, el que ara vindria a ser l’Europa League. Garzón al minut 39 va fer l’1 a 0 i Cristo en el 86 el 2-0. Una nit històrica per a un equip que va ser quart la temporada anterior. La millor classificació de la història. A la tornada, va acabar el somni europeu al perdre per 5-1 a Bèlgica.

Així es va recordar la nit de Brujas

Les alienacions del Sabadell-Bruges van ser aquestes:

• CE Sabadell: Comás,Isidro, Pini, Arnal, Montesinos ,Muñoz, Zaballa, Pereda, Palau, Garzón, Cristo.
  • Brujas: Bonne, Bastyns, Marnenond, Axelson, Vandedhele, Moerlaert, Thio, Houwaart, Lambert, Casteus, Resembrick.

6- 1969-1970: At.Madrid 0 – CE Sabadell 1

Dos cops ha guanyat el Sabadell al camp de l’Atleti de Madrid. La primera a la temporada 1946-47 i la segona, la temporada 1969-1970. Va ser el 21 de desembre de 1969 quan un gol de Vidal al minut 47 va significar la victòria. Val la pena recordar l’acta d’aquell partit. Pasieguito era l’entrenador i entre altres jugava Isidro, pare de Quique Sánchez Flores, com a lateral.

• At.Madrid: Rodri; Melo, Iglesias (Irureta), Quique, Adelardo, Eusebio, Ufarte, Luís Aragonés, Gárate, Alberto, Juan Antonio (Salcedo).
  • CE Sabadell: Pepe Martínez; Isidro, Pini, Arnal (Muñoz), Marañón, Torrent, Ortuño (Zaballa), Romero, Vidal, Garzón, Palau.

7- 1986-1987: Sevilla 0 – CE Sabadell 1

El retorn del Sabadell a Primera, la temporada 1986-87, va tenir la primera victòria fora de casa al Ramón Sánchez Pizjuán amb un gol de Nacho a la segona part després d’una gran passada de Lino Gutiérrez. Va ser un triomf molt especial i l’equip va començar la remuntada fins salvar la categoria.

• Sevilla: Fernando; Nimo, Jiménez, Serna, Alvarez, Choya, Nadal, Rafa Paz, Ramón, Mac Minn, Moisés
  • CE Sabadell: Manzanedo; Saura, Sánchez, Costa, Maestre, Periko Alonso, Nacho, Lino, Roca, Adriano, Llabrés

El Sabadell també va véncer els sevillistes la temporada següent. 2 a1 en aquest cas a l’Estadi amb els gols de Juan José Rubio i Villarroya.

8- 1986-1987: CE Sabadell 2- Osasuna 1

El partit dels 20 duros. Un dels més recordats de la història arlequinada. Aquell que es va repetir contra Osasuna després de la denuncia del quadre navarrès per alineació indeguda del danès Kenneth Brylle i el polonès Wolfgang April. A l’Osasuna jugava Michael Robinson que tampoc tenia els papers en regla (més info: ‘El partit de la repetició‘).

El Sabadell-Osasuna de la repetició. 19 de juny de 1987

El 19 de juny de 1987, el maleit dia de l’atemptat d’ETA a l’Hipercor de Barcelona, el Sabadell va guanyar per 2-1 amb gols de Barbarà i Adriano amb la Creu Alta convertida en un infern. El triomf va ser mitja permanència, rubricada 48 hores després al camp del Cadis.

• CE Sabadell: Capó, Saura, Maestre, Sánchez, Costa, Periko Alonso, Nacho, Lino, Roca, Adriano, Llabrés (Barbará, Zunzunegui)
  • Osasuna: Roberto, De Luis, Castañeda, Sabido, Lumbreras, Martín González, Rípodas, Sola, Robinson, Bustingorri . Goicoechea (Arozarena, Martín)

9- 1987- 1988: Betis 0- CE Sabadell 1

El día de Reis de 1988, el Sabadell va eliminar al Betis a la Copa del Rei gràcies a un gol de Pinky a la segona part. El jugador madrileny va substituir Nacho, que s’havia lesionat, i va marcar el gol que classificava els arlequinats per a quarts de final. Sabadellencs i bètics s’han enfrontat en moltes ocasions però aquell triomf va tenir un color especial.

• Betis: Salva; Calleja, Diego, Gail, Quico, Gabino, Cristóbal, José Luis, Chano, Rincón, Melenas (Fantaguzzi, Medina)
  • CE Sabadell: Manzanedo; Saura, Fradera, Maestre, Nacho, Periko Alonso, Lino, Rubio, Sala, Adriano, Villarroya (Pinky, Barbarà)

10- 1987-1988: CE Sabadell 3 – Real Madrid 2

La nit del 13 de gener de 1988 està marcada al calendari dels aficionats que van ser a la Nova Creu Alta aquella plujosa nit en el partit d’anada dels quarts de final de la Copa del Rei. El Real Madrid guanyava al descans per 0-2 amb gols de xilena d’Hugo Sánchez i Martín Vázquez d’una afortunada falta. En 10 minuts màgics -del 66 al 76- el Sabadell va remuntar amb gols de Vinyals, Sala i Villarroya -sobre el porter Paco Buyo-. L’àrbitre no va xiular un penal sobre Periko Alonso.

Camacho, l'àrbitre Navarrete i Lino al Sabadell-Real Madrid.
Camacho, l’àrbitre Martín Navarrete i Lino, al partit de 1988

Al partit de tornada, l’argentí Julio César Zamora va marcar un gol, que Míchel va treure un metre de dintre però no va pujar al marcador. El Sabadell va acabar eliminat a la prorroga.

• CE Sabadell: Manzanedo; Saura, Fradera, Sala, Maestre, Periko Alonso, Vinyals, Lino, Zamora, Kitanovski, Rubio (Villarroya, Barbarà)
  • Real Madrid: Buyo; Mino, Tendillo, Sanchís, Camacho, Solana, Jankovic, Muñoz Pérez, Martín Vázquez, Llorente, Hugo Sánchez (Santillana, Aguilà)

Els 120 anys d’història arlequinada, amb anys més gloriosos i molts de modes, té altres victòries històriques, com la de 1947 a Madrid o la del 3-0 a la Nova Creu Alta de 1970.En tot cas, aquests són 10 exemples hi ha moltes victòries en els 120 anys. Esperem que l’actual generació pugui veure un Sabadell de Primera.

Foto portada: El Sabadell de 1970 va guanyar al Barça i al Real Madrid.